Nem csak folsavat és vasat kell szedni a kismamáknak! - A WHO ezeket is ajánlja

A mikrotápanyagok pótlása ma fontosabb, mint eddig bármikor.

GettyImages-1310443783

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósság a női szervezet számára igen nagy kihívás, de ez nem jelent akadályt - vagyis nem jelentett egy jó darabig.

Napjainkra azonban az élelmiszereink beltartalma jelentősen csökken, így mostanra a WHO is kiemeli a mikrotápanyagok pótlásának fontosságát, ráadásul nem csak a fogantatás sikerességének érdekében. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Romlik az élelmiszerek beltartalmi értéke

Ahhoz, hogy egyre több szájat legyünk képesek etetni, egyre újabb technológiákat kell bevezetni az élelmezésben. A tömegtermelés, a növényvédő vegyszerek, a műtrágyázás és hasonló eljárások mind növelik az élelmiszer-biztonságot, de sajnos az élelmiszerek beltartalmára - vitamin, nyomelem, ásványi anyag stb. - egyáltalán nincsenek jó hatással. Ehhez jönnek még az olyan romboló környezeti hatások, mint például a légszennyezettség, és összességében mindezek oda vezetnek, hogy a beltartalmi csökkenés az utóbbi 50-60 évben eléri az 50%-os arányt.

Ez azt jelentené, hogy jelentősen több tápanyagot kell bevinni a szervezetbe ugyanolyan tápanyagellátottsághoz, de akkor még nem számoltunk a környezet szervezetre gyakorolt hatásaival. Mert bizony a légszennyezettség, a stressz, a zajártalom és sok más összetevő akár jelentős mértékben is képes növelni a tápanyagfelhasználást. A terhesség alapvetően igen nagy kihívás a szervezetnek, mára pedig még kiegyensúlyozott étkezés és rendszeres mozgás mellett is szükséges a tápanyagpótlás.

WHO: fontos a mikrotápanyagok pótlása

2023 májusában a WHO állásfoglalást fogalmazott meg a mikrotápanyagok pótlásának szükségességéről. A jelentésben szerepel, hogy egyes kiemelt anyagokból jelentős hiány is kialakulhat a szervezetben, ami érinti a gyermekek 50%-át, illetve a fogamzóképes nők mintegy 67%-át. A hiányállapotok jellemzően a folsav, a vas, az A-vitamin és a cink nyomán jönnek létre - ezek mindegyike fontos szerepet játszik a várandósság kialakulásában, annak nyugodt kihordásában és természetesen a szoptatási időszakban is.

Az ajánlással összhangban, illetve már azt megelőzően is a szakemberek zöme a várandósság támogatására már javasol vitaminkészítményt, aminél fontos az összetettség, a szerves kötések megléte (a -citrát és -glükonát kötésű anyagok hasznosulása akár 80%-kal jobb szervetlen társaikénál), valamint a megfelelő tagoltság. Nem szabad elfelejteni, hogy a terhesség nem egy nagy egység, hanem három trimeszterre, három eltérő fejlődési szakaszra tagolódik, mely szakaszoknak a tápanyagigénye sem azonos - mondja dr. Angyal Géza. A felkészülési időszak és az első trimeszter képez egy egységet, ezek szükségletei azonosak, a második trimeszter egy újabb egység, a harmadik trimeszter és a szoptatási időszak pedig az utolsó szakaszt képviseli.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ennyi elég?

Vagyis ha a cink, a vas, az A-vitamin és a folsav pótlásra kerül, akkor már minden rendben? Nos, nem egészen. Ezekből az anyagokból jelentős a hiány, de sok más anyagra is szüksége van a szervezetnek, nem utolsósorban azért is, mert az említett tápanyagok hasznosulásához járulnak hozzá nagymértékben. A vas magnézium és a C-vitamin jelenlétében hasznosul jobban, a folsav a C-vitamin, a cink az A-vitamin és például a réz jelenlétében képes jobban felszívódni, és így tovább.

Azt is ki kell emelni, hogy önmagában a tápanyagpótlás nem garantál semmit, de mindenképpen javítja az esélyeket. Emellett a várandósság során nem szabad elhanyagolni az orvosi kontrollt, a mindennapokban pedig a rendszeres szűrővizsgálatokat, hiszen így idejében tetten érhető egy esetleges betegség, és annak kezelése is gyorsan megkezdhető.

Nézz tovább: folsavban gazdag ételek

A felnőtt férfi- és női szükséglet napi 0,2 mg - 200 mikrogramm -, a várandós nőké napi 0,4 mg - 400 mikrogramm. Olyan ételeket sorolunk a következőkben, melyek bővelkednek benne.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük