Ezért elviselhetetlenek a kamaszok: másképp működik az agyuk ilyen korban, mint a felnőtteknek
Hogyan vészelhetik át a szülők és a gyerekek a kamaszkort?

GettyImages-576894302
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor kisgyermekes szülőként valaki a dackorszak nehézségeire panaszkodik, könnyen kaphatja válaszként a tapasztaltabb szülőktől, hogy "ez semmi ahhoz képest, amit majd a kamaszkor hoz magával": amikor tizenévesen a gyermek hirtelen másképp kezd el reagálni minden megnyilvánulásra, egyre többször konfrontálódik a szülővel, felesel, sokszor pedig undok, és elviselhetetlen a viselkedése. Valóban ennyire nehéz a kamaszkor, vagy csak a szülők fújják fel?

Nemhiába hívják a kamaszkort második dackorszaknak, hiszen párhuzamot lehet vonni a kettő között. Míg a dackorszakban kialakul a kicsi énképe és éntudata, vagyis a saját akaratának érvényesítése, ami miatt gyakran ellenkezik a szülővel, addig a kamaszoknál is megfigyelhető ez az indulat, csak sokkal cifrább formában: míg a totyogó sírással, toporzékolással, "nem akarom" üvöltéssel tudatja a szülővel nemtetszését, addig a tini az önállósága bontogatásaként azt vágja a fejükhöz, hogy: "engem nem ért meg senki", "hagyj békén" vagy "utállak."

Miért ilyen ellenséges a kamasz?

Fontos tudatosítani, hogy a kamaszkor természetes velejárója az efféle viselkedés, így felesleges a szülőnek rögtön arra gondolni, hogy valamit elrontott a nevelésben. 

GettyImages-653116938

10-12 éves kor körül a nemi hormonok elkezdik működésüket, azaz komoly testi változások indulnak meg a testben. A kamaszoknál nemcsak intenzív fizikai fejlődés, de komoly szellemi, pszichés változás is megfigyelhető. Ez az az időszak, amikor próbálgatja az önállóságát, véleménye lesz, vagyis kezd kialakulni identitása, a lelki változásokkal pedig kifelé nyit, és a családtól átmenetileg eltávolodik, nem szívesen mond el nekik semmit, és inkább önálló tapasztalatokat szerezne.

Az agykutatók szerint a kamaszok agyának szerkezete ebben az életszakaszban teljesen átváltozik, mégpedig olyan módon, hogy az agy homloklebeny előtti prefrontális része, ami a logikus és kritikus gondolkodásért felelős, csak 18-20 év között, de legkésőbb a húszas évek elején éri el teljes fejlettségét. Csakúgy, mint az impulzusszabályozásért felelős területek, holott az emocionális válaszokért felelős agyterület sokkal hamarabb, már a kamaszkorban kifejlődik. Amíg a tinik agyának prefrontális része fejlődik, addig az amigdala nevű, mandula alakú agyterületet használják, amely felelős a személyestávolság-érzetért, tehát az emberi társas kapcsolatokban is szerepet játszik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért fáradt mindig ez a gyerek?

A szülők gyakori tapasztalata, hogy amíg kisebb korban egy örökmozgó, nagy mozgásigényű, korán kelő gyerek volt, addig serdülőkorra ellustul, reggel nem lehet kiverni az ágyból, és akár a fél napot is átalussza. A tinik alvási ciklusa is átalakul ebben a korban, az alvásért felelős hormonból, a melatoninból kevesebb termelődik, ezért van az, hogy éjszaka éjjeli baglyok, reggel viszont képtelenség őket felkelteni. Az agyszerkezet átalakulása során több pihenésre is van szükségük, így veszekedés helyett a legjobb, ha a szülő elfogadja a biológiai változásokat.  

GettyImages-75404427

Mit tehet a szülő?

Fontos tehát tudatosítani, hogy a kamaszkori lázadás nem a szülők ellen van, hanem a természetes fejlődés része, ahol a gyerekkort elhagyva lép a felnőttkor útjára. A serdülő számára éppoly fontos a szülői szeretet, mint, mondjuk a dackorszak időszakában.

Ahhoz, hogy ezt az időszakot mindenki átvészelje, elsősorban a szülő nagy fokú empátiájára és támogatására van szükség, hogy elfogadja, gyermekének ebben a korban sokkal több önállóságra, türelemre lesz szüksége. 

Miért szakadt el a cérna?

Vannak a kamaszkornak pillanatai, amikor az ember a hároméves kor körüli hisztikre is vágyakozva gondol vissza. A nehézséget is humorral kezelő szülők fotókat osztottak meg egymással, kisgyerekük milyen vicces okból kezdett tombolni. Ilyeneket mutatunk.

Borító-és akjánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük