A tinédzserkori agresszivitást nárcizmus is okozhatja: fontos máshogy és megértéssel nevelni őket

A nárcizmus nem csak felnőtteknél, már kamaszkorban is megmutatkozhat.

agresszív tinédzser

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elvesznek saját tükörképük nézegetésében, és elhitetik magukkal, hogy különlegesebb bánásmódot érdemelnek bárki másnál, amit ha nem kapnak meg, agresszívakká válnak. A nárcisztikus tinédzsereket mindig a körülmények szülik.

Egy 2015-ös spanyol tanulmányban a családon belüli erőszak, a szülő-gyerek kommunikációjának a hiánya, valamint a túlzottan megengedő gyereknevelés hatásait vizsgálták a kamaszok nárcisztikus viselkedésjegyeinek kialakulásában, akik idővel fizikailag vagy verbálisan is bántalmazhatják a szüleiket.

Nárcisztikus tinédzserek

Nem sűrűn esik szó erről a témáról, hiszen az emberek csak igen ritkán ismerik be, hogy vannak gyerekek és tizenévesek, akik képesek bántani felnőtt szüleiket. Ez a tanulmány először tárta fel azokat a tényezőket, melyek ehhez a különös típusú erőszakhoz vezetnek.

- Előfordul, hogy a serdülők azért bántalmazzák szüleiket, mert maguk a szülők is erőszakosan viselkedtek velük kiskorukban, vagy egymással szemben. Ezeket az erőszakos mintákat elsajátítják a gyerekek. Ugyanilyen fontos aspektus a szeretetteljes, törődő kommunikáció hiánya és az elenyésző együtt töltött minőségi idő. Sőt, a túlzottan megengedő nevelés, mely nem szab korlátokat, szintén ide vezethet - mondta Esther Calvete, a tanulmány vezetője.

Ismertetőjegyek

  • Úgy érzik, mindent meg kell szerezniük azonnal, amit csak akarnak, itt és most.
  • Nem fogadják el a nemleges választ.
  • Agresszíven reagálnak, ha a szülők megpróbálnak korlátokat felállítani.

A több éven át zajló, 529 tinédzserrel végzett vizsgálatban kimutatták, hogy az erőszakos környezetben nevelkedő gyerekek viselkedése átlagosan három év eltelte után a szülők felé irányuló agresszióba torkollott. Szintén ezt váltotta ki a hanyag, nem túl szoros szülő-gyerek kapcsolat, ilyenkor egyfajta torz önképe alakul ki a tinédzsernek a visszacsatolás hiányából fakadóan. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Ha a szülő nem felelősségtudattal és tisztelettel neveli gyermekeit, akkor könnyen kialakulhatnak vagy rögzülhetnek agresszív viselkedésmintázatok, pláne akkor, ha a szülők is bántalmazták őket még fiatalabb korukban. De ez nem csak az apák és anyák viselkedésén múlik. Néhány gyermek egyszerűen impulzívabb, más a temperamentuma, és nagyobb hajlandóságot mutat arra, hogy később erőszakosan viselkedjen - tette hozzá a szakember.

Az ilyen típusú, nárcisztikus fiatalok könnyen csalódottnak, elutasítottnak érzik magukat. A számukra nem megfelelő történésekre először kiabálással és sértegetéssel reagálnak, amit a későbbiekben követ a fizikai agresszió. 

- Ezért, amikor egy apa vagy anya észreveszi, hogy fia vagy lánya tiszteletlen, fenyegető, sőt, egyenesen ijesztően viselkedik, az egyértelmű jele annak, hogy ideje szakember segítségét kérniük - mondja a kutató. - Az agresszivitás ezen fajtájának kritikus időszaka 13-15 éves kor közé tehető, ami dühben és kontrolállhatatlan magatartásban nyilvánul meg, célja pedig a szülő fizikai vagy lelki bántalmazása. 

- A tizenévesek bosszúból ellophatják vagy eltörhetik szüleik fontosabb tárgyait is. Nincs különbség e tekintetekben fiúk és lányok között, bár statisztikák szerint a nárcizmus inkább a lányok körére jellemző.

Mit lehet tenni az agresszív tinédzserekkel?

A familylives szakemberei szerint ezek a tanácsok segítenek megbirkózni az erőszakos tinédzserekkel.

  • Adj nekik teret, mihelyst lenyugodtak, már tudtok beszélni a történtekről, és fel tudod ajánlani a segítségedet nekik.
  • Legyél egyértelmű, a kamaszoknak tudniuk kell, milyen véleményen vagy, és mik a határok. Tudniuk kell, hogy az erőszak bármilyen formája elfogadhatatlan.
  • Beszélj az iskolával, derítsd ki, hogy ez a viselkedés ott is előfordul-e, gyakran a tanárok is tudnak segíteni.
  • Ne legyél erőszakos beszélgetés közben, mutass pozitív példát a gyereknek.

Hogyha a tinédzsereknél kialakul ez a negatív magatartást, a nárcisztikus nézeteiket kell alapjaiban megváltoztatni, amihez akár viselkedésterápiára vagy szakember bevonására is szükség lehet.

Amikor mindenért magukat hibáztatják a gyerekek: a nárcisztikus anyák jellemvonásai

A legtöbb szülő szeretné, ha gyereke eredményes életet élne, és minden családban vannak elvárások, azonban néha ez a gyerek számára káros méreteket ölthet. Ennek egyik oka a nárcisztikus személyisgézavar is lehet. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük