Hogyan befolyásolja a születési sorrend a gyerek személyiségét? Első, középső és harmadik gyerekekről
A pszichológus szerint a személyiségbeli különbségek titka a születési sorrendben rejlik.

GettyImages-531347667
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy hányadik gyermekként jöttünk a világra, nagyban befolyásolja későbbi személyiségünket, képességeinket, az egész élethez való hozzáállásunkat. Míg a legidősebb gyermek hajlamos az irányításra, a legfiatalabb pedig a család kedvence, addig a középső gyermek állítólag nem a legoptimálisabb hely a születési sorrendben. Mit mondanak a pszichológusok?


Dr. Kevin Leman pszichológus 1967 óta tanulmányozza a születési sorrendet, szerinte ebben rejlik a személyiségbeli különbségek titka. Meri Wallace gyermekterapeuta szerint az is meghatározó, hogy a szülők mennyit és hogyan foglalkoznak a gyermekeikkel, hogyan viszonyulnak bizonyos szituációban hozzájuk, így minden helyzet egyedi kihívásokkal jár - írja a Parents.com.

A legidősebb testvérről

A szakértők megfigyelései szerint az elsőszülött gyermekek maradéktalanul élvezhetik a szülők teljes figyelmét, szeretetét, támogatását, és mivel a legidősebb gyerekek modellezik a szüleik viselkedését és megnyilvánulásait, gyakran viselkednek kis felnőttként, akik irányítják, tanítják vagy akár kioktatják kisebb testvéreiket.

GettyImages-138709399

Mivel a szülők az elsőszülöttől általában többet várnak el, és emiatt sokkal szigorúbban foghatják, így nem véletlen, hogy sok elsőszülött jellegzetes személyiségjegye a perfekcionizmus, a maximalizmus, ambiciózusak, talpraesettek, magabiztosak. Ugyanakkor nehezen viselik, ha valamiben hibáznak, vagy kudarcot vallanak, esetleg nincsenek megbecsülve. Mivel az első gyerekkel foglalkoznak a legtöbbet a szülők, intelligenciájuk is magasabb lehet. Az angliai Edinburgh-i Egyetem tanulmánya szerint az ő gondolkodási képességei és készségei felülmúlják testvéreikét: az elsőszülötteknél már egyéves korban magasabb IQ-t mértek, mint fiatalabb testvéreiknél. Ez nem feltétlenül a genetikai háttérre vezethető vissza, hanem arra, hogy több szellemi jellegű törődést és osztatlan figyelmet kapnak szüleiktől.

A cikk az ajánló után folytatódik

A középső testvérről

Amikor a harmadik gyerek megszületik, egyúttal egy középső is a világra jön. Ha a pár úgy dönt, hogy az első gyermek mellett másodikat is vállal, az elsődleges tapasztalatok után a gyermeknevelés egy sokkal örömtelibb, lazább folyamat lesz, hiszen nem görcsölnek rá a dolgokra úgy, mint az első gyermeknél. Ugyanakkor a szülők figyelme megoszlik, így kevesebb idő jut a másodikra. Amint megszületik a harmadik, a középső gyermek próbál lavírozni a nagy elvárásokat támasztó, jó eséllyel maximalista gyermek és a fókuszba kerülő kisebb gyermek között, így középső gyermekként gyakran nem találják a helyüket. Meri Wallace szerint emiatt kissé lázadó lehet, ugyanakkor nagyon barátkozó. A békéltető szerepét is ő játssza, hiszen ő az, aki az idősebb és a fiatalabb testvér között helyezkedik el, így képes mindkét testvér viselkedését, álláspontját megismerni. Jó tárgyaló lehet belőle kiemelkedő kommunikációs készségekkel. Mivel sokszor nem rá figyelnek a szülők, szeret a középpontban lenni vagy erélyesebb viselkedéssel magára hívni a figyelmet.

GettyImages-1094113736

A legkisebb testvérről

Mire a harmadik gyermek megszületik, a szülők már sokkal rutinosabbak, nyugodtabbak, ezáltal sokkal szabadabban, engedékenyebben nevelik gyermeküket. A legfiatalabb gyermekek általában nyitott személyiségek, nem stresszelnek, mosolygós, könnyed természetük lesz. Emiatt komoly dolgokhoz is könnyedén állhatnak, ami nem feltétlenül jelent mindig jót, hiszen kevésbé fegyelmezettek. A legkisebb testvér általában saját módszert fejleszt ki a figyelem elnyerésére, akár színész, humorista is lehet belőle - derül ki dr. Frank Sulloway kutatásából.

GettyImages-1189686537

Az egyke gyermek

Az egyke nemcsak ideiglenesen, de egy egész életen át a szülei figyelmének középpontjában áll, anyagilag és lelkileg is támogatják, azonban magasak az elvárások is felé, jó iskolába és különórákra járatják, hogy sikeres, talpraesett felnőtt legyen belőle. Jellemző rájuk a kreativitás, a magas intelligencia, a magabiztosság, a túlzott maximalizmus. Az egykék nehezen osztozkodnak bármin, így felnőtt korukban is sokkal jobban védik magánéletüket, és több privát térre van szükségük, mint azoknak, akik több testvérrel együtt nőttek fel.

A kutatások kapcsán később cáfolták, hogy egyes konkrét karakterjegyekre is életen át tartó hatással lehetne a születési sorrend. Bár messzemenő következtetéseket valóban nem feltétlenül érdemes levonni belőlük, érdekes megismerni a háttérben esetlegesen álló összefüggéseket.

8 nagyszerű játék, ami közelebb hozza egymáshoz a testvéreket - Igazi csapatjátékosok lesznek

A szülők nem lehetnek ott velük minden pillanatban, hogy minden köztük lezajló párbeszédet felügyeljenek. Nem is lenne egészséges, viszont közvetetten, némi rálátással, segíthetnek a lurkóknak egymásra hangolódni, az együttműködés és csapatmunka örömeivel megismerkedni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük