4 mókás tipp, amivel bármit elérhetsz a gyereknél
A gyerek megnevettetése az egyik leghatékonyabb módszer a dac és a hiszti megelőzésére.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha képes vagy megnevettetni a gyerkőcöt, nehezen tud egyúttal mérges is maradni - és mivel minden apróság sokkal jobban szeret nevetni, mint sírni, egy mosoly előcsalogatása nem is túl nagy feladat.

A csemeték nagyon szeretik a helyzetkomikumot - ha mókás arcot vágsz vagy erősen gesztikulálsz, esetleg fura hangon szólsz porontyodhoz, általában kacagás a válasz. Amint látod, hogy a lurkó dacolni vagy hisztizni készül, változz át bohóccá. Így elérheted, hogy az adott pillanatban rád koncentráljon, ne pedig azon gondolkozzon, ami felingerelte. Ha elég ideig tudod folytatni a műsort, valószínű, hogy gyermeked egy az egyben elfelejti, mi idegesítette fel, és elkerülöd a rohamot.

Unalmas kötelességből örömteli játék

Könnyedén mosolyt csalogathatsz gyermeked arcára, ha az unalmas kötelességeket örömteli játékká alakítod. Ha kint esik az eső, és a kis renitens nem hajlandó felvenni a gumicsizmáját, javasold, hogy keressetek együtt néhány tócsát, amelybe bele tud ugrani, majd versenyezzetek, hogy ki tud nagyobbat fröcskölni. A legtöbb gyerek képtelen nemet mondani egy ilyen csábító ajánlatra. A csizmák hamar a helyükre - azaz a gyerkőc lábára - kerülnek, és mindketten kiválóan fogjátok érezni magatokat, amíg a tócsák között játszadoztok.

Számos más játékot is kitalálhatsz - használd a képzeletedet, és élvezzétek közösen az eredményt. Bár sokszor úgy érezheted, nem könnyű munka a dacot és a hisztit játékkal és vidámsággal megelőzni, mindenképpen megéri. Cserébe boldog, mosolygó gyermeket kapsz.

Fogadások és kihívások

Gyermekedet úgy tudod a legkönnyebben rávenni arra, hogy az érdekfeszítőnek kevéssé nevezhető feladatokat ne órák alatt, sűrű tiltakozások közepette végezze el, ha azokat versenyhelyzetté alakítod. A kicsi boldogan kap majd az alkalmon, hogy legyőzzön téged, illetve bebizonyítsa, hogy nincs igazad. Fogadhatsz vele, hogy egyedül nem lesz képes felvenni a cipőjét, vagy versenyre hívhatod, hogy ki tudja hamarabb rendbe rakni a szoba felét.

Ám csak akkor versenyeztesd, ha nem bánod, hogy elkapkodja a dolgokat, hiszen ebben az életkorban nem várhatod el, hogy gyorsan, egyszersmind hibátlanul végezzen el egy-egy feladatot. Ne akarj túlzottan nyerni sem, mert ezzel elkedvetlenítheted csemetédet. Ha szerencséd van, a kicsi olyan jól fogja érezni magát, hogy észre sem veszi: ugyanez a tevékenység a múltkor daccal vagy hisztivel végződött.

Hitesd el!

Szükséged lehet a gyerek kedvenc játékára, egy mackóra vagy egy babára ahhoz, hogy elnyerd csemetéd figyelmét. Különböző hangokkal különböző karaktereket adhatsz a játékoknak, és segítségükkel olyan javaslatokat tehet, amelyek ellen a kicsi biztosan tiltakozna, ha közvetlenül tőled hallaná őket. Ha a mackó mondja, hogy úgy tűnik, mintha a lurkó álmos lenne, és talán ideje volna lefeküdni, sokkal elfogadhatóbb a gyerkőc számára, mint ha ugyanez a javaslat egy felnőttől érkezik.

Képzeletbeli történeket is kitalálhatsz, amelyek az unalmas dolgokat érdekfeszítővé tehetik. Ha például új cipőt próbál a gyerek, mondd, hogy ő most Hófehérke, aki éppen kristálycipőt keres, és ha meg akarja találni a herceget, a topánkának tökéletesen illenie kell a lábára.

A mosolyellenőr

A gyerekek nagyon nehezen tudnak ellenállni a fordított pszichológiának. Ahelyett, hogy azt mondod, legyen jókedvű, mondd azt, hogy semmiképpen se mosolyogjon. Nézd a kis pofiját folyamatosan, és amint egy picit is megmozdulnak az arcizmai, hangosan észrevételezd: "Hűha, mosolyt látok!" Így a gyerek akarata ellenére is mosolyogni fog - ezen a ponton pedig már fel is kiálthatsz: "Igen, ott van!" Végül öleld át a gyerkőcöt. Nem állítjuk, hogy minden esetben bejön ez a trükk, de egy próbát mindenképpen megér.

Mérgező növények a szabadban

Jön a jó idő, így - a család általános megkönnyebbülésére - a gyerkőc végre levezetheti felesleges energiáit a szabadban. Ám veszélyek is leselkedhetnek rá, például mérgező növények formájában. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Mikor maradj komoly?

Vigyázz arra, hogy stresszhelyzetben hogyan vezeted be a humort. Lehet, hogy gyermeked különösen érzékeny - ilyenkor pedig még a látszatát is kerülnöd kell annak, hogy kineveted őt, netán viccet csinálsz belőle vagy az érzéseiből. Senki sem szereti, ha nem veszik komolyan - és ez alól a legkisebbek sem jelentenek kivételt.

Előfordulhat az is, hogy a nevetéssel csak arra ösztönzöd gyermekedet, hogy megismételje az adott cselekedetet. Persze nehéz nem kimutatni, hogy milyen viccesnek találod, amikor a te drága kis angyalod egy olyan csúnya szót használ, amit nem is ért, vagy azt mondja, hogy nem evett csokoládét, holott tiszta maszat az arca.

Ám ha nem tudsz uralkodni magadon, arra ösztönzöd gyermekedet, hogy tovább folytassa a színjátékot. Ha pedig később, amikor meguntad a trükkjeit, és megkéred, hogy fejezze be ezt a viselkedést, nem fogja érteni, miért nem mulatásos - ez pedig a tökéletes recept egy dührohamra.

Alison Mackonchie: A kisgyermekek dührohamai és egyéb rossz viselkedési formák

Kifejezetten megrázó lehet, amikor a korábban elragadó, jól irányítható kisbabánk dühös, rosszkedvű kisgyermekké változik. Még akkor is nagyon nehéz ezt a helyzetet kezelni, ha ez a fázis egyébként teljesen normális szakasza a gyermek fejlődésének. Ebben a mindent magában foglaló útmutatóban számos praktikus, gyakorlatias tanácsot találhatunk, mely elviselhetővé, sőt szerethetővé teszi a gyermek fejlődésének ezt a nehéz, de egyúttal örömteli fázisát.

Megérteti a gyermek viselkedésének hátterében álló tényezőket. Rávezet arra, hogyan kerüljük el a leggyakoribb hisztit előidéző okokat. Megtanít arra, hogy sokkal inkább a pozitív neveléssel, mint büntetéssel alakítsuk gyermekünk viselkedését.

Kiadja a Hajja és Fiai Kiadó.
A könyv ára 1995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük