Amikor mindenért magukat hibáztatják a gyerekek: a nárcisztikus anyák jellemvonásai

A nárcisztikus anyák komoly károkat okozhatnak a gyerek önképében.

nárcizmus nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb szülő szeretné, ha gyereke eredményes életet élne, és minden családban vannak elvárások, azonban néha ez a gyerek számára káros méreteket ölthet. Ennek egyik oka a nárcisztikus személyisgézavar is lehet. 

A súlyosan nárcisztikus szülők gyereküket pusztán a saját egójuk növelésére használják. Általában fenyegetettségként élik meg, amikor csemetéjük önállósodik. Számukra az lenne az ideális, hogyha az ő árnyukban élnék végig életüket, miközben olyan elvárásokat támasztanak feléjük, amik gyakorlatilag teljesíthetetlenek. A nárcisztikus anyák gyerekeiket nem azért szeretik, akik, hanem amit ki tudnak belőlük hozni. A probléma azért nagyon szomorú, mert az így felnövő gyerekek sokszor még felnőttként sem ismerik fel, hogy a közeg, amiben cseperedtek nem volt normális. 

Lekicsinyítik a mondanivalót

A krónikusan nárcisztikus anyákkal nem lehet hatékonyan beszélni problémákról, pláne olyanokról, amiket ők okoztak - nyilatkozta Carmen Sakurai, élettanácsadó. Hogyha valamivel megbántanak, szinte lehetetlenség a hatékony kommunikáció, legtöbbször szarkasztikusan válaszolnak: jaj, szegény te, csak nem megbántottam az érzéseidet? Vagy kifiguráznak, hiába az ő viselkedésük volt bántó, az elszenvedőt hibáztatják, hogy már megint túlérzékeny.

Az elismerés hiánya

Az élet bármely szegmensében elért sikereket lekicsinyítik, legyen szó az iskolában kapott jó jegyről vagy valamilyen munkahelyi előléptetésről. Képtelenség lenyűgözni őket, nem ismerik el az elért eredményeket. Ez azért veszélyes, mert sérül a gyerek önbizalma, onnan kapja az állandó kritikát, ahonnan a megerősítésnek kellene jönnie. Jellemző az elégedetlenkedés kifejezésére a kapott ajándékok lefitymálása. Figyelmetlenségként aposztrofálják a rossz meglepetéseket. Mindig megtalálják a módját annak, hogy rávilágítsanak a hibákra, legyenek azok akármilyen picik. 

Összehasonlítás

Azok a testvérpárok, akiket nárcisztikus anya nevelt fel, gyakran érezhették, hogy kevesebbet érnek a másiknál. Miért nem tudsz olyan lenni, mint a testvéred? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel és szorongást keltő gondolatokkal bombázza őket, mely növeli a feszültséget és a frusztrációt a testvérek között, akik az anya szeretetéért fognak küzdeni. Mindig egyértelművé teszik, mennyire kevésnek tartják egyiket vagy másikat, aminek következtében egészségtelen versenyszellem és irigység alakulhat ki a többi gyerekekkel szemben is.

Nincs önálló gondolatnak helye

Darlene Lancer terapeuta szerint a nárcizmusban szenvedő anya saját vágyait vetíti a gyerekre. Természetes jelenség szülőknél, ha van valamilyen elképzelésük a gyerek jövőjéről, de egészséges esetben ezt idővel el tudják engedni, és hagyják őket kiteljesedni. Az önimádó anyák elképzeléseivel viszont mindig meg kell egyeznie a gyerekének is, akár akarja akár nem. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Versenyzik a gyerekével, főleg a lányával

Preston Ni professzor szerint jellemvonásaik közé tartozik még, hogy bármi, amit lányuk elért, eltörpül a saját eredményeihez képest. Bármilyen nehézségeken ment keresztül, ők még nehezebben mentek át, ezzel jelentéktelenné téve gyerekük élményeit. Nem ismernek el semmit, nem fogadják el vagy nehezen értékelik utódaik személyiségét, akiket gyakran arra használnak, hogy jobb színben tűnjenek fel.

Kívülről szuperanyának látszik

A nárcisztikus személy gyakran úgy tűnik, tökéletes házasságban él, fantasztikus gyerekei vannak, és még a karrierjében is jól teljesít. Mindig megértő barátokkal, távolabbi rokonokkal, szomszédokkal, nem rest támogatni a közösséget, akik állandóan támogatják őt is. Senki nem hiszi el, hogy valami baj lenne vele. Holott manipuláló, énközpontú, és könnyen dühbe gurul, de csak a színfalak mögött mutatja meg valódi arcát. 

A gyerek igénye nem számít

Nem veszi figyelembe gyerekének szükségleteit, személyes terét, önállóságát, állandó gyerekszerepben tartja, felelőssé teszi érzelmi szükségleteinek és elvárásainak teljesítéséért.

nárcisztikus anya 2
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

A nárcisztikus anyák híján vannak az empátiának, így nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen rájuk hatni lelkileg.

Az ilyen anya gyerekei felnőttkorukban önbizalomhiányosak, depressziósak lehetnek, gyakran keverednek olyan párkapcsolatokba, ahol a párjuk is testileg vagy lelkileg abuzálja őket. Ha valakinek a fentihez hasonló emlékei vannak, esetleg magára ismer, az bátran keressen fel pszichológust. 

Ilyen a mániás depresszió: egy nő rajzokon keresztül mutatta meg az érzéseit

Sofía érzéseit leginkább rajzokon keresztül tudta kifejezni. Sőt, a pszichoterápiának és az alkotásainak köszönhetően a gyógyulás útjára lépett. Ez a mentális betegség képes szinte láthatatlanul, szépen lassan felemészteni az embert.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük