Sírásra növő dudor a baba hasán: a köldöksérv tünetei és kezelése

Így néz ki, és ezért nem kell leragasztani a babák köldöksérvét.

baba-sir

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A köldöksérv - latinul hernia umbilicalis - felnőttkori formáját jellemzően megerőltetés, a hasfal túlzott igénybevétele okozza.

A hasfal fejlődéstani okok miatt a köldök területén gyengébb, épp ezért a köldöksérv nemcsak felnőtteknél, de csecsemőknél is jelentkezhet: az újszülöttek 4-8%-ánál alakul ki.

Köldöksérv babáknál

A méhen belüli élet során a magzatot a méhlepénnyel - az anyai keringéssel - a köldökzsinór köti össze. Ezen keresztül kapja az oxigéndús, tápanyagban gazdag vért, mely elengedhetetlen a fejlődéséhez. A születést követően a köldökzsinórt átvágják, a köldökcsonk pedig a benne lévő kötőszövetekkel, erekkel együtt elsorvad, hiszen a babának már nincs rá szüksége. A csonk felszíne hámosodik, ám izomzat nem fedi, így a hasfal gyenge pontja marad. A növekedés során viszont a hasizmok erősödésével ez a helyzet változik.

Vannak azonban újszülöttek, akiknél egy ujjal visszanyomható dudor van a hasukon, melyen át a béltartalom kitüremkedik. Kicsit olyan, mintha egy gomb lenne a baba hasán: van, akinél pusztán borsónyi, míg másnál akár apróbb almányi méretű is lehet. Koraszülötteknél, alacsonyabb születési súllyal érkező babáknál gyakoribb a köldöksérv, mely nevetéskor, síráskor, köhögéskor, kakiláskor jobban kitüremkedhet, majd magától visszább húzódik.

Az újdonsült szülők számára ijesztő látvány lehet, ám jó hír, hogy az állapot nem veszélyes, és a hasfal erősödésével jellemzően legkésőbb óvodás korra meg is szűnik. Míg egyéb sérvtípusoknál - például lágyéksérv esetében - előfordulhat, hogy a kitüremkedett bélszakasz kizáródik, megcsavarodik, emiatt javasolják a szakemberek a mielőbbi műtétet, ám a babák köldöksérvénél ez nagyon-nagyon ritka, tehát aggodalomra nincs ok.

Nem kell leragasztani a köldöksérvet

Az 1950-es ’60-as években vált divattá a babák és kisgyerekek köldöksérvének leragasztása: ilyenkor egy gézgombolyagot raktak az érintett területre, majd egy széles ragasztóval a hasfalra ragasztották. Mára azonban bebizonyosodott, hogy egyrészt nem gyorsítja meg lényegesen a köldöksérv visszahúzódásának ütemét, másrészt az állandó ragasztgatás növeli a bőrfertőzések, bőrgyulladások kialakulásának esélyét. A ragasztó ugyanis eleve kisebb hámsérüléseket okozhat a babák finom bőrén, ráadásul mögötte felgyűlhet a kosz, váladék. Mindezek mellett zavarhatja a csecsemőt - akár a mozgásfejlődésben is hátráltathatja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Műtét: csak 5 éves kor felett

Az esetek túlnyomó többségében a veleszületett köldöksérv a hasfal erősödésével magától elmúlik. Ha azonban ötéves korban még mindig megvan, érdemes műteni. Ilyenkor a köldök alatt félkör alakú ívelt metszést ejtenek, a hasfali nyílást néhány csomós öltéssel zárják. A műtét jellemzően egynapos sebészet keretében zajlik, a heg pedig gyorsan gyógyul.

Díjnyertes fotók a születés csodájáról

A képekből elképesztően érződik az a fájdalom, öröm és határtalan boldogság, amit az édesanyák és párjaik a szülőszobában élnek át. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük