A méhecskék és virágok helyett: a mai kamaszok szexuális felvilágosításának legjobb módszere

A mai tinédzserek számára már egészen más jellegű felvilágosítást érdemes alkalmazni.

felvilagositas1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden szülő számára egyszer eljön az a pont, amikor úgy érzi, nem halogathatja tovább a szexuális felvilágosítást annak ellenére, hogy számára és a gyereknek is kínos ez a beszélgetés. A különböző szemléltető módszerek, mint virágok és méhecskék a testi kapcsolat leírására a kamaszoknál már nem működőképesek, ettől jócskán eltérő módszerek szükségesek.

Sajnos sok családban teljesen elhanyagolják az őszinte beszélgetést a szexről, pedig később jó pár gondot tud megelőzni, ha időben, nyíltan, kellemetlen érzések nélkül hall a gyerek az együttlétekről.

Többet tud a gyerek, mint azt a szülők hiszik

Manapság már nem a kamaszkor küszöbén találkoznak a gyerekek először a szexualitással: nem ritka, hogy 10 évesen már láttak pornót, és a szüzesség elvesztésén is egyre korábban esnek túl a fiatalok, a legtöbb esetben ráadásul a szülő erről semmit nem tud.

felvilagositas2
Fotó: MStudioImages / Getty Images Hungary

Általánosságban elmondható, hogy az iskolai felvilágosítások nem igazán fejlődtek a korral, hiszen nagy vonalakban, sok helyen feszengve beszélnek a gyerekeknek a témáról, nem csoda, hogy a gyerekek inkább maguktól, az internet segítségével fedezik fel ezt a számukra még ismeretlen, „felnőttes” világot.

Nehéz a kezdet, de megéri

Bár már kamaszkor előtt tudatosul a gyerekekben, hogy a kisbabákat nem a gólya hozza, de talán érdemesebb a tinédzserévek első felére halasztani a tényleges és részletes felvilágosítást a szülői oldalról, hiszen már rendelkeznek a korábban társaiktól vagy az internetről szerzett alapismeretekkel, így talán jobban megértik, mi miért fontos, nagyobb már bennük a felelősségtudat, és jobban tudják kezelni a kínos szituációt, mint teljesen gyerekfejjel.

felvilagositas3
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

Peggy Orenstein író nevéhez számos bestseller tartozik a témában, szerinte főleg a kamaszfiúk esetében van nehéz dolguk a szülőknek, hiszen általában az anya vállalja az ilyen jellegű beszélgetéseket a családban, ami a fiúk számára még kínosabbá teszi azt a témát, hiszen még a társaik előtt is feszengve beszélnek erről. A szerző kutatásához száz 16-22 éves férfit is bevont, akik megerősítették: a tinédzseréveikben nem kaptak elegendő és informatív felvilágosítást a témában.

A legjobb módszerek felvilágosításhoz

Orenstein kidolgozott egy öt pontból álló segédletet, amik jól jöhetnek, ha eljön a felvilágosítás ideje. Ezekkel a módszerekkel nemcsak a kínos pillanatok kerülhetők el, hanem később is sokkal nyíltabbak lesznek a párkapcsolati kérdések szülő és gyerek között.

  • Fontos, hogy se a gyerek, se a szülő ne úgy fogja fel a dolgot, hogy „A beszélgetés”. Érdemes úgy viszonyulni hozzá, mintha csak az asztalnál csevegne a család vacsoraidő alatt, valamint ajánlott egy teljesen általános témából kiindítani, nem csak úgy belecsapni a közepébe.
  • Érdemes nyugodt helyen elkezdeni a témát, ahol a menekülés lehetősége is kevesebb. Az autó nemcsak emiatt jó választás: kevesebb a szemkontaktus, ami a kínos pillanatokat növeli, de egy séta közben is túl lehet esni rajta. A lényeg, hogy ne direkt úgy legyenek leültetve a gyerekek, mintha vallatáson lennének.
  • Kínos lehet, ha mások is jelen vannak a beszélgetés alatt, így érdemes odafigyelni, hogy se testvérek, se mások ne legyenek a közelben.
  • Nemcsak magáról a szex folyamatáról, hanem a betegségekről és a védekezésről is nagyon fontos beszélni, hiszen a kamaszok korlátozott ismeretekkel rendelkeznek ebben a témában, ami nagyon sok kellemetlen következménnyel járhat. A lányos szülők esetében fontos őt biztosítani arról, hogy ha arra kerül a sor, számíthat a támogatásra a nőgyógyász kérdésében is, hiszen ez is bizalmi kérdés.
  • Szülőként nem könnyű megemészteni, de a kamasz fiúk bizony már aktívan érdeklődnek a pornográf tartalmak iránt. Ezzel nincs semmi gond, hiszen sokat segít a szexuális felkészülésben, hogy mit hogyan érdemes csinálni, azonban azt is el kell nekik magyarázni, hogy a valóság sokszor egészen más, és a nőket nem szabad szexuális tárgyként kezelni, az érzelmek is ugyanolyan fontosak az együttlét során – ezt a felnőttfilmekből soha nem fogja megtanulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek a módszerek sokat segíthetnek, hogy könnyebben menjen a szexuális felvilágosítás folyamata, de sokan még így is kínosnak érezhetik: érdemes úgy kezelni, mint egy sebtapasz letépését. Szükséges, de ha gyorsan, minél kevesebb ráfeszüléssel túlesik rajta a szülő, akkor a gyereknek és neki is könnyebb lesz átmenni ezen a folyamaton.

A rendszeres és jó szex 10 meglepő hatása, amikről még biztosan nem hallottál

Több meglepő hatása van, mint azt eddig gondoltad.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük