„Meghalhatott volna a baba, a nyakán volt a köldökzsinór” - Tényleg így van?

Sok kismama számára ijesztő gondolat a baba nyakára tekeredett köldökzsinór.

GettyImages-999302432

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyakran hangzik el a császármetszés - akár utólagos - indokaként, hogy meghalhatott volna a baba, a nyakán volt a köldökzsinór, nem tudott volna természetes úton megszületni, illetve oxigénhiány lépett volna fel a kitolási szakasz során.

A baba nyaka köré tekeredett köldökzsinór valójában jóval gyakoribb, mint hinnénk, és jellemzően nem is okoz problémát. Írásunk alapjául szolgáló dr. Robin Elise Weiss professzor, okleveles dúla, szoptatási tanácsadó cikke a téma körüli tévhiteket segít eloszlatni.

Köldökzsinór a baba nyakán

A várandósság idején az édesanya pocakjában a magzat mozgása következtében gyakran megesik, hogy a köldökzsinór a kicsi nyaka köré tekeredik. A szülések körülbelül harmadánál fordul elő, hogy a baba köldökzsinórral a nyakán jön a világra. A méhlepény és a magzat közötti összeköttetést biztosító köldökzsinórban két verőér és egy visszér fut spirálisan, melyeket az úgynevezett Wharton-kocsonya ölel körül. Ez a zselés anyag megakadályozza, hogy a baba összenyomja a zsinórban futó artériákat és a vénát. Mivel pedig születése pillanatáig a baba nem használja a tüdejét, így az sem fordulhat elő, hogy a nyakra tekeredett köldökzsinór, úgymond, megfojtsa a kicsit.

Nem látható előre

A jelenleg használt ultrahangos technológia a nyak köré tekeredett köldökzsinór diagnosztizálásában nem túl hasznos. Egy tanulmány szerint az orvosok mindössze 65%-os valószínűséggel tudják megállapítani ultrahangos technikával a nyak köré tekeredett zsinórt, az esetek 19%-ában pedig téves eredményt hoz a diagnózis.

Ez nem olyasmi, ami a következő várandósság során feltétlenül megismétlődik. És ebben a témakörben az olyan népi hiedelmekre sem szabad adni, mint hogy az anya gyakori nyújtózkodása, a fej felé emelt karok okozzák a jelenséget.

Szüléskor, ha már a baba feje kint van, a szülésznő vagy az orvos megvizsgálja a pici nyaka köré tekeredett köldökzsinórt. Az esetek túlnyomó többségében ez elég laza ahhoz, hogy egyszerűen átcsúsztathassák a fejecskén. Ha a zsinór többször is rátekeredett a nyakra, ez eltarthat egy darabig. Ilyenkor a szülő nőt általában arra kérik, hogy ne nyomjon addig, amíg ez megtörténik. Ritkábban, de az is megeshet, hogy a zsinór túl szorosan van a baba nyakán, ilyenkor előfordulhat, hogy még azelőtt el kell vágni a köldökzsinórt, mielőtt a baba teljes teste megszületne.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Köldökzsinór-előesés

A vérellátás akadályozottságát tehát a nyakra tekeredett zsinór nem okozza, ebből a szempontból sokkal inkább a köldökzsinór-előesés válhat veszélyessé. Ez a szülés során bekövetkező ritka probléma akkor fordul elő, ha a zsinór még a baba előtt kerül a szülőcsatornába. Ha baba teste a születés során a csontos medencéhez nyomja az előesett zsinórt, akkor a vérkeringés akadályozottá válik, a baba oxigénhiányt szenved. A köldökzsinór-előesés általában - de nem kizárólag - olyankor fordul elő, ha a magzatburok akkor reped meg, amikor a baba még nem, vagy rosszul illeszkedett be a medencébe. Ilyen esetben sürgősségi császármetszésre van szükség.

2022 díjnyertes szülésfotói

Több mint egy évtizede a Nemzetközi Hivatásos Születésfotósok Szövetsége minden évben versenyt hirdet.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük