4 jel, hogy átlagon felüli intelligenciával rendelkezik a gyereked

Tudd meg, milyen korai jelek utalnak arra, hogy csemetéd kiemelkedően értelmes, és fejleszd megfelelően!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Az átlagon felüli intelligencia, vagyis a magas IQ első jelei gyakran már az egészen kicsi gyerekeknél is megmutatkoznak. Mindazonáltal ez a csodálatos adomány nemcsak büszkeségre ad okot, de kihívást is jelent  számodra - a nem megfelelő, illetve a túlzásba vitt fejlesztés ugyanis egyaránt káros lehet. Ha azonban testre szabott elvárásokat állítasz a kicsi elé, felnőttként is remekül megállja majd a helyét a világban.
 

A magas intelligencia első jelei

Sokan az intelligenciát tévesen azonosítják a tehetséggel. Bár korábban a tudósok maguk is úgy gondolták, hogy az IQ-tesztekkel egyben a tehetséges gyerekeket is ki tudják választani, ma már általánosan elfogadott tény, hogy a kreatív apróságok ugyanolyan hatékonyan teljesíthetnek a maguk preferált területén, mint azok, akik kiemelkedő értelmi képességekkel rendelkeznek.

Mindazonáltal a magas intelligencia is biztosíthatja, hogy gyermeked később kiemelkedővé váljon, de ehhez a te segítséged is szükséges. Ismerd fel időben a kiemelkedő értelmi képességek jeleit, hogy ehhez mérten fejleszthesd a kicsit!

Szemlélődő csecsemő

Holott elméletileg még a saját létezésüknek sincsenek tudatában, így nem képesek elkülöníteni magukat mindattól, ami körülöttük van, egyes csecsemők jóval alaposabban veszik szemügyre környezetüket, mint mások. Az intelligenciájuk a tapasztalatok szerint később is magasabb lehet a kortársakénál, bár az is előfordulhat, hogy a kezdeti különbségek később egyensúlyba kerülnek.

Fejlett verbális készség

Az intelligencia egyik legjobb mérője a kommunikáció. A kiemelkedő értelmi képességekkel rendelkező gyerekek közül sokan igen korán elkezdenek beszélni. Ám akadnak olyanok is, akik viszonylag későn szólalnak meg - ekkor azonban, mintegy átugorva a beszédfejlődés előző stációit, nyelvtanilag többé-kevésbé helyes, teljes mondatokban fejezik ki magukat.

Aktív és passzív szókincsük egyaránt gazdagnak mondható: választékosabban fogalmaznak társaiknál, a felnőttek beszédéből pedig többet megértenek, mint a hasonló korú gyerekek. Gyakran már néhány évesen, mintegy maguktól megtanulnak írni-olvasni, illetve számolni.

Erős megismerési vágy

A tapasztalatok szerint azok a gyerekek, akik a koruknak megfelelőhöz képest magasabb intelligenciával rendelkeznek, minden alkalmat megragadnak, hogy megismerhessék a környezetüket. Mivel jó a memóriájuk, szívesen fogadnak nagyobb mennyiségű új információt is, és az apró részletekre is kíváncsiak. Kezdetben ez a tudásszomj persze nem feltétlenül a Pitagorasz-tételre vonatkozik, sokkal inkább a kedvenc mesékre. A hasonló gyerekeknél hamarabb jelentkezhet a mi ez és miért korszaka is. Az egyszerű válaszokkal általában nem érik be, sokkal inkább a dolgok közötti összefüggéseket igyekszenek megismerni.

Nem mindenben tökéletes

Sokan úgy gondolják, hogy az intelligens gyerekek mind apró zsenik, holott az átlagon felüli értelmi képességek nem feltétlenül a számokkal állnak összefüggésben. Kétségtelen, hogy a magas IQ-val rendelkező apróságok különösen az általános iskolában kiegyensúlyozottan jó teljesítményt nyújtanak, természetesen a készségtárgyakat kivéve.

Bár rendkívül jó logikájuk révén sok dolgot könnyebben megtanulnak, mint a többiek, korántsem biztos a kitűnő bizonyítvány. Ha porontyodat nem érdekli a biológia, csak azért, mert átlagon felül értelmes, sosem lesz ötös. Ne hidd tehát, hogy gyermeked alapvetően a sikerre született, és minden arannyá válik a kezei között: ő is csak abban lesz jó, amit igazán szeret.

IQ-teszt
Minden jelnél világosabban az IQ-teszt árulkodhat csemetéd intelligenciájáról. Ha azonban hasonló felmérésnek veted alá a kicsit, azt is tartsd szem előtt, hogy az eredmény alapján leghamarabb tíz éves korban lehet előre következtetni a felnőttkori IQ-ra.

Fejlesztés - az arany középút

Mivel fiatalkorban az intelligencia még képlékeny és változékony, szülőként komoly dilemmával kerülhetsz szembe. Igyekezz minden lehetséges módon fejleszteni gyermeked rendkívüli képességeit, netán próbálj valamelyest lassítani a tempón, hogy ne kerüljön az óvodai-iskolai közösség perifériájára? A megoldás számos szakember szerint az arany középút. Bizonyos fokú fejlesztésre mindenképpen szükség van, nélküle ugyanis porontyod képességei lassacskán elvesznek.

Lásd el új impulzusokkal!

Hogy szinten tarthasd csemetéd IQ-ját, adj értelmi szintjének megfelelő válaszokat kérdéseire, és gondoskodj arról, hogy kellő mennyiségű és intenzitású ingerben részesüljön kirándulások, utazások, programok révén. Beírathatod olyan korai fejlesztő foglalkozásokra is, melyek kielégítik a kicsi fokozott intellektuális érdeklődését, miközben örömét leli az ott zajló tevékenységben.

16 agypörgető táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ha pedig sikeresen old meg egy-egy feladatot, ne sajnáld tőle a pozitív megerősítést, hogy tisztában lehessen értékeivel, és megtanuljon bízni önmagában.

Ne kezeld kis Einsteinként!

Ne kényszerítsd a gyereket arra, hogy újra és újra felülmúlja korábbi teljesítményét. A forszírozott üzemmód előbb-utóbb kiöli belőle a természetes motivációt, így pedig elveszed tőle annak a lehetőségét, hogy rátaláljon arra, ami igazán érdekli, és ahol kamatoztathatja kiemelkedő értelmi képességeit.

Ügyelj arra is, hogy a gyerkőc ne álljon a család középpontjában, és ne kezeljétek kis zseninek, aki csak okos dolgokat mond vagy kérdez. Így ugyanis az óvodában és az iskolában is igényli majd az állandó figyelmet, és ahogy társai a rosszalkodást, ő az eszét veti majd be eszközként: állandóan kérdéseket tesz fel, illetve rendre felülbírálja, kijavítja a pedagógust vagy a társait. Ez a magatartás megnehezíti a beilleszkedést, illetve tanulmányi előmenetelére is rányomhatja a bélyegét.
 

IQ és EQ - egyformán fontosak

Ahol többlet van, ott van hiány is, ami a kiemelkedő értelmi képességekkel rendelkező gyerekeknél jellemzően a szociális érettség területén jelentkezik. A tehetséges gyerekek sokszor szokatlanul nyilvánulnak meg, függetlenek a véleményformálásban, és identitástudatuk is igen erős - mindezek együttesen népszerűtlenné tehetik őket társaik körében.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Egyre több szakember vallja, hogy az intellektuális képességek mellett az érzelmi hányadost, azaz az EQ-t is fejleszteni kell, a gyerek későbbi boldogulását ugyanis nagyrészt ez határozza meg.

Az emocionális intelligencia kibontakoztatásának elsődleges feltétele pedig az, hogy a kicsi biztonságban érezze magát. Ennek érdekében minél többször biztosítsd róla, hogy feltétel nélkül szereted őt, és minden körülmények között számíthat rád. Ne feledd azonban, hogy az érzelmi képességeket elsősorban tőled tanulja: legyél tehát vele gyengéd és megértő, hogy értékelni tudja az emberi kapcsolatokat!
Ezt is szeretjük