Problémamentes szülés és az első nehézségek

2008. november 11-én az ikrek programozott császárral, négy percen belül megszülettek. Természetesen azonnal inkubátorba kerültek.

2008. november 11-én az ikrek programozott császárral jöttek a világra - az egyetlen kislányt testvérei úriember módjára előreengedték. A kicsiket azonnal 34°C-ra felmelegített inkubátorba tették, édesanyjuk csak az etetések idejére vehette ki őket, így folyamatos ingajáratban volt a szülészet és a koraszülött osztály között.

Mikor a babák megerősödtek, rooming in rendszerű kórterembe kerültek, ami a sok öröm mellett nem kevés nehézséget is jelentett Ágnes számára.

- Rendben lezajlott a szülés?
- Igen, négy percen belül minden baba kint volt. Dettike és Bercike az első, Gabika a második percben született. Petike jött utoljára, aki a szívem alá vackolta be magát. Éjszakánként, ha nem tudtam aludni tőle, megkértem, hogy menjen egy kicsit lejjebb - és lejjebb is ment.

- Ezek szerint tudatosan kommunikáltál velük azon a bizonyos lelki köldökzsinóron keresztül.

- Még az előző terhességem idején olvastam egy könyvet a magzattal való kommunikációról, majd el is jártam az egyik szerzőhöz baba-mama kapcsolatanalízisre. A lelki köldökzsinóron keresztül tudtam meg például azt, hogy Tominak barna szeme és göndör, barna haja lesz. Megkérdeztem tőle azt is, hogy milyen a benti világ - sötétebb lilás-mályvás színek jelentek meg előttem. Egyszer pedig olyan érzésem volt, mintha fejre állítottak volna, és, mint utólag kiderült, Tomi valóban befordult lefelé.

Ha kértem, odabújt a hasamra tett kezem alá, ha azt mondtam, szeretem, rúgott egyet. Hasonlóképpen beszélgettem az ikrekkel is: mikor megkérdeztem, minden rendben van-e, egy-egy rúgással válaszoltak. Egyikük a méhszájamon helyezkedett el - emiatt véreztem be a kilencedik héten -, őt arra kértem, hogy menjen odébb, és így is történt. Azt is kértem tőlük, hogy a 32. hétig maradjanak bent.

- A saját születéseddel kapcsolatos élményeid is felszínre kerültek?

- Igen. Bennem valamiért az élt, hogy fogóval születtem. Aztán, mikor a szakember először vitt le egy mélyebb tudatállapotba, olyan érzésem támadt, mintha valami rám cuppanna, majd elkezdene kifelé szívni. Később anyu elmondta, hogy valóban nem fogóval, hanem vákuummal születtem.

- Térjünk vissza az ikrekre, akik szófogadóan megvárták a 32. hetet. Mekkora súllyal jöttek a világra?

- Detti 1660, Berci 1490, Gábor 1400, Petike 1240 gramm volt, a körülményekhez képest tehát jó súllyal születtek. A 42 centiméteres Dettin nem is látszott, hogy koraszülött, Petinek viszont szinte nem is volt popsija, lifegett a bőr a fenekén. Természetesen azonnal inkubátorba tették a babákat, és csak az etetések idejére vehettem ki őket.
 

A négyes ikrek élete képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom

- Tudtad szoptatni az ikreket?

- Megpróbálkoztam vele, de nem működött túl jól, különösen Petike esetében, aki a legkisebb közülük. Őt Dettivel együtt etettem - ha a kislány megszívta az egyik mellemet, a másikból is elkezdett jönni a tej, így jutott valamennyi neki is. Végső soron azonban a szoptatás több energiájukba került, mint amennyit nyertek belőle, így főleg cumisüvegből tápláltam őket.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Négy baba esetében az sem lehetett egyszerű…

- Mikulás tájékán az Általános Egészségügyi Központból átszállítottak a Madarász Utcai Gyermekkórház koraszülött osztályára, ahol külön szobát kaptunk a babákkal. Mindez egyszerre jelentett örömet és hátrányt. Végre együtt lehettem velük, viszont alig tudtam aludni valamit. Voltak olyan nővérek, akik rengeteget segítettek, és még egy-egy éjszakai etetést is átvállaltak. Ezzel szemben akadtak olyanok is, akiket hiába kértem, hogy legalább egy gyereket segítsenek megetetni, a fülük botját sem mozdították. Karácsony után, mikor mindannyian elérték a 2100 grammos súlyt, hazajöhettünk, itthon pedig már volt segítségem.

Ezt is szeretjük