Így szabályozd a gépet, hogy a gyerek csak azt lássa, ami neki való

A számítógép csemetéd számára is hasznos eszköz, feltéve, ha nem fér hozzá a számára káros tartalmakhoz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több gyerek tölti számítógépezéssel a szabadidejét, ám a játékok mellett az internet világa is számos veszélyt rejt magában. Éppen ezért nem árt előre felkészülnöd. Ha nem szeretnéd, hogy csemetéd olyasmivel találkozzon a monitor előtt ülve, ami nem neki való, akkor érdemes leszabályoznod a hozzáférhetőséget. Mindehhez nem kell informatikusnak lenned: a számtalan módszer közül most megismerheted a legegyszerűbbeket.

Mielőtt a géphez nyúlnál

Abban az esetben, ha a gyerek elég nagy ahhoz, hogy számítógépet és internetet használjon, le kell fektetned számára a kezelés alapszabályait. Sok bajt megelőzhetsz, ha tudatosítod a kicsiben, hogy az interneten, legyen szó akár közösségi oldalról vagy chatről, soha ne adja ki a személyes adatait, hiszen azzal bárki visszaélhet. Emellett természetesen abban is meg kell állapodnotok, hogy mennyi időt tölthet a gép előtt, és hogy abban az időintervallumban milyen programokat használhat, miket keresgélhet a neten.

Kezdetben mindenképpen érdemes ragaszkodnod hozzá, hogy csak veled közösen számítógépezhet, majd, ha kamaszkorában is biztosra akarsz menni, akkor a nap végén érdemes visszanézned, hogy a gyerek valóban csak azokon az oldalakon járt-e, amelyekről előzetesen megállapodtatok. Ha ez nem vezet célra, vagy csupán szeretnéd, hogy véletlenül se játsszon nem neki való játékokkal, és ne kattintson felnőtt tartalmakat közvetítő honlapokra, akkor érdemes alkalmaznod a gépen található szűrőprogramokat.

Biztonság néhány kattintással

Azt már megszokhattuk, hogy a Windows operációs rendszerrel működő gépeken lehetőség van több felhasználói fiók létrehozására, amivel bizonyos tartalmak hozzáférhetősége is korlátozható.

A szakemberek az elmúlt években azonban továbbfejlesztették ezt a funkciót, így a Windows Vista és a Windows 7 operációs rendszereken pontosan meghatározhatod, hogy mely programok és webes tartalmak legyenek hozzáférhetőek, sőt, az internetes letöltéseket és a játékidőt is kordában tarthatod.

A korlátozásokat az úgynevezett Szülői felügyelet alkalmazásával érheted el, amelyet a Vezérlőpult menüpontja alatt, a Felhasználói fiókok opcióra kattintva tudsz előhívni. A Szülői felügyelet beállítása gomb csak akkor érhető el, ha gyermeked számára általános jogú felhasználói fiókot hoztál létre, hiszen rendszergazda jogú fiókra ezt nem lehet alkalmazni.

Ha ez megvan, gond nélkül bekapcsolhatod a Szülői felügyeletet, és választhatsz, hogy mely programokhoz engedélyezel hozzáférést, illetve, hogy a webszűrőt, az egyes webhelyek vagy tartalmak tiltását, netán az automatikus blokkolást kívánod alkalmazni. Emellett érdemes azt is beállítanod, hogy a kicsi ne tudjon programokat telepíteni, így biztos nem fog olyan játékkal játszani, ami nem neki való.

Biztonságos internet Windows XP esetében

A Windows XP operációs rendszerű gépek esetében is van lehetőség az ellenőrzésre, ehhez csupán a Naomi nevű programot kell telepítened. A szoftver lényege, hogy az interneten böngészve még a keresett oldal betöltése előtt ellenőrzi a lapot, és ha olyasmit talál, ami nem a gyerekednek való, akkor azonnal bezárja az oldalt. Ami pedig a telepítést illeti, ebben az esetben is korlátozhatod a gyerek felhasználói fiókjához rendelt jogosultságot.

Töltsd le a Naomit!
Ha szeretnéd biztonságban tudni csemetédet, az ingyenesen letölthető programhoz itt férhetsz hozzá.

Ha a szülői felügyelet már nem elég

A gépen beállított korlátozások és figyelőprogramok mellett a káros internetes tartalmak kiszűréséhez a legbiztosabb módszer, ha feltelepítesz egy figyelőszoftvert. Ezen programok többsége néhány kattintással aktivizálható, és valóban hatásos módon szűrik meg és tiltják le a káros tartalmakat közvetítő oldalakat. Ismerd meg a legjobbakat közülük!

BrOOzi

A brOOzi a Firefox internet böngészőhöz megjelent kiegészítő, melynek segítségével be tudod állítani, hogy a gépen milyen internetes oldalakat lehet megnyitni. A program segítségével egy listát adhatsz azokról a weboldalakról, melyeket nézhet a kicsi, ez alapján pedig az engedélyezettől eltérő tartalommal bíró oldalakat a program még azelőtt bezárja, hogy azok betöltődnének.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Glubble for Families

A program szintén a Firefox ingyenes kiegészítője, melynek segítségével minden családtagnak külön profilt tudsz beállítani, így más szabályrendszerben fog tudni a neten szörfölni a 12 éves tini gyereked és a 7 éves mindenre kíváncsi kisiskolás. Emellett szoftver segítségével kialakíthattok egy családi oldalt is, ahol üzeneteket küldhettek egymásnak, illetve fotókat cserélhettek és oszthattok meg a család minden tagjával.

OLVASD EL EZT IS!

szamitogepfuggo
  • kisgyerek
  • számítógép

Számítógépfüggő a gyereked?

Ezt is szeretjük