Ezért fontos az aranyóra szülés után - Sajnos itthon nem minden kórházban valósul meg
Az aranyóra számos pozitívummal jár.

GettyImages-181215741
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aranyórának nevezik a szülést követő egy-két órát, amit az anya, apa és az újszülött baba már egy családként, meghitten, együtt élhet át. Fontos, intim momentumról van szó, ami számos pozitív hatással bír, de sok kórházban még mindig nem valósul meg vagy csak nagyon rövid ideig. Pedig számít, hogy hogyan tölti a baba élete első óráját ebben a számára idegen világban.

A szülők, akik hallottak már az aranyóra kifejezésről, és tájékozódtak pozitív hatásairól, eltervezik, hogy ők is részesei szeretnének lenni, de sajnos előfordulnak olyan estek, amikor ez nem valósul meg.

Az aranyóra számos pozitívummal jár 

Az aranyóra a kisbaba világrajövetelének első órája, amire komplikációmentes szülést követően van lehetőség a kórházakban, de sok helyen, ha külön nem kéri, és nem ragaszkodik hozzá a szülő, „elfelejtődik”. Egy császárral szült édesanyának kevesebb esélye van az aranyórára, csakúgy, mint annak, aki koraszülött babát hoz világra, ellenben azzal, aki természetes úton szüli meg gyermekét, illetve akinél a szülés során semmilyen komplikáció nem adódik.

GettyImages-rbhc 47

Pedig míg régebben a szülést követő idő arról szólt, hogy megvizsgálják, bepólyálják a babát, a szakemberek idővel rájöttek arra, az aranyóra nem csak azért fontos, hogy minél többet együtt lehessen az anya a kicsivel. Számos jótékony hatása van a babára nézve:

  • az anya, apa ismerős hangja megnyugtatja a babát,
  • biztonságban érzi magát a szülő csupasz mellkasán, könnyebben adaptálódik a külvilághoz,
  • a bőrkontaktus segíti a korai kötődés kialakulását,
  • jobban szabályozódik a baba testhőmérséklete és légzése,
  • korai mellre tételt tesz lehetővé, ami serkenti a tejtermelés beindulását,
  • a szopási inger segíti a méhlepény - placenta - gyorsabb leválását.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szülés nemcsak a kismama, de a gyermek számára is egyfajta trauma, ami lelkileg, testileg megviselheti mindkét felet. A szülés során rengeteg hormon szabadul fel, a baba reagál az őt ért hatásokra, próbálja átküzdeni magát a szülőcsatornán, a kitolás során a testére nehezedő nyomás és a mellékvesékből felszabaduló adrenalin miatt komoly stressz alatt állhat. Ezért nyugtatólag hat, ha a megszületése utáni első pillanatokat a számára már ismerős anyai hang közelségében töltheti.

Bár az édesanyának és édesapának az aranyóra életük egyik meghatározó, legemlékezetesebb, érzelmekkel teli pillanata, Magyarországon nem nevezhető általánosnak, hiszen számos technikai oka lehet annak, ha az aranyóra végül nem valósul meg.

GettyImages-1084242842

Ilyen például, ha a szülészorvos nem vállalja annak felelősségét, hogy az újszülött orvosi felügyelet nélkül tartózkodjon a szülőkkel, de sok édesanya és édesapa nem kéri az aranyórát, tartva attól, hogy a körülmények ezt nem teszik lehetővé.

A császáros anyukáknál a szülés után az édesapa csupasz mellkasára helyezik a gyermeket, majd a műtét után az anya is találkozhat a babájával. 

Szülés előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy az adott kórházban mi a protokoll, megbeszélni a fogadott orvossal, ha van, illetve a szülésznővel, hogy szeretné valaki az aranyórát.

Díjnyertes fotók a szülésről

Csodálatos felvételek örökítették meg a szülések megismételhetetlen pillanatait.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük