A kamaszkori merevedési zavarnak súlyos következményei lehetnek: a korai kezelés elengedhetetlen
Bármilyen meglepő, a tizenéves fiúknál is előfordulhatnak merevedési zavarok.

GettyImages-955987824
beauty and style
Top olvasott cikkek

A merevedési zavar olyan állapot, amikor a szervrendszer kóros működésének következtében a férfi tartósan és huzamosabb ideig potenciazavarral küzd. A merevedéssel kapcsolatos problémák ugyanakkor már nemcsak az idősek betegsége, egyre több negyven év alatti férfinél, de tizenéves fiúknál is megjelenhet.

Az erekciós zavarokat átélt kamaszok lelkileg sérülhetnek, az állapot pedig befolyásolhatja későbbi szexuális életüket és párkapcsolatuk minőségét is, így érdemes minél előbb megkezdeni az okok feltárását és a kezelést.

A kamaszkori merevedési zavar

Valószínűtlennek tűnik, hogy egy tizenéves kamasz merevedési problémákkal küzdjön, pedig ahogy lelki, úgy szervi gond is állhat a háttérben. 

GettyImages-157402866

Dr. John P. Mulhall és urológus csapata olyan 40, 14-19 év közötti fiatalt vizsgált, akiknek merevedési problémája átlagosan két éve fennállt, és akik emiatt kértek segítséget az erre specializálódott központok egyikétől. A kutatás megállapította, hogy a tizenévesek felénél csökkent vagy hiányzott a szexuális késztetés, 30-nak gondot okozott az erekció elérése, 35-nek pedig problémát okozott huzamosabb ideig fenntartani a merevedést. 

25 fiúnál ultrahanggal ellenőrizték a pénisz véráramlását, ebből 12 fiúnál meg is állapították a nem megfelelő áramlást, 13-nál pedig pszichés okokat feltételeztek a probléma mögött.

A cikk az ajánló után folytatódik

A korai kezelés elengedhetetlen

A teljesítménykudarc miatt a fiatalokban szégyenérzet, önbizalomhiány is felléphet, de a huzamosabb ideig tartó merevedési zavar az általános lelki állapotukra és meglévő vagy későbbi párkapcsolatukra is rányomhatja a bélyeget. A szakember szerint, amennyiben fizikai ok áll a háttérben, a kezelés gyakran lehetséges hormonterápiával vagy érműtéttel és gyógyszeres kezeléssel. Amennyiben kizárták a szervi elváltozások lehetőségét, a probléma nagy valószínűséggel lelki eredetű.

Pszichés ok lehet többek között a szorongás, a stressz, a gyermekkori abúzus vagy a depresszió. A még tapasztalatlan pároknál előfordul, hogy a szexuális kapcsolat korai szakaszában merevedési problémák lépnek fel, ami miatt egyre frusztráltabb, feszengőbb lesz a fiatal, és megjelenik nála az elhagyástól való félelem, ami egész felnőtt koráig elkísérheti.

Több szexuálterápiás módszer létezik, amely segít megszabadítani a szorongástól, a teljesítménykudarctól és a rosszul beidegződött attitűdöktől. A szexológiai konzultáció segít a probléma feltárásában, a feszültségek oldásában és a megoldásban.

Káros vagy nem a kisgyerekkori maszturbálás?

A gyerekek hatéves kortól fokozatosan térképezik fel a saját nemük szerepeit, és foglalkoznak a testük megismerésével, majd később, a serdülőkorban és a pubertáskor kezdetén jelenik meg náluk a másik nem iránti szexuális érdeklődés. Ennek a folyamatnak a kialakulása éppoly természetes és normális, mint a kicsi korban való önkielégítés, ami tény, a mai napig tabunak számít.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük