A mese 5 jótékony hatása a gyerekre: igen fontos készségeket fejleszt

A mesehallgatás olyan alapvető készségeket fejleszt, amelyek elengedhetetlenek a gyermek jövője szempontjából.

GettyImages-1191377680

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak a klasszikus értelemben vett mesék vannak fejlesztő hatással a gyermekekre, hanem a mondókák, versek, ölbeli játékok - lovagoltatók, hintáztatók, sétáltatók - és énekek egyaránt. Az életkori sajátosságok mentén haladva az utóbbiak kapnak inkább főszerepet az első két évben, sőt már az édesanya pocakjában is. 

Az animációk és rajzfilmek nem tartoznak a mesék fogalmába, bár köznyelven meseként emlegetik őket, mégsem azok. Míg a mondott vagy olvasott mesélés során a gyermek képzelete, fantáziája szárnyal, addig egy rajzfilm mindezeknek határt szab, hiszen az agy mindent készen kap.

A mese négy fontos, fejlesztő hatása

Szarka-Tamás Enikő speciális mozgásfejlesztő óvodapedagógus, kora gyermekkor szakirányú neveléstudományi szakember és a YouTube-csatornán futó Óvó néni mindenkinek vloggere szerint a kicsi korban történő mesehallgatás években mérhető iskolai előnyöket eredményezhet.

GettyImages-1070261918

- Ma már bizonyítva van a 3-6 éves korosztály vizsgálata alapján, hogy a napi egy órát meghaladó képernyőzés - tévé, laptop, okostelefon - hosszú távon a fehérállomány károsodását eredményezi, ami a kognitív képességekért felelős, tehát nehézségeket okozhat az olvasásban, nyelvtanulásban, gondolkodásban. Ugyanakkor a rendszeres, napi 15 perces mesehallgatás években mérhető iskolai előnyöket eredményezhet azokkal szemben, akiknek egyáltalán nem, vagy nagyon ritkán mesélnek, olvasnak - kezdi a szakértő.

Oldja a feszültséget

- A mese oldja a belső feszültséget, így kiemelten fontos, hogy a szülők az életkornak megfelelőt válasszanak, amelyekkel minél könnyebben tud azonosulni a gyermek. De vigyázat, a könyvekre írt életkori ajánlás nem mindig hiteles, érdemes számba venni az egyéni sajátosságokat is a megfelelő könyvek és mesék kiválasztásakor - javasolja.

Az érzelmi nevelés eszköze

Szarka-Tamás Enikő szerint az sem baj, ha egy mesét a gyermek egymás után többször kér, ilyenkor érdemes neki annyiszor olvasni, amennyiszer szüksége van rá.

- Amikor többször kéri egymás után ugyanazt a mesét, akár napokon, heteken keresztül, akkor legyünk engedelmesek, hiszen ilyenkor a gyermek talál valami olyat benne, amit újra és újra át akar élni, ezzel helyretéve a lelkében a hétköznapi élményeit. A mesélés értékrendet alakít ki a gyermeki világképben, és az érzelmi nevelés egyik kiemelt eszköze, közben segíti az ok-okozati összefüggések megértését is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Formálja a személyiséget

- A gyerekek sokkal több időt töltenek a képzeletvilágukban, mint a valóságban, hiszen ez az aktuális fejlődési szakaszukban egy nélkülözhetetlen tanulási folyamat. A mesék mindezt segítik, gazdagítják, közben formálva a személyiséget és a világképet - mondja.

Bővíti a szókincset

Köztudott, hogy a mesével a gyerekek rengeteget tanulhatnak anyanyelvükről is, miközben szókincsük is egyre bővül.

- A mesehallgatás szókincsbővítő tulajdonsága semmivel sem helyettesíthető. A mindennapos kommunikációval szemben a könyvekből ismert szavak és kifejezések jóval összetettebbek és bonyolultabbak, mint amiket a közvetlen környezetükből megismernek a gyerekek. A rendszeres "betűnézegetés" és a bonyolultabb szavakkal való találkozás a későbbiekben segíti az olvasás megtanulását.

GettyImages-865903178

Fenntartja a figyelmet és megtanít koncentrálni

- A képes könyvek nézegetése nemcsak a fantázia beindítására van jótékony hatással, hanem a figyelem fenntartására is. Főként kisgyermekkorban, hiszen amikor a látótérbe kerül valami mozgó dolog, akkor a figyelem ösztönösen arra irányul. Ebből következik az a jelenség, amikor a kisgyermek mindig azzal akar játszani, amivel a másik. Erre nagyon alkalmas ellensúlyozó praktika az állóképek nézegetése könyvekben vagy diavetítőn. A képernyőzés viszont csak felerősíti a mozgásra fókuszáló figyelmet, így hosszú távon azt eredményezheti, hogy könnyen elterelhető lesz a figyelem, és ehhez gyenge koncentrációs készség párosul, ami viselkedési és/vagy tanulási zavarokat is okozhat 4-5 éves kor után - mondja a szakértő.

Mennyire ismered a régi magyar mesefilmeket? Mézgáéktól Mirr-Murrig tesztelheted

Tedd próbára emlékezőképességed, és idézd fel a meséket, amiket gyerekként néztél: kvízünkben tíz kérdés vár.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük