Mit tehet egy hatgyerekes anyuka a testvérféltékenység ellen?

Ágnesék mindent megtesznek azért, hogy a két nagyobb gyerek ne szoruljon háttérbe.

A kistestvér érkezése mindig új kihívások elé állítja az idősebb gyereket vagy gyerekeket, a szakemberek szerint pedig a kis és a nagy korkülönbségnek egyaránt megvannak a maga előnyei és hátrányai.
A négyes ikrekkel gyarapodó Gesztes családnál a két eset egyszerre állt fenn, hiszen Norbi 15, Tomi két és fél éves volt a babák születésekor.

Az sem könnyítette meg a dolgukat, hogy a megváltozott körülmények miatt sok dologról le kellett mondaniuk. Ágnes és férje a babák ellátása mellett mindent megtettek-megtesznek azért, hogy mielőbb konszolidálódjon a helyzet.

- A kistestvér érkezése minden gyerek életében nehéz időszak, még akkor is, ha nagy közöttük a korkülönbség. Különösen igaz lehet ez akkor, ha egyszerre négy baba érkezik. A 16 éves Norbi hogyan fogadta az új helyzetet?

- Ő mostanában leginkább a saját felnőtté válásával van elfoglalva. A barátok és a számítógép körül forog az élete, a kicsikkel pedig nemigen tud azonosulni. Ha megkérem, hogy vigyázzon rájuk, vagy segítsen megetetni őket, megteszi, ő maga azonban nem keresi az alkalmat erre. Mindez persze érthető: egy 16 éves kamasznak nem való a babázás, nem is várjuk el tőle. Egyébként sincs egyszerű dolga: az ikrek érkezése után kiszorult a régi helyéről, és az élettere lényegében egy kis sarokra korlátozódott, amit az étkezőből alakítottunk ki számára.

- Gondolom, a három és fél éves Tominak még nehezebb volt megbirkóznia a megváltozott körülményekkel.

- Amíg az ikrek picik voltak, nem tudott velük mit kezdeni - ami nem csoda, hiszen csak annyit látott, hogy nagyon kell vigyázni rájuk, és bármi bajuk van, ordítanak. Bizonyos visszaesést is tapasztaltunk nála: egy-egy nehezebb éjszaka után reggel együtt üvöltött a kicsikkel, egy időben pedig bepisilt, holott annak idején meglepően korán lett szobatiszta.

- Az ikrek érkezése után bizonyára sok mindenről le kellett mondania.

- Korábban például közénk fekhetett reggelente, de miután megszülettek a kicsik, mindig a már ébren lévő babát vettük magunkhoz, hogy a többiek nyugodtan alhassanak - amit Tomi a maga három és fél évével úgy élt meg, hogy az ikrek bitorolják a helyét. Szerencsére mostanában már le lehet tenni őket a földre játszani - így láthatóan Tomit is kevésbé irritálják. A szobájából viszont félig-meddig kiszorult, mivel nem tud tőlük játszani.

Ráadásul érettebb is a koránál: olyan dolgok érdeklik, amik a vele egykorúakat még nemigen - halottak napja után például temetőst játszott -, és időnként egészen meglepő kérdéseket tesz fel. Persze ezen a téren is tapasztalható javulás, egyre többször előfordul, hogy együtt labdáznak, autóznak az ikrekkel. Néha megpróbálja felvenni őket, aminek viszont én nem örülök - Tomi még csak 15 kiló, a babák súlya pedig kilenc kiló körül van.

- A testvérféltékenységet gyakran elmélyíti, hogy a látogatók a kis jövevényre koncentrálnak, a nagyobb gyerek pedig ily módon óhatatlanul háttérbe szorul. Nálatok volt erre példa?
- A barátainknak, rokonainknak szintén több gyerekük van, úgyhogy jól kezelik az efféle helyzeteket, például nem csak a babáknak, hanem Tominak is hoznak ajándékot. Az viszont nyilvánvalóan zavarja, ha az utcán vagy vásárlás közben idegenek odajönnek hozzánk megcsodálni az ikreket - ilyenkor előfordul, hogy csúnyán néz, esetleg hessegető mozdulatokat tesz.

- Hogyan tudtatok könnyíteni a helyzetén?

- Igazság szerint ő maga, az ő gondozása, nevelése is egy teljes embert kívánna, aminek a lehetőségekhez képest igyekszem megfelelni. Időnként kifejezetten az ő számára is szervezek programokat, például a babák nélkül viszem cirkuszba, állatkertbe, vidámparkba. Persze ez napi szinten nem oldható meg, mivel ilyenkor külön meg kell szervezni a kicsik felügyeletét.
Ezt is szeretjük