Meddig normális, ha nem beszél a gyerek? A megkésett beszédfejlődés okai
Mikor jelezhet bajt a megkésett beszédfejlődés?

GettyImages-1138809782
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Bezzeg te már egyévesen folyékonyan beszéltél, és bilibe pisiltél!" Anyáink, nagyanyáink emlékképei bizonyára megszépültek a hosszú évtizedek alatt, hiszen az, hogy valaki egyévesen szobatiszta legyen, vagy mondókákat szavaljon, ritka, mint a fehér holló. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lennének kivételek.

Az anyanyelv elsajátításának üteme nagy eltérést mutat egyes gyerekek között, vannak, akik háromévesen is csupán pár szót mondanak, addig mások másfél évesen már összetett mondatokkal kommunikálhatnak. A beszédfejlődés kialakulásában nemcsak a géneknek, de a környezetnek is óriási szerepe van, minél több inger ér egy kisgyermeket, annál könnyebben sajátítja el anyanyelvét. Ha a szülő a kezdetektől sokat beszél hozzá, és mesekönyvből olvas neki, utánzás révén ő is egyre tisztábban fogja formálni a szavakat, mondatokat. A nemek között ugyanakkor mutatkozhatnak eltérések, a lányok általában hamarabb kezdenek el beszélni, mint a fiúk. 

A beszédfejlődés lépcsői

Míg félévesen csupán gügyögnek a babák, addig 8-9 hónaposan kezdenek el hangzókat használni. Egyéves korra sok mindent megértenek, megmutatják, hogy hol van a lámpa, a tükör vagy az asztal, egy-két szótagos szavakat mondhatnak, de ez sem a legjellemzőbb még ebben a korban. 

GettyImages-1068253480

Másfél-két éves korban egyre több mindent értenek, és 20-50 szavas szókincsük vagy szókezdeményezéseik lehetnek, esetleg felcserélnek hangzókat. A hangutánzó szavak is a szókincsükbe tartoznak.

A gyermek kétéves korától képes kifejezni egyszerű kívánságait egy-két szavas mondatokkal (Apa, ide! Baba ott.), és képes végrehajtani a szülői utasításokat. Két és fél évesen egyre inkább képes a ragok és névmások helyes használatára, háromévesen összetett mondatokban kommunikál, négyévesen pedig bonyolultabb mondatokban beszél. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor jelezhet bajt a megkésett beszédfejlődés?

Problémára utalhat, ha a kislány 18 hónaposan, a kisfiú kétévesen még egyáltalán nem mond szavakat, vagy ha a lánygyermek kétéves kora körül, illetve a fiú két és fél éves korára nagyjából csak húsz szót használ, vagy egyáltalán nem mond szavakat, de még szókezdeményeket sem, illetve már hónapok óta nem növekszik az általuk használt szavak száma.

A megkésett beszédfejlődés okai

  • Terhesség során fellépő fejlődési zavarok.
  • Koraszülés.
  • Izomfejlődési rendellenesség: ha a gyermek korábban hipotón - laza, petyhüdt izomzatú - volt, vagy oxigénhiányosan született.
  • Idegrendszeri éretlenség, ami által más területen is lassabb lehet a fejlődés.
  • Autizmus.
  • Hallássérülés.
  • Két- vagy többnyelvű babák esetében is késhet a beszédfejlődés.
  • Öröklés.
GettyImages-1255372815

Hogyan segíthet a szülő?

Amennyiben a beszéd nem jelentkezik a fent említett időintervallumban, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a gyerekkel. A szakember lehet kiindulópontként a gyermekorvos, majd logopédus, fül-orr-gégész vagy akár pszichológus.

Ha semmilyen szervi elváltozás nem gátolja a beszéd kialakulását, vélhetően genetikai tényezőről van szó, érdemes feltérképezni, hogy a szülők között van-e olyan, aki később kezdett el beszélni. 

GettyImages-1053475684

A közös tevékenységek közbeni beszélgetések, a sok-sok meseolvasás pótolhatatlan a szókincs fejlesztéséhez. A kicsi kifigyeli a beszéd ritmusát, a hanglejtéssel, mimikákkal, gesztusokkal pedig képet kap a körülötte levő világról. Nem szerencsés ebben a korban a televízióra vagy az okostelefonra bízni a gyermek nyelvi fejlesztését, hiszen amellett, hogy terhelik a kicsi idegrendszerét a készen kapott, vibráló képek, szókincsük szegényebb, és motoros képességeik gyengébbek lehetnek. 

Így fejleszd a gyerek kommunikációs képességét - Jobb, mint a meseolvasás

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói arra törekedtek, hogy meghatározzák azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek hozzájárulnak a gyermek nyelvi fejlődéséhez.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük