Mennyi vizet ihat egy pici baba? Nem szabad nekik még túl sokat adni

Bizonyos kor alatt a babáknak a szükséges folyadék- és tápanyagbevitelt az anyatej szolgáltatja - szakorvos beszélt arról, mennyi vizet szabad inniuk.

babaital nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általánosságban elmondható, hogy a kisbabáknak hat hónapos korukig nem kell vizet inniuk, mivel egészen addig a hidratáltságukhoz szükséges folyadékbevitelt az anyatejből oldják meg. 

Fél éves korukra már lehet mérsékelt mennyiségben vizet adni nekik, ha szomjasak. De nem szabad "túladagolni", mert nem csak eltelítheti őket a sok víz, a hasuk is megfájdulhat. Egyéves koruktól, amikor már szilárd táplálékot is esznek, és tejet isznak, már annyi vizet ihatnak, amennyit csak akarnak.

Miért kockázatos vizet adni 6 hónapos kor előtt?

Stephen R. Daniels professzor, a Denveri Colorado Egyetem Gyerekkórházának gyerekorvosa szerint, ha hat hónapos kor előtt túl sok vizet fogyaszt a baba, az befolyásolja a tápanyagok felszívódási folyamatát, amikhez az anyatejből vagy a tápszerekből jutnának.

Ezenkívül eltelítődhetnek, ami étvágycsökkenéshez vezet. Ritka esetekben vízmérgezés tüneteit is produkálhatják, ha túl sok nátriumtartalmú vizet kapnak, ami felboríthatja a sóháztartásukat, de ez igencsak ritka, hiszen maguktól nem tudnak inni.

A tápszerek vizezése

Csak a megadott mennyiségű vízzel szabad feloldani a baba tápszerét. Nem csak azért, mert megnövelheti a vízmérgezés kockázatát, hanem mert a túl sok folyadék hatására kevesebb tápanyaghoz jut a kicsi fejlődő szervezete. A babák napi folyadékbevitele kiszámítható egy egyszerű képlet követésével: ha a kicsi 5 kilogrammos, akkor 5 x 150 ml, azaz 750 milliliter folyadékra van szüksége.

Mi a helyzet akkor, hogyha a baba dehidratált?

Bizonyos körülmények között, például, ha a csecsemőnek valamilyen bélproblémája vagy gyomorrontása van, a gyerekorvos javasolhat plusz folyadékbevitelt, elektrolitos babaitalt, ami megvédi a kiszáradás ellen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyógyszertárakban kaphatóak a kifejezetten hasmenés esetére ajánlott elektrolitos készítmények, amikkel hatékonyan lehet az elvesztett ásványi sókat pótolni, adagolásuk a csomagolás hátulján látható. Enyhe hasmenés esetén egy 3 kilós babának 3 x 30-20 milliliter, közepes mértékűnél 3 x 30-80 milliliter folyadékpótlás szükséges, de mindig az orvos által megszabott határérték követendő.

A kiszáradás tünetei

Az enyhe kiszáradás során a baba bőre sápadt, a hasa alján lévő bőrt, ha megcsíped, rögtön újra kisimul, és ha a körmét megnyomod, akkor 2 másodpercen belül újra egészséges pirosas árnyalatú lesz. Ilyen esetben megszabott mennyiségű babavízzel vagy elektrolitos vízzel lehet pótolni az ásványianyag- és folyadékhiányt.

A mérsékelt kiszáradás tünetei szintén sápadt bőrrel jelentkeznek, viszont ha a hasi bőrrészt megcsíped, már 1-2 másodperc is kell ahhoz, hogy újra kisimuljon. Síráskor kevés könnye van, száraz a nyálkahártyája, és kevés a vizelete. Ilyen esetek fel kell keresni az orvost, mert betegség is okozhatja a kiszáradást.

Ugyan ritkán fordul elő, súlyos dehidratáltságnál a kicsi bőre már szürkéssárga, a megcsípett bőrrész másodpercekig ráncos marad, lepedékes a nyelve, szinte nincsenek könnyei, a kutacsa besüppedt. Azonnali orvosi segítségre van szükség, azonban az ilyen esetek rendkívül ritkák.

8 étel, amiről a régiek úgy hitték, serkenti az anyatej-termelődést: érdemes egy próbát tenni

Úgy vélték, bizonyos ételek anyatej-termelődést serkető hatással bírtak. Ezek közül olyan ételeket sorolunk a következőkben, melyek valóban jó hatással lehetnek rá.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük