Az intim fertőzés jelei gyerekeknél - Komolyan kell venni, mert náluk is előfordulhat
A gyerekeknél ugyanúgy előfordulhat intim fertőzés, mint a felnőtteknél, és fontos kezelni.

kisgyerek-sarga-puloverben
beauty and style
Top olvasott cikkek

A műszálas fehérnemű, az izzadás a tesiórán, az uszodai medencék vizei, az intim részek piszkos kézzel érintése - lehetne sorolni, mi minden okozhatja az intim fertőzések kialakulását a gyerekeknél. Merthogy nemcsak felnőtteknél, de gyerekeknél ugyanúgy előfordulhat gombás illetve bakteriális eredetű intim fertőzés.

Ha a szülő nem veszi észre időben, vagy a baj kezeletlenül marad, a helyzet elharapózhat, és a fertőzés egyre erősödhet, akár maradandó károsodást is okozva. Nincs olyan eset, ami nem komoly - az intim fertőzést mindig komolyan kell venni. 

Az intim fertőzés jelei

Az intim fertőzés kislányoknál gyakoribb, de kisfiúknál is előfordul. Kislányok esetében az egyik legszembetűnőbb jel a hüvelyi folyás, ugyanis náluk, szemben a felnőtt nőkkel, alapvetően még nincsen folyás. A vakarózás, a kipirosodott nemi szerv ugyancsak egy-egy nyilvánvaló jel. A baj a fiúknál olykor szinte tünetmentes, nehezebben észrevehető, de szintén megmutatkozhat viszketésben, a gyerek nyűgös lehet a csípő érzéstől, a makk körül fehéres váladék gyűlhet össze, és a gyerek gyakorta a nadrágjához kaphat.

Hogyan lehet elkerülni?

Érdemes a kisgyereket megtanítani alapvető higiéniai szabályokra már a legelején. Minél korábban elkezdjük, annál inkább beivódik, és természetes lesz a gyereknek, hogy vigyázzon magára e téren is.

Általános elővigyázatosságok

A nemi szervek gondos tisztán tartása nagyon fontos, az alaposságra nevelés ugyancsak, hiszen a már egyedül fürdő gyerek könnyen lehet, hogy felületesen végzi el. Fiúknál az intim fertőzés kockázatát emeli a fityma alatti terület felületes tisztán tartása, de a mosakodás felületessége a lányoknál is bajt csinálhat.

Fontos, hogy azt is elmondjuk a gyereknek, nem nyúlunk piszkos, mosatlan kézzel az intim részekhez, illetve kezet mosunk mosdózás előtt, amennyiben a kezünk piszkos.

Ha már egyedül intézi a dolgát, a nyilvánosvécé-használat szabályait is ismernie kell, amit úgy a kirándulásokon, mint az iskolában is fontos betartani: nem ülünk rá a csupasz ülőkére, nem ugyanazzal a kézzel használjuk a papírt, amelyikkel a kilincset is megfogtuk, és alaposan kezet mosunk a vécéhasználat után.

Azt is tudnia kell a gyereknek, hogy az intim részeket soha nem hátulról előre, hanem elölről hátulra kell törölni, így elkerülhető, hogy a nemi szerv tájára székletmaradványok kerüljenek.

A már menstruáló kislányokat a vérzés ideje alatti fokozott higiéniára, a megfelelő gyakoriságú intimbetétcserére is fontos megtanítani.

Mindenképpen pamut alsóneműt válasszunk a gyereknek, mert annak a nedvszívó képessége jobb. A műszálas alsóban bemelegszik a gyerek, a gombák, illetve baktériumok könnyebben elszaporodnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Néhány további elővigyázatosság uszodába, strandra

A strandon, illetve uszodában ne hagyjuk, hogy a gyerek a sárba vagy a medence rácsos, víznyelő szélére, illetve a vizes padra üljön, mert ezek a helyek a kórokozók melegágyai. Ha a strandon hintázna, játszana, egy apró rövidnadrág semmiben sem fogja meggátolni. A parton ne ücsörögjön vizes törölközőn. Zuhanyoztassuk le, ha kijött a vízből, és ha huzamosabb ideig kint marad, kapjon száraz fürdőruhát. Érdemes eleve kettővel érkezni. A strandról, uszodából hazatérve alapos tisztálkodásra van szükség.

Ha már megtörtént a baj

Ha felmerül, hogy a gyereknek intim fertőzése van, fontos mielőbb orvoshoz fordulni, a kikezeletlen fertőzés komolyabb bajhoz vezethet, ráadásul a gyors segítséggel sok kellemetlenségtől megóvható a gyerek.

Ha jellemzően szexuális úton terjedő intim megbetegedése van a gyereknek, akár a szexuális zaklatás problémája is szóba jöhet. Erre több egyéb jel is utalhat, amelyek segítenek a gyanú megalapozásában: ezeket korábbi cikkünkben részleteztünk.

Gyerekbetegségek bőrtünetei

Milyen a bárányhimlő, és milyen a rubeola kiütése? Képekkel segítünk felismerni.

Ezt is szeretjük