Mennyi az ideális korkülönbség testvérek között? Az anyai szervezet számára nem mindegy

Mennyi idő teljen el két terhesség között?

Ideális korkülönbség testvérek között
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Azoknál a pároknál, akik a második vagy a harmadik gyermek vállalását tervezik, gyakran felmerül a kérdés, hogy mi lehetne a testvér érkezéséhez a legjobb időpont.

Ilyenkor természetesen több szempontot érdemes mérlegelni: az újabb gyermek vállalásának anyagi vonzata mellett a testvérek közötti korkülönbséget, illetve természetesen az aktuális szülői leterheltséget is. Ezenkívül pedig van még valami, amiről kutatók szerint nem szabad megfeledkezni: az anyai szervezet aktuális állapota.

Mennyi az ideális idő két szülés között?

Egy kínai kutatók által végzett vizsgálat szerint az a legszerencsésebb, ha a testvérek közötti korkülönbség 27-32 hónap között van. A szakemberek a kérdést az anyai szervezet szempontjából közelítették meg, és arra az eredményre jutottak, hogy a terhességek közötti optimális időtartam 18-23 hónap. Ezt azzal magyarázták, hogy ha a két várandósság túlságosan közel esik egymáshoz, az anyai szervezetnek nincs ideje felépülni a korábbi terhességből és a szülésből (ezt a kutatók anyai kimerülési hipotézisnek nevezték). Emiatt különösen akkor nőtt meg az esély a koraszülésre vagy az alacsony születési súlyra, amikor hat hónapnál kevesebb idő telt el két várandósság között.

Ugyanakkor úgy találták, hogy az sem szerencsés, ha túl sok idő telik el a két terhesség között. Ezt az elméletet fizikai regressziós hipotézisnek nevezték a kutatók, amit nagyjából úgy magyaráztak, hogy az anyai test a baba születése után egy ideig még felkészült állapotban van, hogy létrejöhessen az újabb terhesség. Ez az állapot azonban idővel, különösen, ha 36 hónapnál hosszabb idő telt el a szülés óta, elmúlik. 

A testvérek szempontjából mi a jó?

Természetesen a világ ennél jóval színesebb, mint hogy minden család számára az volna az ideális, ha a testvérek között 2-3 év korkülönbség lenne. Ez a vizsgálat pusztán az anyai szervezet oldaláról közelítette meg a kérdést. És hogy bonyolultabb legyen a „Mekkora korkülönbséget szeretnék a két gyerekünk között?” kérdés eldöntése, számos szakember szerint az idősebb testvér szempontjából éppen ez a 2-3 év közötti időszak nem szerencsés a testvér érkezéséhez. Bár a relatív kicsi korkülönbség miatt idővel könnyebben „összenőhetnek”, hamarabb tudnak majd együtt játszani, ugyanakkor, mivel a dackorszak éppen erre a 2-3 év közötti életkorra tehető, a kicsi érkezése ilyenkor a szokásosnál is nehezebb az idősebb testvér - és emiatt a szülő - számára.

Vagyis hiába az alapos kutatómunka, nincs mindenkire és minden családra érvényes szabály. Fontos hangsúlyozni, hogy a legjobb korkülönbség az, ami nálatok a legjobban működik, ami számodra és a családod számára leginkább megfelelőnek tűnik.

Nézz tovább: testvérek első találkozása

Azért a nagy tesó újszülöttel való első találkozása ritkán szokott problémamentes lenni. Az alábbi képek remekül alátámasztják az állítást.

Először találkozott újszülött öccsével a kislány: nem erre a reakcióra készültek a szülők

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük