Így szeresd jól, ha kamasz a gyerek: közelíts okosan, mert szüksége van rád

A kamasz évek a legtöbb szülőnek feladják a leckét. Hogyan lehet ebben a korban jól szeretni a gyereket?

tini-lany-anya
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kamasz gyereket nevelni nem sétagalopp, ezt minden szülő tudja. Az sem az, hogy az ember megtalálja a gyerekkel a hangot, de az sem, hogy egyáltalán szóra tudja bírni. Fontos tudni, az ő számára sem könnyű ez az időszak, szülőként pedig próbálni kell alkalmazkodni az igényeihez.

A kamasz gyerekeknek is, mint minden gyereknek, sok-sok szeretetre van szükségük, ám ezt nem mindegy, hogyan érezteti, hogyan kommunikálja feléjük a szülő. A lent idézett blogbejegyzésben az Anyapara blog szerzője, Bábel-Szűcs Szilvia ad tanácsokat.

Hogyan tudod egy kamasznak kimutatni a szeretetedet?

Nem is olyan egyszerű kérdés ez. Kisgyerekkorban szétpuszilgattad, nagygyerekkorban meg igyekszel dicsérni őt. Oké, de hogyan? Sokan azt gondolják, hogy hát persze, hogy tudja, hogy szeretem, miért ne szeretném, hiszen az anyja vagyok.

Én is szeretem, ő is szeret. Ez így van, de ezt nap mint nap a tudomására kell hozni, hiszen nem tudod, hogy éppen mi jár a fejében. Éppen mikor jöhet nagyon jól egy Szeretlek.

Melyek azok az apró tennivalók, amelyek által kimutathatod a kamasz gyereked felé a szeretetedet?

1. Öleld meg őt, amikor elköszön tőled, és amikor a nap végén találkoztok. Sok családban ez bevett szokás, teljesen természetes. Nem is a puszi jobbra, puszi balra, hanem az ölelés. Nagyobb egységnyi felületen érintkeztek, itt ez lenne a lényeg.

2. Ha beszél hozzád, figyelj rá. Ülj le mellé, vagy állj fel hozzá.

3. Ha nem is minden este, de próbáljatok közösen vacsorázni. Fél óra kütyümentes övezet, és csak elmesél valamit magáról, és te magadról.

A cikk az ajánló után folytatódik

4. Ha megkér valamire, ami első hallásra őrületnek tűnik, akkor az azonnali elutasítás helyett kérj egy órát, hogy átgondolhasd a válaszod. Ha akkor is őrültségnek tűnik, mondd meg neki, hogy átgondoltad, és őrültség, de van egy ötleted…

5. Nevessetek együtt. Ez kicsit mesterkéltnek tűnik, és nehéz megfogadni, hogy oké, ma nevetek a kamasz lányommal egy jót, ha törik, ha szakad. Ha nem jön spontán már régóta a közös nevetés, akkor tegyél róla, hogy “támogatva” meglegyen az élmény. Az interneten rengeteg olyan, 5-10 perces videó kering, ahol különböző témakörökben nagyon vicces történeteket nézhettek. Lehet, hogy elsőre hülyeségnek hangzik, de legalább egyszer próbáljátok ki!

6. Köszönd meg neki, ha valamit megtesz, amit kértél tőle.

7. Mondd el neki, hogy te mit szeretsz és becsülsz benne. Sok gyereknek fogalma sincs, hogy melyek a dicséretre méltó tulajdonságai. Ilyen például, ha nagyon kitartó valamiben, ha szorgalmas, ha kreatív, stb. Hozz konkrét példákat, és igyekezz a korának megfelelően fogalmazni.

Ne felejtsd el, hogy minden gyerek pontosan érzi és tudja, hogy az anyja szereti őt, hiszen minden anya szereti a gyerekét. A 7 pontban olyan “tudatos” tennivalókat állítottunk össze, melyek ezt az érzést még magabiztosabbá teszik, illetve neked is örömet okoz, ha nap mint nap elmondod, megteszed neki ezeket.

Olvass még!

A blogbejegyzést az Anyapara hozzájárulásával közöltük. Ha tetszett az írás, ezeket is ajánljuk figyelmedbe:

Szülőként elbizonytalanodtam: vajon jól csinálom?

Hat tipp parázó anyukáknak kamasz gyerekekhez

Mi lesz a kamasszal, ha nem csinálsz meg helyette mindent?

Ezt is szeretjük