Mi van az almában, ami csodát művel a szervezettel? Add a gyereknek minél gyakrabban
Nagyszerű vitaminforrás ősszel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyik legkedveltebb és leggyakrabban fogyasztott gyümölcs az alma. A zöldségesben elérhető többi gyümölcs között azonban nemcsak azért érdemel megkülönböztetett pozíciót, mert finom, vagy mert jó eltarthatósága okán szinte egész évben, magyar termelőktől, frissen elérhető, hanem amiatt is, mert vitamintartalma magas és szervezetre gyakorolt hatása is csodás.

Ami tápanyag- és vitamintartalmát illeti, C-vitaminban gazdag, emellett A- és B-vitamin-tartalma is magas. Az alma mindemellett remek kálium-, magnézium-, kalcium- és folsavforrás is.

Miben rejlik az alma csodás hatása?

Az almáról négy okból mondhatjuk, hogy csodát művel a szervezettel. Méregtelenítő hatású, segít egészséges szinten tartani a vérnyomást, jó hatással van az emésztőszervek, a máj és a belek működésére, valamint - különösen héjastul fogyasztva - nagyszerű rostforrás.

Csodás hatását részben a benne lévő gyümölcssavaknak, részben pektintartalmának köszönheti. A pektin egy vízoldékony rostanyag, amely segít fenntartani az ürítés optimális jellegét és ritmusát, jó hatással van a bélflórára, koleszterincsökkentő és vérnyomáscsökkentő hatású is. Utóbbi okból a magas vérnyomással küzdők számára a gyógyszeres kezelés mellett nagyszerű kiegészítőként működhet a vérnyomás egészséges szinten tartásában.

Gyerekbarát ötletek az alma tálalására

Így fogyasszátok kreatívan

Pozitív hatásaira és vitamintartalmára való tekintettel kicsik és nagyok számára egyaránt javasolt az alma fogyasztása. Bár vannak kivételek, a gyerekek többsége nem mindig eszi meg szívesen a gyümölcsöt. Mint a többit is, úgy az almát is egy kis kreativitással szimpatikusabbá lehet tenni számukra.

Pár percnyi munkával kis figura formájában születhet újjá a gyümölcs. Jó ötlet lehet néhanapján a hagyományos szeleteket sütiszaggatóval formára vágott szeletekkel variálni, vagy elreszelni, és mézzel, fahéjjal tálalni. Az alma kompótként, almaléként, turmixban, süteményben vagy aszalva is becsempészhető a gyerek étrendjébe. Kisbabáknak az alma hat hónapos kortól adható.

Ezt is szeretjük