Ennél korábban nem lenne szabad elvágni a köldökzsinórt - Mégis, sok kórházban ez a rendszer
A késleltetett köldökzsinór-elvágás a baba hasznára is lehet.

GettyImages-868502474
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A köldökzsinór a terhesség hetedik hetében kezd kialakulni, és a placentával, azaz a méhlepénnyel köti össze a magzatot. 

A szülést követően sok helyen szinte azonnal elvágják, ám szakemberek szerint jobb, ha még a baba megszületése utáni percekben is pulzál, ami a kicsi hasznára lehet.

Miből áll a köldökzsinór?

A köldökzsinór egy nagyjából 50 centi hosszú, mutatóujj vastagságú, szürkés színű csatorna, amelyet egy védelmező, kocsonyás anyag, az úgynevezett Wharton-kocsonya ölel körül. E zselés állagú anyag feladata, hogy megóvja a csatornában futó ereket az összenyomástól. A köldökzsinórban két verőér - köldökartéria - és egy visszér - köldökvéna - fut, amelyek fő funkciója a vér mellett az oxigén, valamint a tápanyagok szállítása a magzat részére. Az erek sokkal hosszabbak, mint a köldökzsinór maga, hogy csavarodáskor - például ha a baba köré tekeredik - se záródjanak el.

GettyImages-183232349

Mikor kellene elvágni a köldökzsinórt?

Sok kórházban bevett gyakorlat, hogy közvetlenül a baba megszületése után néhány másodperccel elszorítják és elvágják a köldökzsinórt, még akkor, amikor javában pulzál benne a vér. Pedig a késleltetett köldökzsinór-elvágás a baba hasznára is lehet a WHO szerint, hiszen így lehetősége van arra, hogy egy kis ideig oxigéndús vérhez jusson. Ezáltal növekedhet a gyermek hemoglobinszintje, valamint vastartalékai az elkövetkezendő hat hónapban, megelőzve a vérszegénység kockázatát. Nem beszélve arról, hogy jó, ha a picit nem közvetlenül a megszületése első másodperceiben kényszerítik első önálló lélegzetvételére, hanem néhány percet várnak a köldökzsinór elvágása előtt, így az újszülött fokozatosan és kíméletesen áll át a tüdőlégzésre, és könnyebben adaptálódik a kinti élethez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A WHO ajánlása szerint komplikációmentes szülés során a köldökzsinór leszorításával és elvágásával érdemes 1-3 percet várni, de nem lenne szabad egy percnél korábbra időzíteni. A koraszülött babák esetében még határozottabb a késleltetett köldökzsinór-elvágás pozitív hatása, csökkentheti az agyvérzés vagy a bélbetegségek kialakulásának kockázatát. 

GettyImages-1202710773

Egy randomizált kutatás során 2834 csecsemőt vizsgáltak aszerint, hogy az egyik csoportnál késleltették a köldökzsinór elvágását, azaz egy percen túl szorították le és vágtál el. Megállapították, hogy a késleltetett köldökzsinór-elvágás redukálta a kórházi elhalálozás kockázati arányát, és bár csökkentette az első percben mért Apgar-számot is, az ötödik percben mértet azonban már nem. Az Apgar-érték az első percben arra ad választ, mennyire viselte meg az újszülöttet a szülés folyamata, azaz a méhen belüli állapotára utal vissza, az ötödik perc pedig megmutatja, milyen egészségügyi állapotban van a méhen kívül. Ezt öt szempont szerint egy 0-tól 2-ig tartó skálán osztályozzák: az öt funkció a szívverés, légzés, izomtónus, reflexek és testszín.

Miért nincsenek a csecsemőknek könnyeik? 5 érdekesség, amit biztos nem tudsz róluk

Már a születése pillanatában is sokkal több van benne, mint amit elsőre a szülők látnak. Ennek kapcsán mutatunk öt érdekességet, amit biztos nem tudtál a saját babádról!

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük