Szexuális felvilágosítás: mikor, mennyit, hogyan mondj a gyereknek?
Előbb-utóbb szembesül a zavarba ejtő kérdésekkel a szülő.

beszélgetés a szexről
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem sokáig lehet elodázni azt a sarkalatos kérdést, hogy hogyan születik a kisbaba. A méhecskés és virágos mesék és álmagyarázatok ideje lejárt. Ha a gyereknek kistestvére születik, lát valamit a tévében, ne adj' isten rányit a szüleire, akkor a korrekt és őszinte szexuális felvilágosítás az egyetlen út.

Nem mindegy azonban, hogy milyen korban mennyire mélyen megy bele a szülő a magyarázatokba. Mire az iskola elkezdi a felvilágosítást, a legtöbb gyerek innen-onnan, akár bizonytalan forrásokból származó félinformációkkal és tévedésekkel rendelkezik.

Kényes téma, de kár halogatni

Nem lehet minden tartalmat megszűrni, és a nemiséggel, szerelemmel és szeretkezéssel kapcsolatos jelenetek bárhol a médiában szembejöhetnek a gyerekkel. Ilyenkor a legtöbb szülő kínosan érzi magát, ha a szexről kell beszélnie a gyerekének, és nem lehet a gyerek olyan korban, amikor ez könnyű lenne. 

Minden kor más módszert igényel

A gyerekek otthon, saját szüleiket látva találkoznak először a konkrét férfi-női viszonnyal és intimitással, majd az oviban a papás-mamás játékok során. Ilyen korban elsősorban a gyerek igénye és érdeklődése szabja meg azt, hogy mit mondjon a felnőtt, de egy óvodáskorú kisgyereknek bőven elegendő lehet annyi is, hogy apa és anya azért bújnak össze, mert szeretik egymást.

Ahogy növekszik, ő maga is többet kérdezhet, és a szülőnek ehhez alkalmazkodva kell az ő kérdéseit az ő korának megfelelő nyelven megválaszolnia. Szemérmességből kikerülni a választ semmiképp sem szabad. Mire a gyerek kiskamasz, majd kamasz lesz, már rendelkeznie kell minden ismerettel az emberi testről, a szexről illetve a teherbeesés lehetőségéről.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy bármilyen magyarázatnak akkor van értelme, amikor a gyermeknek pontos ismeretei vannak az emberi test működéséről. Erről érdemes mielőbb elkezdeni beszélgetni a gyerekkel, már alsó tagozatban is. Különösen a kislányokat érdemes idejében elkezdeni felkészíteni a manapság egyre korábban jelentkező első vérzésükre, hogy ne érje őket teljesen felkészületlenül.

Azért is kell beszélgetni, hogy a gyerek a külső hatásokat helyén kezelje. Az internet világában félő, hogy a gyerekek igen korán, akár 8-10 éves korban is, gond nélkül - barátaiknál például - hozzáférnek felnőtt tartalmakhoz, a szülőknek hatványozottan érdemes érthetően és érdekesen, ugyanakkor kíméletesen és részletesen elmagyarázni mindent a szexről. Egy durva jelenet szorongást okozhat a gyerekben, de el is torzíthatja a szexualitásról alkotott képét.

Nem szabad a szülőnek kivárásra játszani

Az iskolai tanrendbe bekerülő biológiaórák távolról sem adnak elegendő információt, nem nyújtanak lelki felkészítést és gyakorlatban fontos tanácsokat. A szülőnek is feladata beszélni a szexről, akkor is, ha esetleg kényelmetlen a helyzet. El kell mondania, hogy ez nem egyfajta elvárható vagy kikényszeríthető dolog, lányoknál különösen nem, de mindkét félnek kölcsönösen akarnia kell. Fontos elmondani, hogy nem kell lefeküdni soha senkivel, csakis azzal, akivek az embernek valóban kedve van. Kivárni, halogatni, elbagatellizálni a dolgot nem célravezető, és ha a gyerek pironkodna is, a szülőnek ajánlott felhozni a témát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az a szülő, aki nem boldogul a szexuális felvilágosítással, nagyon sok hasznát veheti az ilyen témájú megbízható, naprakész könyveknek és szakirodalomnak, ám azok sem elegendők önmagukban. Ezek egyfajta mankóként szolgálhatnak a felvilágosításban.

Az nem szerencsés, ha a felnőttek elintézik a szexualitásról szóló diskurzust azzal, hogy a gyerek tanul majd a barátaitól, vagy kiműveli magát az interneten. Az ott jelen lévő szűretlen tartalmak károsak lehetnek a gyermek egészséges nemi fejlődésére, illetve a szexhez való tudatos és felelősségteljes hozzáállására. Hogy ez ne így történjen, az elsősorban a szülő felelőssége.

Amennyiben a szülő tanácstalan, hogyan álljon ezekhez a kérdésekhez, jó ötlet lehet, egyúttal  tudatos nevelésre utal , ha az anya vagy apa szakembertől, akár gyerekorvostól vagy szexuálpszichológustól kér tanácsot a teendőkkel és a megfelelő időzítéssel kapcsolatban.

Ezt is szeretjük