Mit érez a baba a szülés alatt?
Kíváncsi vagy, hogy a picinek a szülőcsatornán áthaladva vannak-e fájdalmai, félelmei, illetve mik lehetnek az első benyomásai a külvilágról?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amíg saját bőrödön nem tapasztaltad, nem igazán tudod elképzelni, milyen is a szülés élménye - és még kevésbé lehet fogalmad arról, hogy éli azt meg maga a leendő újszülött.

Pedig ő már hetekkel korábban készül a megszületésre: felveszi a szűk helyen szinte egyetlen lehetséges pozíciót, fejével beilleszkedik a medencebemenetbe, és vár. Vár a megfelelő pillanatra, mely akkor jön el, amikor a hormonáradatnak engedelmeskedve a méh elkezd ritmusosan összehúzódni, ő pedig egyre lejjebb préselődik a szülőcsatornában.

Mit él át a szülőcsatornában?

A méhszáj tágulásának következtében a burok elveszti támasztékát, majd megreped, a magzatvíz pedig elfolyik - csak annyi marad, amennyi a szülőcsatorna nedvesen tartásához elegendő. Álló burok hiányában a méhizomzat munkája a továbbiakban már nem áttételesen, hanem közvetlenül hat a babára, és segíti előrehaladását.

Megszokott környezetének hirtelen megváltozása valószínűleg félelmet ébreszt benne. Igaz, hogy a kisebb méhösszehúzódásokhoz már némiképp hozzászokott, ám azok ereje nem mérhető a jelenlegiekével. Az élmény ahhoz lehet hasonlatos, amikor valakire ráomlik egy sátor - nem lát tovább az orránál, és minden oldalról elborítják a falak.

Bár a babának mindössze néhány centimétert kell megtennie a meleg, biztonságot adó anyaméhből a külvilág felé, ez sokszor jó néhány keserves órájába kerül. Akárcsak te, időről időre ő is megpihen, hogy erőt gyűjtsön, majd folytassa útját.

Előrehaladását némiképp megkönnyíti a testét fedő viasszerű máz, mely csúszóssá, sikamlóssá teszi bőrfelületét. Ez az úgynevezett magzatmáz, más néven vernix, mely egyébként a méhen belül is fontos szerepet játszik: megakadályozza, hogy a magzatvíz feláztassa a magzat bőrét.

Érez-e fájdalmat?

Valószínűleg igen - bár erre mindössze egy indirekt módszer, a szívfrekvencia monitorozása áll rendelkezésre. Az ebben beálló gyorsulás vagy lassulás vegetatív izgalmat, közvetve pedig akár fájdalmat is jelezhet. Az összepréselődés, valamint a testére nehezedő jelentős mértékű nyomás mindenesetre igen kellemetlen lehet a baba számára. Ám a természet okosan alkotta meg az embert: minél fiatalabb, annál kevésbé érzi a fájdalmat. Ilyenkor ugyanis a bőrön lévő idegvégződések, melyek a különböző környezeti ingerek felfogására alkalmasak, még fejletlenek.

Ezen túlmenően a mellékvesékből felszabaduló nagyobb mennyiségű adrenalin is tompítja a fájdalomérzést. Kimutatták, hogy a szülés alatt a magzat adrenalinszintje kétszerese az anyáénak, aki pedig maga is komoly stressz alatt áll. A jelenség ahhoz hasonlítható, amit a katonák a lövészárokban élnek át - az adott körülmények között a stresszhormonoknak köszönhetően észre sem veszik sérüléseiket, csak később, a veszély elmúltával.

Az adrenalin hatása sokrétű - a fájdalomérzet csökkentése mellett a baba belső szerveit is felkészíti a méhen kívüli életre. Mindezek fényében nem is meglepő, hogy az egyébként kimerült újszülött világra jöttét követően még órákig nem képes elaludni.

Melyek az első benyomásai a külvilágról?

Alighogy átküzdi magát a szülőcsatornán, máris vár rá a következő hideg zuhany. A hideg szó szerint értendő, hiszen ezen a ponton vége szakad a magzatvíz meleg, biztonságot adó ölelésének. Mi mást is tehetne a kis jövevény, mint azt, hogy azon nyomban sírva fakad? Az adrenalin hatására egyébként is fokozottan éli meg a külső ingereket - soha az elkövetkező hetekben nem leszel tanúja olyan fokú éberségnek, mint közvetlenül a születés után. Ám így kiváló alkalom nyílik arra is, hogy bemutatkozz neki - azaz magadhoz öleld, simogasd, beszélj hozzá.

Így teremts kapcsolatot az újszülöttel!

A külvilág rendkívül zavaros és rideg a biztonságos anyaméhet alig néhány perce elhagyni kényszerült baba számára. Szerencsére sokat tehetsz azért, hogy megkönnyítsd élete első néhány óráját.
  • Annak ellenére, hogy még nincs tisztában a hozzá intézett mondatok konkrét jelentésével, nagyon is hasznos beszélni hozzá. Mivel az elmúlt hónapok során folyamatosan hallotta a hangodat, minden kétséget kizáróan felismeri azt. Nem az a fontos, hogy mit mondasz, hanem, hogy milyen hangsúllyal, hanghordozással teszed ezt - nem is beszélve az érzelmi töltésről.
  • A kommunikáció szavak nélküli formája még sokáig fontosabb lesz kettőtök kapcsolatában, mint a beszéd. Vedd az öledbe, akár félmeztelenül is, hadd érezze a tested illatát, mivel ez később a biztonságot jelenti számára, és nagymértékben hozzájárul a kettőtök kapcsolatának elmélyítéséhez. A babára különösen nyugtatóan hat, ha a melledre teszed, hogy hallhassa a szívverésed - ami eddigi élete során rendre álomba ringatta.

Mennyit érzékel a környezetéből?

A látás gyakorlására a méhen belül alig-alig van mód, így aztán nem is meglepő, hogy az újszülöttnek bizony még akadnak gondjai az éleslátással. Fókuszálni csak 20-25 centiméterre képes - ám ez éppen elég ahhoz, hogy etetés közben egymás szemébe nézhessetek. Beletelik néhány hétbe, mire biztonsággal meg tudja különböztetni a színeket, a méreteket, az alakokat - ám a te arcodat ennél jóval hamarabb fel fogja ismerni.

Az első időkben a látásnál nagyobb szerepe van a többi érzékelési formának, különösen a hallásnak. Egyértelműen azonosítani tudja a hangodat, ami ugyan erejét, tisztaságát tekintve nagyban különbözik attól, amit odabent hallott, ám frekvenciája, tempója és mintázatai változatlanok. Ám az igazi meglepetés az első sírás alkalmával éri, amikor is a saját hangja üti meg a fülét.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Új élményekkel gazdagítják a babát a helyiséget betöltő, ismeretlen illatok is. Talán kárpótlásul a kezdeti gyengébb látásért, szaglása igen érzékeny, és kiválóan alkalmas akár a körülötte lévő felnőttek-gyerekek azonosítására is. Ha például csendben belépsz a baba szobájába, szinte biztos lehetsz abban, hogy, bár nem lát, beazonosít az illatodról, és feléd fordítja a buksiját. Emiatt is fontos a gyakori bőrkontaktus - ezáltal nem csak a jelenlétedet érzi a kicsi, hanem a kettőtök kapcsolata is mindinkább elmélyül.

Cikkünk az Amit a baba kérdezne - ha beszélni tudna című könyv segítségével készült.

Ezt is szeretjük