18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Tanácsok a nászéjszakára 100 évvel ezelőttről - Volt, akinek legalább mondtak valamit

Igen nehéz volt a múlt század fordulóján nőnek lenni.

régi esküvő

Lehet, hogy a cím a jelenkor fiataljainak komikusan hangzik, de azért nem volt ez mindig így. Képzeld el magadat egy olyan korszakban, ahol teljes a hírzárlat a szexszel kapcsolatban.

Nincs iskolai és otthoni felvilágosítás, és a média sem foglalkozik a témával. Egyszóval a szex - tabu. Így már érthető, hogy milyen jól jött akkoriban pár alkalmazható tanács.

Prüdéria és tudatlanság

Persze akkor is létezett pornográfia, még ha nem is a hardcore fajtából, és leginkább a klasszikus könyvek lapjai közé rejtett frivol francia képeslapok adtak teret neki. A közösülés pózait publikusan legfeljebb csak a haszonállatok tenyésztéséről szóló gazdasági könyvben láthatták az ifjak. Aki tehát frigyre szándékozott lépni szíve választottjával, aggódhatott kicsit a nagy nap közeledtével. A nászéjszakával kapcsolatban a szerencsésebbek tanácsot kaptak egy-egy szabadszelleműbb anyától, nagynénitől vagy női rokontól.

Hivatalos könyv is született ez ügyben

Akinek viszont vaskalapos és gátlásosabb rokonsága volt, vagy teljes tudatlanságban - és talpig érő, orosz nyakú, fehér hálóingben - feküdt bele a nászágyba az esküvő után, vagy informálódni próbált az elérhető forrásokból. Ezekből nagyon kevés volt az 1900-as évek fordulóján. Ezért is tekinthető kincsnek Emma Frances Angell Drake antológiája, mely az Amit egy fiatal feleségnek tudnia kell beszédes címet viseli.

Óvatos fogalmazás, orvosi pontatlanságok

Annak ellenére, hogy a könyv szerzője a későbbiekben orvosi tanulmányokat is végzett, a tanácsok nem túl konkrétak, és túl óvatosan vannak megfogalmazva. Az erkölcsöt tartják szem előtt, az egészségügyi és fiziológiai részleteket alig érintik. Még rosszabb, hogy néhol kifejezetten hímsoviniszta jellegűek, amely hangvétel a századfordulón sajnos teljesen elfogadott volt.

A kezdő tanácsok egyike ma már kiverné a biztosítékot: "Az esküvő napjától kezdve a fiatal családanyának úgy kell alakítania az életét, hogy kívánatos és készenléti állapotban legyen a fogantatásra és a szülésre. Ellenkező esetben nincs joga viselni a feleség címet!"

A férfiak minden módon szeretik a szexet. Vannak azonban kedvenc pózaik, nézd meg galériánkat!

A tudatlanság komoly probléma volt

A korszak szemet hunyt a nők tudatlansága felett. Érdemi és konkrét tanácsokat senkitől sem kaptak, és mindenki csak feltételezte, hogy gyakorlatilag is felkészültek a házasságra. Valójában a nők nagy részének hiányos ismeretei voltak a saját testével kapcsolatban. Erre a tudatlanságra már csak Freud és a pszichoanalízis korszakában merték felhívni a figyelmet. 1918-ban, A házasság pszichológiája című könyvében Walter Gallichan kimondta, hogy mindez akár végzetes is lehet. "Szükséges, hogy egy szűz ne lépjen házasságra anélkül, hogy elméleti tudással rendelkezzen a szexről."

Az elmélet viszont nem gyakorlat

Ezekkel a tanácsokkal sem voltak nagyon kisegítve a hölgyek. Maurice Bigelow 1916-os tanulmánya, amely a kissé didaktikus Szexoktatás: előadássorozat a szexnek az emberi élethez való viszonyáról címet viseli, már így fogalmaz: "Egy nőnek tudnia kell a saját nemi szerveinek tudományos nevét. Nem a vulgaritás miatt, mint a férfiaknál, hanem a működés megismerése céljából. A petefészek, méh, hüvely, petevezeték és vulva elegendő lesz." A szerző azt sugallja, hogy a nő ne akarja látni vagy érinteni ezen részeit, mert az kíváncsisághoz és "irritációhoz" vezet, utalván ezzel az elítélendő önkielégítésre.

Akadtak felvilágosultabb vélemények is

Szerencsére a vaskalapos korszak éppen akkortájt kezdett meginogni. 1918-ban Bernarr Macfadden már másként ír a Nőiesség és házasság című könyvében: "A személyes szabadság miatt a nőknek biztosítani kell a saját testük feletti rendelkezés jogát. Legyen hát az ő előjoga, hogy eldönthesse, mikor lép fizikai kontaktusba a férjével a házasság során."

Amint látszik, a 20. század elején igen nehéz dolguk volt a nőknek a szexuális felvilágosítás terén, mivel az gyakorlatilag nem létezett. A viktoriánus korszak prüdériájából fakadó szexuális zavarok csak a század derekán kezdtek feloldódni.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük