Mennyi ideig és hogyan tárolható az anyatej? Árthat neki, ha lefagyasztják?
Sokan bátortalanok, szabad-e, és ha igen, hogyan kell lefejt anyatejet tárolni.

mellpumpa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár van megoldás, ha nincs, tudjuk, hogy nagy ajándék, ha egy anyának van teje. Ha pedig sok van, akkor a lefejt tej tárolása egy óhatatlanul felmerülő kérdés lesz.

Sokan nem tudják, mennyi ideig és hogyan tárolható az anyatej: bár egy pár óráig szobahőmérsékleten is bírja, egy idő után mindenképpen hűtés kell neki. A fejés kézzel sem lehetetlen, de jó beszerezni speciálisan erre a célra kapható pumpát. Szükség lesz továbbá tejtárolókra, kis flakonokra, anyatejtároló zacskóra. Utóbbi maximum háromnapos tárolást tesz lehetővé. Minden szükséges kellék beszerezhető a bababoltokban.

Meddig és hogyan tartható az anyatej?

A lefejt anyatej felett, mivel egy teljesen természetes táplálék a babának, tele mikroorganizmusokkal, folyamatosan ketyeg az óra. Figyelni kell rá, hogy 6-8 óránál tovább ne legyen szobahőmérsékleten, ami 25 fokos hőmérsékletet jelent. Ezen túl már hűtőben tárolandó.

Sima hűtőben, 4 fokot nem meghaladó hőmérsékleten, a hűtő leghidegebb pontján öt napig tárolható az anyatej. Az anyatej fagyasztható is: mínusz 15 fokon két hétig áll el a mélyhűtőben, mínusz 18 foknál hidegebb hőmérséklet esetén 3-6 hónapig, mínusz 20 fok alatt 6-12 hónapig is tartható.

Hogyan adjuk a fagyasztott tejet?

Mindig a legrégebben fejt tejet kell először kivenni a hűtőből. A fagyasztott vagy hűtött tejet semmiképp sem szabad mikrózni vagy forralni, később visszafagyasztani szintén tilos. A tejet flakonostól egy tál meleg vízbe téve kell kiolvasztani, ügyelve, hogy az üveg szája ne érintkezzen a vízzel. Jó megoldás az is, ha a fagyasztott tej egy éjszakán át a hűtő normál részében olvadhat. A tejet nem szabad rázni, csak keverni.

Mikor és hogyan kell fejni?

A fejésre napi 6-8 alkalommal kerülhet sor, ha valaki nem szoptat, váltott mellel, félórás időtartamokban. Ha az anya szoptat, akkor a szoptatás után vagy más időpontokban is lehet végezni a fejést. Előtte alaposan meg kell tisztítani, forrázni az üveget és a pumpát is, illetve nem szabad megfeledkezni a kézmosásról és a mell megtisztításáról sem. A pumpát a mellre helyezve a  hozzá mellékelt előírások szerint kell használni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mondják, hogy serkentheti a tejtermelődést, ha a pumpa további pár perc erejéig akkor is a mellen marad, ha már nem jön tej. Érdemes kipróbálni, amennyiben nem kellemetlen érzés.

Ha valakinek rendkívül sok teje van, amit nem fogyaszt el a babája, akkor a többletmennyiséget anyatejgyűjtő állomásokon keresztül átadhatja más anyáknak. Ehhez szigorú feltételeknek kell megfelelni. Magánúton nem szabad tejet átadni másoknak az esetleges egészségügyi kockázatok miatt.

Tejserkentő ételek

A régiek úgy hitték, ezek az ételek elősegítik az anyatej termelődését: a tudomány is alátámasztja, miért.

Ezt is szeretjük