Hatszor hatékonyabb, mint a meseolvasás: így fejleszd a gyerek kommunikációs képességét

A megfelelő mennyiségű beszélgetés a gyerek kommunikációs képességeit is fejleszti.

Gyerek-szülő kommunikáció
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülő hazaértve a munkából gyakran fáradt, nem vágyik másra, mint hogy kicsit elnyúljon az ágyon, kikapcsolódásként a netet pörgesse, vagy bekapcsolja a tévét. Holott akkor kezdődik számukra a legfontosabb műszak, hiszen a gyerekekkel is foglalkozni kell: tanulni az iskolásokkal, szórakoztatni az óvodásokat, mindeközben meleg vacsorát főzni és elvégezni az otthoni teendőket.

Sok szülőnek az egész napos robotolás után alig marad energiája, ezért csak egy-két mondatot váltanak a gyerekkel, majd mennek a saját dolgukra. Holott a napnak ez a szakasza az, amikor a család együtt lehet, amikor lenne idő a beszélgetésre, kapcsolatuk építésére.

A beszélgetés hatékonyabb, mint a meseolvasás

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói arra törekedtek, hogy meghatározzák azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek hozzájárulnak a gyermek nyelvi fejlődéséhez. 275 olyan családot vizsgáltak, ahol 0-4 éves korú gyermekek is éltek.

GettyImages-520781267

Három szempont szerint tanulmányozták a családokat: 

  • A szülők egyirányú kommunikációt folytattak a gyerekekkel, ilyen volt például a meseolvasás, ahol a gyermek hallgatói funkciót töltött be.
  • Televíziót nézettek a gyermekkel.
  • A szülők sokat beszélgettek a gyermekkel, és úgy kommunikáltak velük, hogy ők válaszoljanak is nekik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kísérlet kimutatta, hogy a tévénézés semmilyen szinten nem volt hatással a szókincsfejlődésre, a hároméves gyerekek még nem is igazán értik, amit látnak, főként a gyorsan mozgó képek és vibráló színek kötik le figyelmüket. Ahogy a tévénézés, úgy az egyirányú kommunikáció, azaz a meseolvasás is alulmaradt a beszélgetéssel szemben. A kutatás szerint a kétirányú kommunikáció hatszor hatékonyabb a gyermek nyelvi fejlődése szempontjából, gazdagabb lesz a szókincse, a kifejezéseket, nyelvi fordulatokat könnyen elsajátítja, és alkalmazza a beszédjében.

GettyImages-1044307382

- Bár a kisbaba még nem tud beszélgetni, fontos, hogy már az elejétől kezdve hallja a szülő hangját, hogy beszéljenek hozzá. Ez egyrészt megnyugtatja őt, másrészt fejleszti a szociális és kognitív képességeit, kifigyeli a beszél ritmusát, a hanglejtéssel, mimikákkal, gesztusokkal pedig képet kap a körülötte levő világról. Ha már nagyobb a gyermek, érdemes úgy alakítani a beszélgetést, hogy a szülő kérdez: "Vajon mire ugathat az a kutya?" A gyermek ezáltal interakcióba lép vele, beszélgetésre és gondolkodásra ösztönzi őt - mondja dr. Jill Gilkerson, a tanulmány társszerzője.

Tipp

Magyarországon idén szeptemberben jelent meg egy valódi beszélgetős, beszéltetős könyv a 2-4 éves gyermekeknek, Pöttöm Park néven. A beszélgetést inspiráló könyv nemcsak meghitt, vidám pillanatokat ad majd a szülők és gyermekeik számára, hanem a képek, feladatok segítségével támogathatja a gyermek beszédindulását, fejlődését. 

A mese öt jótékony hatása

A kicsi korban történő mesehallgatás években mérhető iskolai előnyöket eredményezhet. Mutatjuk jótékony hatásait!

A mese 5 jótékony hatása a gyerekre: igen fontos készségeket fejleszt

A mesehallgatás olyan alapvető készségeket fejleszt, amelyek elengedhetetlenek a gyermek jövője szempontjából.

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük