Így lesz okos a gyereked!

Mondókák és dalok a négyes ikrek ajánlásával

A mondókák, dalok nemcsak örömet szereznek gyermekednek, hanem segítik az értelmi fejlődését is.

Gondoltad volna, hogy okosabbak lesznek azok a gyerekek, akik kiskorukban sok mondókát, éneket ismertek? Első olvasásra talán meglepőnek tűnik a fenti állítás, ám számos kutatás igazolja, hogy ezek a látszólag roppant egyszerű, többnyire szájhagyomány útján terjedő rigmusok, dallamok nagymértékben hozzájárulnak a mozgásos, a finommozgásos és a gondolkodási készség fejlődéséhez.

A kicsinek szinte valamennyi érzékszervét megdolgoztatják, a különböző csatornákon érkező ingerek pedig egyszerre futnak össze az agyban, elősegítve az agysejtek közötti idegi összeköttetések kialakulását.

Örömteli fejlesztés

A régi korok emberei mindezt ösztönösen tudták. Nem véletlen, hogy többek között a magyar hagyományban rengeteg mondóka, dal él, melyek számos generáción keresztül fejlesztették a porontyokat, méghozzá igencsak örömteli módon - a kicsik észre sem vették, hogy valójában milyen sokat tanultak általuk.

Sokhoz közülük valamiféle koreográfia is tartozik, azaz a baba el tudja mutogatni-játszani az úgymond cselekményt. Mindez számos lehetőséget kínál a mozgásra, ami meghatározó jelentőséggel bír az értelem fejlődésében - az egészen pici gyerek ugyanis a mozgás révén ismerkedik a világgal -, emellett fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, valamint az együttmozgás képességét.

Mindeközben a gyerkőc megismerkedik különböző testrészeivel, tisztába jön az irányokkal, és megtanulja akaratlagosan koordinálni a mozdulatait.

Az elmutogatható mondókák és énekek más formában is hozzájárulnak az értelmi fejlődéshez: ismételgetésükkel a baba mintegy játszva sajátítja el az összpontosítás képességét, illetve egyre hosszabb ideig képes fenntartani a figyelmét, és az emlékezete is formálódik a szöveg és a mozgásformák folyamatos tanulása révén.

Ráadásul képzeletét is kibontakoztathatja a szerepvállalásokon, a dalban vagy mondókában bemutatott helyzetek eljátszásán keresztül. A fentiekkel párhuzamosan fejlődik a beszédkészsége is, mely - mint a gondolkodás, az önkifejezés és az érintkezés eszköze - meghatározó jelentőséggel bír a szocializáció terén.
 

A négyes ikrek toplistája

A 16 hónapos Gesztes ikrek, Detti, Peti, Berci és Gábor életében pici baba koruk óta jelen vannak az egyszerű, ám ritmusos szövegek, a fülbemászó dallamok, melyek előadásakor testüket egyfajta játékszerként használhatják.

Kezdetben voltak az olyan standardok, mint a Csip, csip, csóka és a Fújja szél a fákat. Aztán, ahogy a babák nőttek és okosodtak, folyamatosan bővült a repertoárjuk, már csak azért is, mert sok emberrel - rokonnal, baráttal, segítővel - találkoznak, és mindegyiküknek más és más dalok és mondókák vannak a tarsolyában. Az elsődleges forrás természetesen az édesanyjuk, Gesztes Ágnes.

Így ketyeg az óra

Annak idején az anyuka gyakran járt babatornára, illetve más babás foglalkozásokra a négyes ikrek kisebbik bátyjával, a most négyéves Tomival, ahol sok dallal ismerkedett meg, például az Így ketyeg az óra kezdetűvel.

Így ketyeg az óra, tik-tak jár,
benne egy manócska kalapál.
De, ha áll az óra, és nem jár,
alszik a manócska, nem kalapál.

Béka a fa tövén

Gondozónőjük, Szekeresné Jutka tanította meg a kicsiknek a Béka a fa tövén című megzenésített Weöres Sándor-verset - ezt olyannyira hozzá kötik, hogy, ha az édesanyjuk énekli, a négyes ikrek Jutkát kezdik el keresni a tekintetükkel.

Béka a fa tövén,
ezeréves, csodavén.
Ugrik a kövön át,
keresi a vacsorát.
Nem kell neki libamáj,
szúnyogokra foga fáj.
Nem kell neki tele tál,
bogarakat vacsorál.

Nyuszi pajtás hosszú fülét hegyezi

Ezt a dalocskát Detti keresztanyukája, Kaján Józsefné, Marika néni ismertette meg a babákkal. Úgy élvezik, hogy már azelőtt elkezdenek ugrándozni, hogy a releváns sorhoz érnének.

Nyuszi pajtás hosszú fülét hegyezi, hegyezi,
a bajuszát pödöri, pödöri,
répát eszik, rop, rop, rop,
nagyot ugrik, hopp, hopp, hopp.

Erdő szélén házikó

Ács Erika, aki a babák ellátásában szokott segíteni a szülőknek, és párja, András az Erdő szélén házikó című klasszikust mutatták be a négyes ikreknek.

Erdő szélén házikó,
ablakában nagyapó.
Lám, egy nyuszi ott robog,
az ajtaján bekopog.

Kérlek, segíts énrajtam,
a vadász a nyomomban.
Gyere, nyuszi, sose félj,
megleszünk itt kettecskén!

Csigabiga

Roppant népszerű a négyes ikrek körében a Lassan jár a csigabiga kezdetű gyöngyszem - aminek az édesanyára nézve az a következménye, hogy a négy gyereket külön-külön a hátára véve rendszeresen körbe kell járnia a szobát gyorsuló, majd lassuló tempóban.
 
Lassan jár a csigabiga,
táskájában eleség,
Várja otthon fia, lánya,
csigabiga feleség.
 
Majd: Gyorsan jár a csigabiga, illetve Száguld már a csigabiga - a következő három sor minden versszaknál ugyanaz. Végül pedig:

Elfáradt a csigabiga,
táskájában eleség.
Alszik otthon lánya, fia,
csigabiga feleség.

Incy Wincy Spider

A négyes ikrek már néhány angol gyerekdallal is ismerkednek, mint például a határokon átívelő Incy Wincy Spider, melyet egy ismeretlen műfordítónak köszönhetően magyarul is közölhetünk.

Az ici-pici pókfi a vízköpőbe bújt
Jött egy nagy zuhé, és kimosta a fiút
Felderült az ég, és kisütött a nap
és az ici-pici pókfi megint fölszaladt.

OLVASD EL EZT IS!

ketten
  • gyereknevelés
  • személyiség

2 test, 1 lélek?

harom fiu
  • gyereknevelés
  • kommunikáció

Gyerekszáj

Ezt is szeretjük