Étvágytalanság vagy anorexia? Ezeket az intő jeleket kell figyelni egy kamasz lányon
Az étkezési zavar egyáltalán nem játék, szülőként minden apró jelre oda kell figyelni, hogy a kamasz lányok ne essenek bele az anorexia csapdájába.

anorexia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos a legtöbb kamasz lány elégedetlen a testével, hiszen az újságokban, képernyőn, közösségi oldalakon látott modellekhez szeretnének hasonlítani - emiatt vannak, akik őrült koplalásba kezdenek.

A kamaszok nagyon labilisak, szükségük van a támogatásra, ugyanakkor már nehezen fogadják el az irányítást, ami a szülőnek is igen nehézzé teszi ezt az időszakot. A testi változásokat sok fiatal nehezen éli meg, a túlszexualizált világban nem könnyű eligazodni, kapaszkodókat találni. Sokan már szeretnének saját döntéseket hozni, így a kontrollt az evés irányításában találják meg.

Apró jelek, amik nagy gondot jelentenek

Sok fiatal lány csak abban látja a karcsú alak elérésének lehetőségét vagy az étel feletti kontrollt, ha koplal, szinte teljesen megvonja magától a táplálékot. Mivel ebben a korban sokan elzárkóznak a szüleik elől, ezért az esetek többségében nem tűnik senkinek, hogy mekkora a baj - csak ha már fizikailag is láthatóak a tünetek.

anorexia tini
Fotó: PhotoStock-Israel / Getty Images Hungary

A sok kis árulkodó szokás túlmutat az étvágytalanságon, hiszen ezekből egyértelműen lehet következtetni, hogy nem arról van szó, hogy nem kívánja az ételt, hanem a fogyás lebeg a szeme előtt. Az anorexia jelei a kezdeti időszakban:

  • Rövid idő alatt sokat fogy, kisebb ruhákra van szüksége.
  • Kerüli a közös, családi étkezéseket, ahol mindenki előtt kell ennie.
  • Nagyon alaposan tisztában van egyes élelmiszerek, alapanyagok összetevőivel, kalóriaszámával, zsírtartalmával.
  • Retteg a hízástól és attól, hogy emiatt nem fogja őt senki szeretni.
  • Ha eszik, akkor is apró adagokat vesz magához, és nagyon alaposan megrágja azokat.
  • Folyamatosan méregeti magát, nézegeti a tükörképét.
  • Rengeteg edzést iktat be az életébe, a megevett ételt is azonnal le akarja dolgozni.

Az anorexia látható tünetei

Ha a kamasszal közeli kapcsolatban élők nem veszik észre időben az intő jeleket, annak komoly következményei lesznek később, hiszen nem csak a súlyveszteség az, ami ezzel a betegséggel jár.

tini anorexia
Fotó: Marharyta Marko / Getty Images Hungary

Az anorexiás lányok haja hullani kezd, bőrük kiszárad, fáradékonyak, nyűgösek lesznek, a család vagy a barátok társaságát egyre jobban kerülik. A vérnyomásuk alacsonyabb lesz, valamint a menstruációs ciklus is felborul, súlyos esetben ki is maradhat a mezesz.

A felismerés után jöhet a segítség

Az már egy jó jel, ha a szülők felismerik: gyermekük étkezési zavarokkal küzd, a megoldáshoz azonban mindenképp szükséges egy szakértő segítsége is - és sok esetben nem csak a betegséggel érintett embert kell kezelni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anorexia nem ritka esetben a családon belüli problémáknál gyökerezik, hiszen az otthoni nyomás is kialakíthatja a betegséget. A fokozott elvárások, a teljesítménykényszer, az otthoni viták vagy éppen az ez ellen irányuló lázadás is vezethet evészavarokhoz, emiatt a pszichoterápia során a szakember nemcsak az anorexiában szenvedővel foglalkozik, hanem családterápiával próbálja felszínre hozni a problémákat.

Az anorexia nem úri huncutság, hanem súlyos betegség: 10 bátor ember, aki megmutatta, hogy van kiút

Az anorexia életveszélyes evési zavar, mely kóros alultápláltságot eredményez. Sokszor a betegek annyira legyengülnek, hogy már nincs erejük felállni sem.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük