Ezért elviselhetetlenek a kamaszok: másképp működik az agyuk ilyen korban, mint a felnőtteknek

Hogyan vészelhetik át a szülők és a gyerekek a kamaszkort?

GettyImages-576894302

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor kisgyermekes szülőként valaki a dackorszak nehézségeire panaszkodik, könnyen kaphatja válaszként a tapasztaltabb szülőktől, hogy "ez semmi ahhoz képest, amit majd a kamaszkor hoz magával": amikor tizenévesen a gyermek hirtelen másképp kezd el reagálni minden megnyilvánulásra, egyre többször konfrontálódik a szülővel, felesel, sokszor pedig undok, és elviselhetetlen a viselkedése. Valóban ennyire nehéz a kamaszkor, vagy csak a szülők fújják fel?

Nemhiába hívják a kamaszkort második dackorszaknak, hiszen párhuzamot lehet vonni a kettő között. Míg a dackorszakban kialakul a kicsi énképe és éntudata, vagyis a saját akaratának érvényesítése, ami miatt gyakran ellenkezik a szülővel, addig a kamaszoknál is megfigyelhető ez az indulat, csak sokkal cifrább formában: míg a totyogó sírással, toporzékolással, "nem akarom" üvöltéssel tudatja a szülővel nemtetszését, addig a tini az önállósága bontogatásaként azt vágja a fejükhöz, hogy: "engem nem ért meg senki", "hagyj békén" vagy "utállak."

Miért ilyen ellenséges a kamasz?

Fontos tudatosítani, hogy a kamaszkor természetes velejárója az efféle viselkedés, így felesleges a szülőnek rögtön arra gondolni, hogy valamit elrontott a nevelésben. 

GettyImages-653116938

10-12 éves kor körül a nemi hormonok elkezdik működésüket, azaz komoly testi változások indulnak meg a testben. A kamaszoknál nemcsak intenzív fizikai fejlődés, de komoly szellemi, pszichés változás is megfigyelhető. Ez az az időszak, amikor próbálgatja az önállóságát, véleménye lesz, vagyis kezd kialakulni identitása, a lelki változásokkal pedig kifelé nyit, és a családtól átmenetileg eltávolodik, nem szívesen mond el nekik semmit, és inkább önálló tapasztalatokat szerezne.

Az agykutatók szerint a kamaszok agyának szerkezete ebben az életszakaszban teljesen átváltozik, mégpedig olyan módon, hogy az agy homloklebeny előtti prefrontális része, ami a logikus és kritikus gondolkodásért felelős, csak 18-20 év között, de legkésőbb a húszas évek elején éri el teljes fejlettségét. Csakúgy, mint az impulzusszabályozásért felelős területek, holott az emocionális válaszokért felelős agyterület sokkal hamarabb, már a kamaszkorban kifejlődik. Amíg a tinik agyának prefrontális része fejlődik, addig az amigdala nevű, mandula alakú agyterületet használják, amely felelős a személyestávolság-érzetért, tehát az emberi társas kapcsolatokban is szerepet játszik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miért fáradt mindig ez a gyerek?

A szülők gyakori tapasztalata, hogy amíg kisebb korban egy örökmozgó, nagy mozgásigényű, korán kelő gyerek volt, addig serdülőkorra ellustul, reggel nem lehet kiverni az ágyból, és akár a fél napot is átalussza. A tinik alvási ciklusa is átalakul ebben a korban, az alvásért felelős hormonból, a melatoninból kevesebb termelődik, ezért van az, hogy éjszaka éjjeli baglyok, reggel viszont képtelenség őket felkelteni. Az agyszerkezet átalakulása során több pihenésre is van szükségük, így veszekedés helyett a legjobb, ha a szülő elfogadja a biológiai változásokat.  

GettyImages-75404427

Mit tehet a szülő?

Fontos tehát tudatosítani, hogy a kamaszkori lázadás nem a szülők ellen van, hanem a természetes fejlődés része, ahol a gyerekkort elhagyva lép a felnőttkor útjára. A serdülő számára éppoly fontos a szülői szeretet, mint, mondjuk a dackorszak időszakában.

Ahhoz, hogy ezt az időszakot mindenki átvészelje, elsősorban a szülő nagy fokú empátiájára és támogatására van szükség, hogy elfogadja, gyermekének ebben a korban sokkal több önállóságra, türelemre lesz szüksége. 

Miért szakadt el a cérna?

Vannak a kamaszkornak pillanatai, amikor az ember a hároméves kor körüli hisztikre is vágyakozva gondol vissza. A nehézséget is humorral kezelő szülők fotókat osztottak meg egymással, kisgyerekük milyen vicces okból kezdett tombolni. Ilyeneket mutatunk.

Borító-és akjánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük