„Meghalhatott volna a baba, a nyakán volt a köldökzsinór” - Tényleg így van?
Sok kismama számára ijesztő gondolat a baba nyakára tekeredett köldökzsinór.

GettyImages-999302432
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakran hangzik el a császármetszés - akár utólagos - indokaként, hogy meghalhatott volna a baba, a nyakán volt a köldökzsinór, nem tudott volna természetes úton megszületni, illetve oxigénhiány lépett volna fel a kitolási szakasz során.

A baba nyaka köré tekeredett köldökzsinór valójában jóval gyakoribb, mint hinnénk, és jellemzően nem is okoz problémát. Írásunk alapjául szolgáló dr. Robin Elise Weiss professzor, okleveles dúla, szoptatási tanácsadó cikke a téma körüli tévhiteket segít eloszlatni.

Köldökzsinór a baba nyakán

A várandósság idején az édesanya pocakjában a magzat mozgása következtében gyakran megesik, hogy a köldökzsinór a kicsi nyaka köré tekeredik. A szülések körülbelül harmadánál fordul elő, hogy a baba köldökzsinórral a nyakán jön a világra. A méhlepény és a magzat közötti összeköttetést biztosító köldökzsinórban két verőér és egy visszér fut spirálisan, melyeket az úgynevezett Wharton-kocsonya ölel körül. Ez a zselés anyag megakadályozza, hogy a baba összenyomja a zsinórban futó artériákat és a vénát. Mivel pedig születése pillanatáig a baba nem használja a tüdejét, így az sem fordulhat elő, hogy a nyakra tekeredett köldökzsinór, úgymond, megfojtsa a kicsit.

Nem látható előre

A jelenleg használt ultrahangos technológia a nyak köré tekeredett köldökzsinór diagnosztizálásában nem túl hasznos. Egy tanulmány szerint az orvosok mindössze 65%-os valószínűséggel tudják megállapítani ultrahangos technikával a nyak köré tekeredett zsinórt, az esetek 19%-ában pedig téves eredményt hoz a diagnózis.

Ez nem olyasmi, ami a következő várandósság során feltétlenül megismétlődik. És ebben a témakörben az olyan népi hiedelmekre sem szabad adni, mint hogy az anya gyakori nyújtózkodása, a fej felé emelt karok okozzák a jelenséget.

Szüléskor, ha már a baba feje kint van, a szülésznő vagy az orvos megvizsgálja a pici nyaka köré tekeredett köldökzsinórt. Az esetek túlnyomó többségében ez elég laza ahhoz, hogy egyszerűen átcsúsztathassák a fejecskén. Ha a zsinór többször is rátekeredett a nyakra, ez eltarthat egy darabig. Ilyenkor a szülő nőt általában arra kérik, hogy ne nyomjon addig, amíg ez megtörténik. Ritkábban, de az is megeshet, hogy a zsinór túl szorosan van a baba nyakán, ilyenkor előfordulhat, hogy még azelőtt el kell vágni a köldökzsinórt, mielőtt a baba teljes teste megszületne.

A cikk az ajánló után folytatódik

Köldökzsinór-előesés

A vérellátás akadályozottságát tehát a nyakra tekeredett zsinór nem okozza, ebből a szempontból sokkal inkább a köldökzsinór-előesés válhat veszélyessé. Ez a szülés során bekövetkező ritka probléma akkor fordul elő, ha a zsinór még a baba előtt kerül a szülőcsatornába. Ha baba teste a születés során a csontos medencéhez nyomja az előesett zsinórt, akkor a vérkeringés akadályozottá válik, a baba oxigénhiányt szenved. A köldökzsinór-előesés általában - de nem kizárólag - olyankor fordul elő, ha a magzatburok akkor reped meg, amikor a baba még nem, vagy rosszul illeszkedett be a medencébe. Ilyen esetben sürgősségi császármetszésre van szükség.

2022 díjnyertes szülésfotói

Több mint egy évtizede a Nemzetközi Hivatásos Születésfotósok Szövetsége minden évben versenyt hirdet.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük