Miért nincsenek a csecsemőknek könnyeik? 5 érdekesség, amit biztos nem tudsz róluk

Mutatunk öt érdekességet, amit biztos nem tudtál a babádról!

GettyImages-923027750
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A baba születése utáni első napok, hetek és hónapok egészen csodálatos apróságokat tartogatnak számunkra.

Időbe telik megismerkedni a saját pici babáddal, megfejteni az állandó sírások okát, kiismerni az igényeit, a viselkedését, ráhangolódni tejes személyére. Azt gondolnád, hogy egy csecsemő, aki még semmit nem tud a világáról és saját létezéséről, az első hetekben, hónapokban csak alszik, eszik, kakil. Pedig már a születése pillanatában is sokkal több van benne, mint amit elsőre a szülők látnak. Ennek kapcsán mutatunk öt érdekességet, amit biztos nem tudtál a saját babádról!

Visszatartják a lélegzetüket a víz alatt

A csecsemők nagyjából 35 reflexszel jönnek a világra, mivel ezek a baba túlélését segítik. Ide tartozik a fogóreflex, amikor a pici megmarkolja, és erősen szorítja az édesanya vagy édesapa ujját. A szopó- és nyelőreflex már a világra jötte után pár másodperccel beindul, a keresőreflex pedig többek között arra szolgál, hogy az anyuka mellét megtalálja. A babák egyik különleges képessége az úszóreflex vagy más néven búvárreflex.

GettyImages-543205478

A babák a víz alatt hosszabb ideig, akár két percig is vissza tudják tartani a lélegzetüket nagyjából 9-12 hónapos korig, ekkor ugyanis végleg megszűnik ez a velük született reflex. Ez az az időszak, amikor a szülők előszeretettel viszik a picit babaúszásra, akik a víz alatt nyitott szemmel, vidáman kalimpálnak végtagjaikkal. A babákat ilyenkor szépen fokozatosan, hassal lefelé kell a víz alá meríteni, és nem szabad hirtelen mozdulatokat végezni. 

Az első hetekben nincsenek könnyeik

Egy csecsemő átlagban napi két órát tölt sírással, és bár azt hihetnénk, hogy ilyenkor krokodilkönnyeket hullat, ez nem teljesen igaz: a babák könnycsatornája még nem teljesen fejlett, emiatt a könnytermelődése is csak fokozatosan termelődik. Kezdetben csupán annyi könnye van, ami a szem védelmi szempontjából feltétlenül szükséges, azaz ami nedvesen tartja a szaruhártyát és kötőhártyát. Az első hónapban emiatt a csecsemők nem könnyel sírnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kezdetben cseresznye nagyságú a gyomruk

Ne higgy azoknak, akik azt állítják, hogy bezzeg az ő gyerekük már az első napokban 80-100 ml tejet voltak képesek szopizni! Ez az állítás azért nem állja meg a helyét, mivel a csecsemők gyomra születéskor olyan apró, mint egy cseresznye, ami 5-7 ml tej befogadására alkalmas csupán. A picik gyomra fokozatosan növekszik, ahogy ők maguk is, egyhetesen dió nagyságú a gyomruk, ami olyan 25 ml tejet képes befogadni, egyhetesen barack nagyságú, ilyenkor 45-60 ml-t, egy hónaposan pedig egy tojás nagyságú, amikor már 80-150 ml tejet is képesek meginni. 

A babák fekete-fehér világa

Az újszülött gyermekek látása nagyjából egy, másfél év alatt fejlődik ki. Az első hónapokban homályosan látnak, még édesanyjuk közeli arcát is, mivel az éles látásért felelős fényérzékelő receptorok, az úgynevezett csapok még nem fejlődtek ki teljesen. Eleinte a baba a fekete-fehér-piros azaz a kontrasztos színvilágú színeket kedveli, nagyjából három hónapos kor után kezdenek élesedni a kontúrok, az első év végére pedig már élesen és tisztán látja a körülötte lévő dolgokat és személyeket.

GettyImages-923028856

Képesek ujjvégeket növeszteni 

Biztos sokan emlékeznek a Gőgös gúnár Gedeon című könyvben Gyuri kakas és a gyík történetére, ahol a kis kakas mindig lecsípte a hüllő farkincáját, mert nem hitte, hogy az másnapra kinő. Bármilyen hihetetlen, nem csak a csecsemőknél, de a nagyobb gyerkőcöknél is az elveszített ujjvégek képesek újra kinőni abban az esetben, ha csak a körömágyig amputálták azokat, ugyanakkor az ujjlenyomat eltűnik. A babák ezen öngyógyítási folyamatát dr. Christopher Allan vizsgálta, akinek nyolcéves páciense egy baleset során elvesztette ujjperceit, amelyek a regenerálódási sejtek hatására ismét kinőttek. A szakértő szerint a körömbőr, azaz a kutikula tartalmaz olyan regeneráló sejteket, amelyek beindítják ezt az öngyógyító folyamatot.  

Hányadik héttől hall a baba a pocakban? Kvíz!

Vajon mikortól hall, mikor látható az ultrahangon, hogy ver a szíve? Nyolc érdekes kérdés a terhességről, teszteld tudásod!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük