A hároméves gyerekek fele már okostelefont használ a legfrissebb felmérés szerint
Az Y generációs szülők féltik a gyerekeiket, mégis mobilt adnak a kezükbe.

GettyImages-1149523259
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 3 év alatti gyermekek fele, a 4-6 évesek 90%-a használ okoseszközöket, főként okostelefont, tabletet és notebookot - derült ki a Huawei Techologies Hungary kutatásából, amely az Y generációs szülők digitális nevelési szokásait vizsgálta.

A felmérés szerint a szülők annak ellenére adják oda készülékeiket legkisebb gyermekeknek, hogy úgy tartják, ideális esetben csak idősebb korban szabadna megengedni számukra az okoseszközök használatát. A gyermekek 42%-a ugyanakkor napi egy óránál kevesebbet használja szülei okostelefonját, főként videózásra, mesenézésre és játékra.

 A gyermekek digitális nevelése

A Huawei legújabb okostelefon-használati szokásokat vizsgáló magyarországi felmérésében többek közt arra kereste a választ, hogyan nevelik gyermekeiket a digitális eszközök használatára azok a szülők, akik már maguk is a digitális kor szülöttei. Mikor találkoznak először a kütyükkel, és mennyi időt töltenek az okoseszközök képernyői előtt az alfagenerációs gyerekek? Mit engednek, és mitől féltik az okostelefont használó gyermekeiket az Y generáció tagjai? - többek között ezeket a kérdéseket boncolgatta a 2020 januárjában készített reprezentatív kutatás, ahol az Y generációs - 1980 és 1995 között születettek - szülők nyilatkoztak arról, miként látják gyermekeik digitális nevelését. A megkérdezettek legtöbbje kisgyermekes szülő, 34%-uknak 0-3 éves korú, míg 24-24%-uknak 4-6, illetve 7-10 éves, 18%-uk gyermeke pedig 10 éves vagy annál idősebb.

GettyImages-1149522991

Már egyéves kor alatt is a gyerek kezébe nyomják a telefont a szülők

A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a digitális nevelés kapcsán a szülők a saját maguk által támasztott elvárásoknak is nehezen tudnak megfelelni. Főként az okoseszközök veszélyeitől és a függőség kialakulásától tartva, jellemzően úgy érzik, hogy később lenne csak ideális megismertetni a gyermekeiket az okoskészülékek világával ahhoz képest, mint amikor ténylegesen a kezükbe adják az ilyen eszközöket. Ideális esetben 72%-uk egyáltalán nem adna okostelefont 5 év alatti gyermeke kezébe, 41%-uk pedig csupán 8 éves kor felett tenné ki gyermekét a technika vívmányainak. Érdekesség, hogy kis arányban ugyan, de a felmérésben részt vevő szülők 2%-a már egyéves kor alatt elkezdené a gyerek okoseszközökhöz "szoktatását".

Noha tartanak a túl korai készülékhasználat hatásaitól, mégis az Y generációs szülők jelenleg 3 éves kor alatti gyermekeinek fele már használt valamilyen okoseszközt - jellemzően 2-3 évesen találkoztak először kütyüvel. A most 4-6 évesek csupán 10%-a nem találkozott még okostelefonnal, notebookkal vagy tablettel, míg a 10 évesnél idősebbek közül már nincs olyan gyermek, aki ne használt volna élete során legalább egyszer ilyen eszközt. A felmérésből kiderült, hogy mindössze a szülők 17%-a várt legalább az iskoláskorig, és 7 éves korában vagy később ismertette meg gyermekét az okoseszközökkel. Összességében a válaszadók több mint 20%-a mondta azt, hogy gyermeke még egyáltalán nem találkozott okoseszközzel, az ő gyermekeik jellemzően a legfiatalabbak köréből kerülnek ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

 A szülők harmada elsősorban azért ad okoskészüléket gyerekének, mert minél előbb meg szeretné ismertetni vele a technológiát, míg 28%-uk azért, hogy ne maradjon le kortársaival szemben. Indokként szerepelt az is, hogy a szülők nem szeretnék, ha gyermekük "kilógna a sorból".

Olcsóbb okostelefonnal szoktatják a szülők gyermekeiket a technológiához

A felmérésben részt vevő szülők többsége gyermeke társaságában is rendszeresen használja okostelefonját, függetlenül a gyermek életkorától: mindössze 6%-uk nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben mellőzi a telefonhasználatot gyermeke társaságában. Többségük fél és egy óra közötti időintervallumot használja készülékét gyermeke mellett, azonban 4%-uk 5 óránál is többet tölt kütyüjével.

A megkérdezett szülők gyermekeinek 77%-a használ otthon valamilyen okoseszközt, legnagyobb arányban okostelefont, míg a szülők 23%-a úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem ad okoskészüléket gyermekei kezébe. Amíg nem rendelkeznek okostelefonnal - amely főként a kisebb korú gyermekekre jellemző - a szülő okostelefonját kapják meg, átlagosan napi egy órát használhatják az eszközt. Jellemzően otthon és utazás közben használják a szülők készülékeit, akik legnagyobb számban valamilyen rajzfilmmel, videóval foglalják le őket ez idő alatt.

GettyImages-1011757130

 Az Y generációs szülők gyermekei közül 31%-nak van saját okostelefonja - többnyire 8 év alatti gyermekekről van szó -, ezek általában kisebb értékű, jellemzően 50 ezer forint alatti készülékek. A szülők nem tartják célnak azt, hogy prémiumkategóriás telefont kapjanak gyerekeik, azonban ennek ellenére a gyermekeik 4%-ának olyan telefonja van, amely 100 ezer forintba vagy annál többe került.

Erőszakos tartalmak és függőség

A megkérdezett szülők a digitalizáció árnyoldalait is érzékelik. A felmérésben részt vevők 72%-ában már felmerült, hogy az okoseszközök káros hatással lehetnek gyermekeikre, elsősorban a függőséget, valamint az erőszakos tartalmak megjelenését tartották veszélyesnek az okoseszközök használatát illetően, mi több, a gyerekek 22%-ánál már tapasztaltak okoskészülék-függőségi jeleket.

Cél a tudatosabb nevelés és kapcsolat

 - Szeretnénk jobban megismerni felhasználóink digitális szokásait, legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről, és utóbbiak esetében egyben segíteni is szeretnénk abban, hogy szülőként megfontolt döntést hozzanak akkor, amikor okoseszközt adnak a gyermekeik kezébe - mondta a kutatás elkészítésének okairól Trubek Zsuzsa, a Huawei Technologies Hungary PR-menedzsere.

Kiemelte, hogy az elmúlt években több ízben végeztek felmérést az okostelefon-használati szokásokról, ugyanakkor nem készült még olyan felmérés Magyarországon, amely kifejezetten a digitális korba született Y generáció szokásait vizsgálja. A kutatások eredményeire építve pedig a Huawei olyan eseményeket és kampányokat szervez, amelyek felhívják a figyelmet a készülékek tudatos használatára.

- Kutatásunk apropóján a közeljövőben mélyebben foglalkozunk majd az Y generációs szülők aggodalmaival és motivációival, és igyekszünk mankót adni a megfelelő digitális neveléshez is - tette hozzá Trubek Zsuzsa.

Nézd meg ezt is - Szelfiző apa

Egyes szülők egészen érdekes módját választják, hogy leszoktassák gyermeküket a közösségi oldalak állandó használatáról. Ez az apuka nemcsak lánya pózait vette át, de a tetoválásokat is magára rajzolta a hitelesség kedvéért.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

 

Ezt is szeretjük