Agresszió, bepisilés, hiszti
Ha megérkezik a kistestvér
A féltékenység természetes érzés a kisgyerekben, amikor testvére születik - ám sokat tehetsz azért, hogy mielőbb túljussatok ezen a nehéz időszakon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kistestvér érkezése óhatatlanul felborítja az addig megszokott mindennapi rutint: ideiglenesen kimaradnak a szokásos séták, az apró kényeztetések. Eddig minden figyelem a nagyobbik gyereknek jutott, most pedig osztoznia kell rajta a kis betolakodóval.

A gyerek ezt egyfajta eltávolodásként éli meg - úgy érzi, kevésbé szereted, kevesebbet törődsz vele. Tekintettel arra, hogy mennyi mindenhez kell alkalmazkodnia, nem meglepő, hogy - ha örül is a babának - legerősebb érzelme a féltékenység és a neheztelés lesz. Ennek számtalan következménye lehet.

  • Visszacsúszás egy korábbi viselkedési fázisba: a napközben már szobatiszta kisgyerek újra bepisil vagy bekakil, pelenkát követel, vagy pohár helyett cumisüvegből akar inni.
  • Antiszociális viselkedés: megtámad más gyerekeket vagy a szüleit, netán a babát akarja bántani.
  • Figyelemfelkeltő viselkedés: szándékosan rosszalkodik, amikor éppen a babával foglalatoskodsz. Azt akarja, hogy éppen ebben a nem túl alkalmas pillanatban játssz vele, dédelgesd őt, vagy vidd ki a vécére.
  • Dacoskodás, nyafogás: az addig engedelmes kisgyerek makacsul, engedetlenül nyilvánul meg. Az is lehet, hogy a benne támadt bizonytalanság következtében visszahúzódóvá válik, esetleg állandóan beléd kapaszkodik.
  • Elutasítás: mintegy bosszúként elutasít téged, és a papája vagy más felnőtt, gyakran a nagymamája felé irányítja minden szeretetét.

Így segítsd, hogy megbirkózzon a feladattal!

Gyakorlatilag kivédhetetlen, hogy a fenti problémák valamelyike - sőt, általában több is - felmerüljön az újdonsült családtag érkezésekor. Ám a megfelelő módszerek és bánásmód révén nagymértékben csökkentheted a nagyobb gyerek féltékenységét.

Felkészülés a kistestvérre

Az, hogy mikor érdemes elmondani neki, hogy kistestvére fog születni, nagyrészt korától és felfogóképességétől függ. Ám annyi biztos, hogy felesleges mindjárt a kezdet kezdetén közölni vele az örömhírt. A kilenc hónap ugyanis végeláthatatlanul hosszú időnek tűnik egy kisgyerek számára - olyannyira, hogy azt gondolhatja, a kistesó már sosem érkezik meg. Ugyanakkor nem jó megvárni az utolsó pillanatot sem, hiszen így nem marad ideje az információ megemésztésére.

Az optimális időpont valahol a kettő között helyezkedik el - e téren nyugodtan hagyatkozz a megérzésedre. A szülésig hátralévő hónapok során pedig fess a gyereknek reális képet a kistestvérről. Magyarázd el neki, hogy a baba eleinte túl pici lesz ahhoz, hogy játszhasson vele. Készítsd fel arra is, hogy az első időkben talán rengeteget fog bömbölni, hogy gyakran meg kell etetni, és folyamatosan figyelned kell rá. Ahogy nő a pocakod, tedd rá a gyerek kezét, hogy érezhesse, ahogy ott benn rúgkapál a kistestvér.

A kórházban

Ha a gyerek elég nagy ahhoz, hogy megértse, magyarázd el neki: be kell menned a kórházba, hogy a baba megszülessen, és mondd el, hogy addig ki fog róla gondoskodni. Olyasvalakire bízd, akit jól ismer.

Az első találkozás

Engedd meg, hogy a gyerek meglátogasson a kórházban, és legyen nálad valamilyen ajándék, amit a picur hozott neki. Lehetőleg ne akkor dédelgesd az újszülöttet, amikor először találkozik vele. Kérd meg a többi látogatót, hogy először a nagytestvér körül csapjanak felhajtást, és csak azután vegyék észre a csecsemőt, sőt, a baba nevét is tőle kérdezzék meg. Esetleg a gyereket is megkérheted, hogy ő mutassa be a babát a családtagoknak, barátoknak. Amikor pedig a látogatók megjegyzik, hogy milyen szép, aranyos a csecsemő, válaszolj azzal, hogy pont olyan szép és aranyos, mint a testvére.

Fordíts rá külön időt és figyelmet!

Bár nem könnyű a dolgod, különösen eleinte, ne engedd, hogy az újszülött minden idődet lekösse. Szentelj figyelmet a nagyobb gyerekre - dédelgesd őt, és biztosítsd arról, hogy éppúgy szereted, mint azelőtt. Szánj rá időt, például akkor, amikor a baba alszik. Néha kérj meg valakit, hogy vigyázzon a csecsemőre, és menjetek el valahová a nagyobb gyerkőccel kettesben.

Vond be a baba körüli teendőkbe!

Kérd meg, hogy segítsen a kistesó gondozásában, ápolásában. Hozhat tiszta pelenkát, vagy kiveheti a fiókból a baba ruháját. Arra is buzdíthatod, hogy énekeljen valamit neki.

Légy megértő!

Tűrd békésen gyerekes viselkedését, de közben azt is hangsúlyozd, hogy ő már okos, és sokkal több mindenre képes, mint a csecsemő - például tud egyedül enni vagy öltözködni.

Ha már elég nagy, beszélj vele az érzéseiről. Tanúsíts megértést, ha azt mondja, torkig van a babával, mert az állandóan csak sír meg eszik. Mondd el neki, hogy ő is volt ilyen kicsi, illetve, hogy majd a kistesó is megnő, és akkor kevesebb gond lesz vele.

Tartsd meg a rutint!

Nagyon fontos, hogy ne vezess be nagyobb változást a gyerek életében. Ha eddig nem járt bölcsődébe-óvodába vagy játszócsoportba, vagy nem kezdte el a bilizést, halaszd el mindezt addig, amíg le nem csillapodnak a kedélyek. Megoldást jelenthet az is, ha még jóval a baba születése előtt a napi rutin részévé teszitek a fentieket.

Agresszió az újszülöttel szemben

Akár a totyogó gyerek is agresszívvé válhat, és szándékosan bökdösheti, esetleg meg is ütheti a babát. Magyarázd el neki világosan, hogy a csecsemőt nem szabad bántani, de ne vidd túlzásba a féltést, és ne szidd meg a nagyobbat, ha közelít hozzá.

Ne hagyd őket kettesben, de vond be őt a baba körüli teendőkbe olyankor, amikor jelen vagy. Engedd meg neki, hogy megfogja a kistesót, amikor te biztosan tartod. Bátorítsd arra, hogy énekeljen, meséljen neki, és próbáld meg mosolyra fakasztani a csecsemőt. Amikor ez megtörtént, mondd azt a nagynak, hogy az újszülött bizonyára kedveli őt, amit ily módon fejez ki.

Elkésett reakció

Lehet, hogy eleinte azért látszik boldognak a gyerek, mert még nem jött rá, hogy a csecsemő bizony itt is marad, és továbbra is igényt tart a figyelmedre. Ne lepjen hát meg, ha néhány hét vagy hónap után jelentkezik a hatás, és akkor kezd el megváltozni a viselkedése.

Ismét csak légy türelmes és megértő. Hangsúlyozd, hogy már milyen sok dologra képes, amire a kicsi még nem, hogy milyen nagy segítségedre van, és hamarosan a baba is megnő, amikor is már lehet vele játszani.

Cikkünk June Thompson A kisgyermek gondozása című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük