Meddig egészséges szoptatni? Íme, a szakértők véleménye, ami zavarba ejtő is lehet
Hat hónap? Egy év? Netán több mint két évig is egészséges szoptatni?

szoptatas-gyerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szoptatásról van szó, legtöbben egy pár hónapos csecsemőt képzelnek el pasztellszínű babaszobában, amint édesanyja karjai között megbújva, édesen cuppog.

A napjainkban szülővé váló húszas-harmincas generáció jellemzően legfeljebb hat hónapos koráig kapott anyatejet. Épp ezért, ha te ennél hosszabb ideig tervezed szoptatni a babádat, könnyen lehet, hogy a külvilág, családod reakciója minimum szemöldökráncolás lesz, értetlenkedő mondatokkal tarkítva. Mindez annak ellenére történik így, hogy a szakemberek a te oldaladon állnak.

Meddig egészséges szoptatni?

A statisztikák szerint a magyar anyák 90%-a szoptatja gyermekét az első három hónapban - ami európai viszonylatban jónak mondható. Ám ezt követően sajnos gyorsan romlik a helyzet: hat hónapos korára már csak a csecsemők fele kap anyatejet, egyévesen pedig mindössze 25%-uk.

Az Egészségügyi Világszervezet szoptatásra vonatkozó ajánlása a következő: "a csecsemőknek kizárólagos szoptatásra van szükségük életük első hat hónapjában ahhoz, hogy az optimális növekedést, fejlődést és egészséget elérjék.

Ezután a táplálkozási szükségleteik kielégítésére a csecsemőknek megfelelő és biztonságos kiegészítő táplálékot kell kapniuk, miközben a szoptatás folytatódjon kétéves korukig vagy azon is túl." Tehát hat hónapos korig kizárólagosan, kétéves korig - vagy még tovább - hozzátáplálás mellett javasolják a szoptatást a szakemberek.

És most gondold újra a cikk elején felidézett képet! Megjelenik lelki szemeid előtt egy kétéves, járni és beszélni tudó, szopizó kisgyerek? Zavarba jössz tőle? Valószínűleg igen. Mert hiába a szakértők határozott véleménye, hazánkban nincs még kultúrája a hosszan tartó szoptatásnak. 

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Aki mégis csinálja, jellemzően a négy fal között teszi, így kevesen látnak ilyesmit a hétköznapokban. A nem ismert, nem megszokott dolgok pedig gyakran félelmet, ellenállást váltanak ki, ebből következik, hogy sokan hajlamosak támadni, bizarrnak tekinteni a hosszan tartó szoptatást.

Miért egészséges hosszan szoptatni?

Ha úgy érzed, számodra és gyermeked számára előnyös a kétéves korig, illetve az akár annál tovább tartó szoptatás, és hajlandó vagy szembemenni a szociokulturális előítéletekkel, az alábbiakban felsorolunk néhány, a hosszan tartó szoptatással kapcsolatos előnyt.

  • Pozitív hatással van az anya-gyerek kapcsolatra, a kötődésre.
  • Jótékony hatással van az érzelmi és az értelmi intelligencia fejlődésére.
  • Az anyatej fájdalomcsillapító tulajdonsága - és a vele járó szoros testi kontaktus - remekül kihasználható fogzási fájdalom vagy betegség idején.
  • A szoptatás feszültségoldó, stresszcsökkentő hatása jól kamatoztatható a mindennapokban, konfliktusmentesebb dackorszakot eredményezhet.
  • Az anyatej immunerősítő hatása nem szűnik meg a csecsemőkor elmúltával. Az anyatejben lévő antitestek kifejezetten azon kórozók ellen termelődnek, melyekkel az anyai szervezet - és a gyermek is - találkozik.
  • A hosszan szoptatott gyerekek önállóbbak, kevésbé dacosak - állítja dr. William Sears, nemzetközi ismertséget szerzett gyermekorvos, mintegy harminc szakkönyv írója.

Ultrahangművészet

Ultrahang-felvételek valószínűleg akkor is készülnének a méhen belüli életről, ha nem volna orvosilag indokolt olykor kíváncsiskodni. A kinyomtatott képekkel a szülők és a szűkebb rokonság számára könnyebben felfoghatóvá válik az a hétköznapi csoda, ami az édesanya pocakjában fejlődik. Laura Steerman 35 éves dublini művész és édesanya azonban úgy érezte, túl szürkék az így kapott felvételek, nem adják vissza azt az érzést, amit a várandósság, a baba születése jelent egy nő, egy család életében.

Ezt is szeretjük