Mennyit kell innia egy másfél évesnek, és mennyit egy óvodásnak? Ennyi a napi ajánlott folyadékszükséglet

Egész nap alig iszik a gyerek? Ennyi a napi folyadékszükséglet életkoronként

kisfiu-iszik-erdo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Születéskor a babák testének körülbelül 75%-a folyadékból áll. Ez az évek múltával, felnőttkorra körülbelül 60%-ra csökken. A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel minden életkorban rendkívül fontos a test helyes működéséhez, a salakanyagoktól való megszabaduláshoz.

A gyerekek számára azonban talán még lényegesebb, mivel folyadékszükségletük testsúlyukhoz viszonyítva magas.

Gyerekek napi folyadékszükséglete

Féléves korig a csecsemők elsődleges tápláléka, mely folyadékpótlásra is a legmegfelelőbb, az anyatej - illetve annak hiányában a tápszer. Féléves kor felett a megkezdett hozzátáplálás során már babavizet is érdemes kínálni a kicsiknek itatópohárból vagy cumisüvegből, ám egyéves korig még jellemzően az anyatej, illetve a tápszer az elsődleges folyadékforrásuk.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) irányelvei szerint az 1-3 éves kor közötti gyermekek napi folyadékszükséglete 1-1,5 liter. Ezt a mennyiséget azonban nem kizárólag vízből kell fedezni: ebbe beleszámítanak a levesek, gyümölcsök, lédús zöldségek, tej, joghurt, kefir. Tehát az 1-3 éves korosztálynak körülbelül 600-800 ml vizet ajánlott inniuk naponta.

Mennyi vizet igyon a gyerek 4-13 éves kor között?

  • A 4-8 éves fiúknak és lányoknak átlag napi 1,1-1,3 liter vízre van szükségük.
  • A 9-13 éves lányoknak körülbelül napi 1,3-1,5 liter vízre van szükségük.
  • A 9-13 éves fiúknak nagyjából napi 1,5-1,7 liter vízre van szükségük.

Természetesen ezek ajánlások csupán, a tényleges szükségletet befolyásolja többek között a fizikai aktivitás, a kinti hőmérséklet, az elfogyasztott táplálék mennyisége és jellege - sós ételekre több folyadékot vesz magához, lédús gyümölcsök után kevesebb vizet kíván. A 14 évnél idősebb gyerekek a napi ajánlott vízbevitel szempontjából felnőttnek számítanak, vagyis esetükben az ajánlott napi folyadékbevitel már 2-3 liter.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kiszáradás jelei

Amennyiben a gyerek nem vesz magához elegendő folyadékot, úgy előbb-utóbb jelentkeznek rajta a kiszáradás jelei. Ezek a következők lehetnek: karikás szemek, cserepes ajkak, ráncolható bőr, súlyosabb esetben acetonos lehelet. A ritka vizeletürítés, bágyadtság ugyancsak gyanús jel lehet. Szerencsére utóbbiak inkább csak lázas betegséggel együtt szoktak előfordulni.

Ha úgy érzed, keveset iszik

Sok szülő számára ismerős, hogy hiába kínálgatja a gyereket vízzel, értékelhető mennyiség csak kánikulában fogy belőle. Ha nálatok is ez a helyzet, a következő módszerekkel javíthatsz rajta. Próbálkozhatsz paradicsomlével, de időnként adhatsz a kicsinek vizezett 100%-os gyümölcslevet, koffeinmentes, cukormentes teát is. De még jobb buli, ha együtt facsartok gyümölcslevet, készítetek zöldségturmixot - ezeket érdemes hígítani egy kevés vízzel. Ha ő maga is részese a gyártási folyamatnak, szívesebben fogyaszt majd belőle! Végül pedig akár egy új - együtt kiválasztott - kulacs vagy mesefigurás pohár is javíthat a kicsi vízivási szokásain.

Koffeintartalmú ételek és italok

Sem a folyadékpótlás, sem a megfelelő minőségű alvás szempontjából nem szerencsések a következő ételek és italok.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük