Hány éves a gyereked?
A legjobb játékok, életkor szerint
Ha nem szeretnéd, hogy a lakás lássa kárát, lepd meg azzal, ami tényleg neki való!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A játék központi helyet foglal el kisgyermekkorban, és óriási nevelési értéke van. Fontos azonban, hogy életkorának megfelelő játékot válassz, hiszen a szórakozás a kellemes időtöltés mellett a tanulást is szolgálja. Az ideális kedvenc az lesz, amelyik nemcsak érdekfeszítő és hasznos, de kellőképpen biztonságos is. Ha a színes holmikkal zsúfolt játékboltban nehéz lenne a döntés, segítünk: tudd meg, a te gyerekednek melyik a legmegfelelőbb holmi!

Mivel játsszon a gyerek?

A legjobb, ha olyan kütyüt választasz, ami nemcsak megfelel csemetéd korának és képességeinek, de többféle módon is használható. Ez valószínűleg tovább tartja fenn az érdeklődését.

Például egy telefon, amit maga után vonszolhat, nemcsak a hangról és a tapintásról nyújt ismereteket, de fejlesztheti a kéz-szem koordinációt, és stimulálhatja a fantáziáját is.

Ha egy játékszer túl bonyolult a gyerek korához és fejlettségi szintjéhez képest, a kicsi gyorsan frusztrálttá válik, és rá se néz többet, de az sem jobb, ha alábecsülöd képességeit. Amennyiben ugyanis túl egyszerű egy játék, akkor gyorsan ráun.

A gyereknek változatos tárgyakra van szüksége, ami nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy csillagászati összegeket kell költened a legtrendibb kütyükre. A házilag készült, olcsó darabok gyakran nagyon sok örömet tudnak okozni. Egy labda vagy pár zsírkréta és egy strapabíró, üres füzet, melyet a kicsi telefirkálhat, éppoly szórakoztató lehet, mint egy méregdrága játékszer. Minden gyerkőc játszótérnek tekinti az otthonát és közvetlen környezetét, így szinte bármivel élvezettel játszik, ami kihívást jelent számára, legyen az egy háztartási eszköz vagy kedvenc növényed.

Fontos!
Mivel a gyerkőc válogatás nélkül avatja játékká a környezetében található legkülönfélébb dolgokat, nem árt ügyelned rá, hogy csak olyan tárgy legyen a szeme előtt, amivel nem tehet kárt magában. Tedd az otthonodat teljesen bababiztossá, és fél szemed mindig legyen a kis felfedezőn!

Az első szülinapja után

Ebben a korban a gyerek mindenre kíváncsi, és amint teheti, felfedezőútra indul. Adj a kezébe egy nagy dobozt - tele háztartási eszközökkel -, melyben kotorászhat, és amelyet kiboríthat, valamint néhány babáknak való, vastag lapokból készült képeskönyvet, melyben a neki ismerős dolgokra rámutathat.

Izgalmas bunker lehet ugyanakkor egy kartondoboz vagy egy műanyag gyerekkuckó, de hosszú időre le tudja kötni magát az egyszerű kirakókkal, színes könyvekkel és a zsírkrétákkal. Különös örömet szerezhetsz neki játék háztartási tárgyakkal: vegyél neki miniseprűt és lapátot. Amikor a pici járni tanul, minden madzaggal ellátott tárgy jó, amit húzni, tolni lehet, ha pedig még zenél is, vagy menet közben csinál valamit, annál izgalmasabb lesz a számára!

Két éves korban

Ahogy a gyerek közelít a második életévéhez, a mozgása fejlettebbé válik, szívesen rúgja és dobja a labdát, lelkesen építőkockázik, firkál a papírra, és szerepjátékokat is elkezd játszani. Szerezz be neki zenélő, mondókát játszó eszközöket! Lepd meg egy műanyag xilofonnal, fecsegő telefonnal vagy lányodat egy aprócska teáskészlettel. A játszótéri homokozó is egyre izgalmasabb tereppé válik, ahogy fürdés közben a víz is lenyűgözi majd. Ebben az életkorban minden gyerkőc előszeretettel ismerkedik a különböző anyagokkal, de ne hagyd, hogy szemed fénye felügyelet nélkül tegye mindezt!

Három éves korban

A harmadik év vége felé a gyermek keze sokkal finomabb koordinációra képes, kedveli az összeszerelhető játékokat, az egyszerű kirakókat, szeret nagyobbacska gyöngyöket felfűzni és könyveket nézegetni. A felfedezés élményét, a kreativitást és a koordinációt segíti, ha homokkal, vízzel, festékkel és gyurmával játszik.

Megfelelő játékok ebben a korban az öltöztethető babák, de a játszótéren is egyre többet császkál majd el mellőled. A hároméveseknek nagy kedvence a hinta, a homokozóban a kisvödör meg a lapát, illetve azok a játékok, amelyekre rá lehet ülni, vagy meg lehet lovagolni azokat. Szinte elmaradhatatlan kellék tehát a műanyag kismotor, amivel villámgyorsan száguldozhat séta közben.

Négy éves kortól

Negyedik születésnapjára a gyermek mozgása, kéz- és szemkoordinációja, beszéde és társas viselkedése már lényegesen fejlettebb. Ideje a lábbal hajtható motort háromkerekű biciklire cserélni, de a játszótéren azt is megcsodálhatod, milyen ügyesen és szívesen küzdi fel magát csemetéd a mászókára. Egy tompa élű olló, mellyel képeket vághat ki újságokból, javítja a kézügyességét, és nagyon jó kollázsokat is képes összeállítani.

A négyévesek szívesen játszanak egyszerűbb társasokkal vagy memóriakártyával, bár, ha nem nyer, számíthatsz egy kis hisztire. Ennek ellenére ne hagyd, hogy ő győzzön, hiszen intellektuális képességét akkor fejlesztheti igazán, ha ő maga tapasztalja ki, hogyan tud megverni.

Cikkünk June Thompson A kisgyermek gondozása című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük