Hogyan befolyásolja a születési sorrend a gyerek személyiségét? Első, középső és harmadik gyerekekről

A pszichológus szerint a személyiségbeli különbségek titka a születési sorrendben rejlik.

GettyImages-531347667

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az, hogy hányadik gyermekként jöttünk a világra, nagyban befolyásolja későbbi személyiségünket, képességeinket, az egész élethez való hozzáállásunkat. Míg a legidősebb gyermek hajlamos az irányításra, a legfiatalabb pedig a család kedvence, addig a középső gyermek állítólag nem a legoptimálisabb hely a születési sorrendben. Mit mondanak a pszichológusok?


Dr. Kevin Leman pszichológus 1967 óta tanulmányozza a születési sorrendet, szerinte ebben rejlik a személyiségbeli különbségek titka. Meri Wallace gyermekterapeuta szerint az is meghatározó, hogy a szülők mennyit és hogyan foglalkoznak a gyermekeikkel, hogyan viszonyulnak bizonyos szituációban hozzájuk, így minden helyzet egyedi kihívásokkal jár - írja a Parents.com.

A legidősebb testvérről

A szakértők megfigyelései szerint az elsőszülött gyermekek maradéktalanul élvezhetik a szülők teljes figyelmét, szeretetét, támogatását, és mivel a legidősebb gyerekek modellezik a szüleik viselkedését és megnyilvánulásait, gyakran viselkednek kis felnőttként, akik irányítják, tanítják vagy akár kioktatják kisebb testvéreiket.

GettyImages-138709399

Mivel a szülők az elsőszülöttől általában többet várnak el, és emiatt sokkal szigorúbban foghatják, így nem véletlen, hogy sok elsőszülött jellegzetes személyiségjegye a perfekcionizmus, a maximalizmus, ambiciózusak, talpraesettek, magabiztosak. Ugyanakkor nehezen viselik, ha valamiben hibáznak, vagy kudarcot vallanak, esetleg nincsenek megbecsülve. Mivel az első gyerekkel foglalkoznak a legtöbbet a szülők, intelligenciájuk is magasabb lehet. Az angliai Edinburgh-i Egyetem tanulmánya szerint az ő gondolkodási képességei és készségei felülmúlják testvéreikét: az elsőszülötteknél már egyéves korban magasabb IQ-t mértek, mint fiatalabb testvéreiknél. Ez nem feltétlenül a genetikai háttérre vezethető vissza, hanem arra, hogy több szellemi jellegű törődést és osztatlan figyelmet kapnak szüleiktől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A középső testvérről

Amikor a harmadik gyerek megszületik, egyúttal egy középső is a világra jön. Ha a pár úgy dönt, hogy az első gyermek mellett másodikat is vállal, az elsődleges tapasztalatok után a gyermeknevelés egy sokkal örömtelibb, lazább folyamat lesz, hiszen nem görcsölnek rá a dolgokra úgy, mint az első gyermeknél. Ugyanakkor a szülők figyelme megoszlik, így kevesebb idő jut a másodikra. Amint megszületik a harmadik, a középső gyermek próbál lavírozni a nagy elvárásokat támasztó, jó eséllyel maximalista gyermek és a fókuszba kerülő kisebb gyermek között, így középső gyermekként gyakran nem találják a helyüket. Meri Wallace szerint emiatt kissé lázadó lehet, ugyanakkor nagyon barátkozó. A békéltető szerepét is ő játssza, hiszen ő az, aki az idősebb és a fiatalabb testvér között helyezkedik el, így képes mindkét testvér viselkedését, álláspontját megismerni. Jó tárgyaló lehet belőle kiemelkedő kommunikációs készségekkel. Mivel sokszor nem rá figyelnek a szülők, szeret a középpontban lenni vagy erélyesebb viselkedéssel magára hívni a figyelmet.

GettyImages-1094113736

A legkisebb testvérről

Mire a harmadik gyermek megszületik, a szülők már sokkal rutinosabbak, nyugodtabbak, ezáltal sokkal szabadabban, engedékenyebben nevelik gyermeküket. A legfiatalabb gyermekek általában nyitott személyiségek, nem stresszelnek, mosolygós, könnyed természetük lesz. Emiatt komoly dolgokhoz is könnyedén állhatnak, ami nem feltétlenül jelent mindig jót, hiszen kevésbé fegyelmezettek. A legkisebb testvér általában saját módszert fejleszt ki a figyelem elnyerésére, akár színész, humorista is lehet belőle - derül ki dr. Frank Sulloway kutatásából.

GettyImages-1189686537

Az egyke gyermek

Az egyke nemcsak ideiglenesen, de egy egész életen át a szülei figyelmének középpontjában áll, anyagilag és lelkileg is támogatják, azonban magasak az elvárások is felé, jó iskolába és különórákra járatják, hogy sikeres, talpraesett felnőtt legyen belőle. Jellemző rájuk a kreativitás, a magas intelligencia, a magabiztosság, a túlzott maximalizmus. Az egykék nehezen osztozkodnak bármin, így felnőtt korukban is sokkal jobban védik magánéletüket, és több privát térre van szükségük, mint azoknak, akik több testvérrel együtt nőttek fel.

A kutatások kapcsán később cáfolták, hogy egyes konkrét karakterjegyekre is életen át tartó hatással lehetne a születési sorrend. Bár messzemenő következtetéseket valóban nem feltétlenül érdemes levonni belőlük, érdekes megismerni a háttérben esetlegesen álló összefüggéseket.

8 nagyszerű játék, ami közelebb hozza egymáshoz a testvéreket - Igazi csapatjátékosok lesznek

A szülők nem lehetnek ott velük minden pillanatban, hogy minden köztük lezajló párbeszédet felügyeljenek. Nem is lenne egészséges, viszont közvetetten, némi rálátással, segíthetnek a lurkóknak egymásra hangolódni, az együttműködés és csapatmunka örömeivel megismerkedni.

8 nagyszerű játék, ami közelebb hozza egymáshoz a testvéreket - Igazi csapatjátékosok lesznek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük