Így lesz okos a gyereked!

Mondókák és dalok a négyes ikrek ajánlásával

A mondókák, dalok nemcsak örömet szereznek gyermekednek, hanem segítik az értelmi fejlődését is.

Gondoltad volna, hogy okosabbak lesznek azok a gyerekek, akik kiskorukban sok mondókát, éneket ismertek? Első olvasásra talán meglepőnek tűnik a fenti állítás, ám számos kutatás igazolja, hogy ezek a látszólag roppant egyszerű, többnyire szájhagyomány útján terjedő rigmusok, dallamok nagymértékben hozzájárulnak a mozgásos, a finommozgásos és a gondolkodási készség fejlődéséhez.

A kicsinek szinte valamennyi érzékszervét megdolgoztatják, a különböző csatornákon érkező ingerek pedig egyszerre futnak össze az agyban, elősegítve az agysejtek közötti idegi összeköttetések kialakulását.

Örömteli fejlesztés

A régi korok emberei mindezt ösztönösen tudták. Nem véletlen, hogy többek között a magyar hagyományban rengeteg mondóka, dal él, melyek számos generáción keresztül fejlesztették a porontyokat, méghozzá igencsak örömteli módon - a kicsik észre sem vették, hogy valójában milyen sokat tanultak általuk.

Sokhoz közülük valamiféle koreográfia is tartozik, azaz a baba el tudja mutogatni-játszani az úgymond cselekményt. Mindez számos lehetőséget kínál a mozgásra, ami meghatározó jelentőséggel bír az értelem fejlődésében - az egészen pici gyerek ugyanis a mozgás révén ismerkedik a világgal -, emellett fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, valamint az együttmozgás képességét.

Mindeközben a gyerkőc megismerkedik különböző testrészeivel, tisztába jön az irányokkal, és megtanulja akaratlagosan koordinálni a mozdulatait.

Az elmutogatható mondókák és énekek más formában is hozzájárulnak az értelmi fejlődéshez: ismételgetésükkel a baba mintegy játszva sajátítja el az összpontosítás képességét, illetve egyre hosszabb ideig képes fenntartani a figyelmét, és az emlékezete is formálódik a szöveg és a mozgásformák folyamatos tanulása révén.

Ráadásul képzeletét is kibontakoztathatja a szerepvállalásokon, a dalban vagy mondókában bemutatott helyzetek eljátszásán keresztül. A fentiekkel párhuzamosan fejlődik a beszédkészsége is, mely - mint a gondolkodás, az önkifejezés és az érintkezés eszköze - meghatározó jelentőséggel bír a szocializáció terén.
 

A négyes ikrek toplistája

A 16 hónapos Gesztes ikrek, Detti, Peti, Berci és Gábor életében pici baba koruk óta jelen vannak az egyszerű, ám ritmusos szövegek, a fülbemászó dallamok, melyek előadásakor testüket egyfajta játékszerként használhatják.

Kezdetben voltak az olyan standardok, mint a Csip, csip, csóka és a Fújja szél a fákat. Aztán, ahogy a babák nőttek és okosodtak, folyamatosan bővült a repertoárjuk, már csak azért is, mert sok emberrel - rokonnal, baráttal, segítővel - találkoznak, és mindegyiküknek más és más dalok és mondókák vannak a tarsolyában. Az elsődleges forrás természetesen az édesanyjuk, Gesztes Ágnes.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így ketyeg az óra

Annak idején az anyuka gyakran járt babatornára, illetve más babás foglalkozásokra a négyes ikrek kisebbik bátyjával, a most négyéves Tomival, ahol sok dallal ismerkedett meg, például az Így ketyeg az óra kezdetűvel.

Így ketyeg az óra, tik-tak jár,
benne egy manócska kalapál.
De, ha áll az óra, és nem jár,
alszik a manócska, nem kalapál.

Béka a fa tövén

Gondozónőjük, Szekeresné Jutka tanította meg a kicsiknek a Béka a fa tövén című megzenésített Weöres Sándor-verset - ezt olyannyira hozzá kötik, hogy, ha az édesanyjuk énekli, a négyes ikrek Jutkát kezdik el keresni a tekintetükkel.

Béka a fa tövén,
ezeréves, csodavén.
Ugrik a kövön át,
keresi a vacsorát.
Nem kell neki libamáj,
szúnyogokra foga fáj.
Nem kell neki tele tál,
bogarakat vacsorál.

Nyuszi pajtás hosszú fülét hegyezi

Ezt a dalocskát Detti keresztanyukája, Kaján Józsefné, Marika néni ismertette meg a babákkal. Úgy élvezik, hogy már azelőtt elkezdenek ugrándozni, hogy a releváns sorhoz érnének.

Nyuszi pajtás hosszú fülét hegyezi, hegyezi,
a bajuszát pödöri, pödöri,
répát eszik, rop, rop, rop,
nagyot ugrik, hopp, hopp, hopp.

Erdő szélén házikó

Ács Erika, aki a babák ellátásában szokott segíteni a szülőknek, és párja, András az Erdő szélén házikó című klasszikust mutatták be a négyes ikreknek.

Erdő szélén házikó,
ablakában nagyapó.
Lám, egy nyuszi ott robog,
az ajtaján bekopog.

Kérlek, segíts énrajtam,
a vadász a nyomomban.
Gyere, nyuszi, sose félj,
megleszünk itt kettecskén!

Csigabiga

Roppant népszerű a négyes ikrek körében a Lassan jár a csigabiga kezdetű gyöngyszem - aminek az édesanyára nézve az a következménye, hogy a négy gyereket külön-külön a hátára véve rendszeresen körbe kell járnia a szobát gyorsuló, majd lassuló tempóban.
 
Lassan jár a csigabiga,
táskájában eleség,
Várja otthon fia, lánya,
csigabiga feleség.
 
Majd: Gyorsan jár a csigabiga, illetve Száguld már a csigabiga - a következő három sor minden versszaknál ugyanaz. Végül pedig:

Elfáradt a csigabiga,
táskájában eleség.
Alszik otthon lánya, fia,
csigabiga feleség.

Incy Wincy Spider

A négyes ikrek már néhány angol gyerekdallal is ismerkednek, mint például a határokon átívelő Incy Wincy Spider, melyet egy ismeretlen műfordítónak köszönhetően magyarul is közölhetünk.

Az ici-pici pókfi a vízköpőbe bújt
Jött egy nagy zuhé, és kimosta a fiút
Felderült az ég, és kisütött a nap
és az ici-pici pókfi megint fölszaladt.

OLVASD EL EZT IS!

ketten
  • gyereknevelés
  • személyiség

2 test, 1 lélek?

harom fiu
  • gyereknevelés
  • kommunikáció

Gyerekszáj

Ezt is szeretjük