3 gyakori hiba, ha a gyerek hisztizik: sokan elkövetik
Mindegy, csak legyen már vége? Íme, három gyakori hiba, amelyek nem vezetnek sehova!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermeknevelés folyamatos kihívásokat tartogat a szülők számára, a dackorszak pedig különösen próbára teszi őket, hiszen ez az első olyan időszak a kamaszkor előtt, amikor szülő és gyermek akarata egymásnak feszül.

A helyzet nehéz, hiszen a gyerek sokszor nem érti, miért mond nemet az adott dologra a szülő, de gyakorta egyszerűen nem hajlandó elfogadni a tiltást. Így nemcsak a gyerek, a szülő is frusztrált lesz, különösen, ha kimerült. Ilyenkor nem biztos, hogy a lecsillapodást segítő módon reagál, de mivel mind emberből vagyunk, ez teljesen természetes. Törekedni kell azonban arra, hogy ne így legyen.

A következőkben a hiszti során leggyakrabban előforduló szülői hibákról olvashatsz, amelyeket érdemes elkerülni, ha szeretnéd, hogy mielőbb véget érjen, és legyen is foganatja mindannak, amit a gyereknek mondtál.

Mi a hiszti valós oka?

Bár a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb dolog azt gondolni, hogy a gyerek pusztán dacból csaphat hisztit - például azért, mert nem kapta meg azt a csokit vagy játékot -, ez nem feltétlenül van így. A hiszti származhat abból is, hogy a kicsi fáradt, éhes, szomjas, vagy csupán rossz passzban van. Ilyenkor nem jó, ha erélyesen csendre inted, ez ugyanis csak növeli benne a stresszt, és még az alapprobléma sem talál megoldásra. Fordulj felé megértően, gondold át, mi lehet a valós probléma, és azon próbálj segíteni. Kínáld vízzel, vedd ölbe, hogy lássa, megérted őt. Meglátod, a hiszti azonnal csillapodni fog.

Hiba lehet, ha engedsz

Senki sem szereti a gyermekét sírva látni, mint ahogy azt sem, ha a hiszti jelentette kellemetlen szituáció - akár egy bolt kellős közepén - hosszasan eltart, ezért lehet, hogy te is engedtél már a gyereknek. Pedig sajnos nem ritka eset, hogy a kicsik a hisztivel valóban kierőszakolni szeretnének valamit. Nem szerencsés, ha a hisztinek engedsz, ugyanis ezzel arra tanítod a gyereket, hogy a módszer beválik.

Ami mindennél többet ér

Bár a hiszti voltaképpen egy konfliktushelyzet, abból úgy lehet jól kijönni, ha mindkét fél megnyugszik, és kompromisszumra jutnak. A gyereket nem fogod tudni azzal megnyugtatni, ha rákiabálsz. Állítólag a legjobb, amit tehetsz, hogy megöleled a gyereket, és megpróbálod megnyugtatni. Pillanatokon belül hatni fog.

Ezt is szeretjük