Csodálatos, mi játszódik le az újszülöttek testében az első levegővételénél: pillanat alatt átalakul a tüdő működése is

A megszületést követő pillanatokban a picik szervezetében több dolog is átalakul, hogy alkalmazkodni tudjanak a megváltozott körülményekhez.

újszülött
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kisbaba érkezése óriási dolog az egész családnak, gyökerestül felforgathatja a mindennapokat. A megszületés az új jövevény számára is hatalmas változást jelent. Körülbelül kilenc hónapot az anyaméh biztonságában, védelmében töltött, amit hirtelen el kell hagynia. 

A szervezetének pillanatokon belül alkalmazkodnia kell a módosult körülményekhez. A születést követő másodpercekben először vesz egyedül levegőt, ami azt is jelenti, hogy apró tüdeje és keringési rendszere is hihetetlen gyorsasággal alakul át. Valósággal lenyűgöző, hogy a - laikus - külső szemlélő számára láthatatlanul, milyen változások zajlanak a testében.

Az anyaméhben más még a működés

A babák tüdeje és keringési rendszere természetesen másként működik az anyaméhben, mint a külvilágban. Magzati korban a tüdőknek nincs szerepe még az oxigénellátásban, így részben összeesett állapotban vannak, folyadékkal telnek meg a fejlődés során. Az oxigén a köldökzsinóron keresztül érkezik a méhlepényből, a magzat gázcseréjét, tápanyagellátását és az anyagcsere-végtermékeinek ürítését a placentán keresztül biztosítja az anyai szervezet.

A kis vérkör, ami a szív jobb kamrájából a vénás vért a tüdőbe szállítja, majd az oxigéndús vért a szív bal pitvarába viszi, még nem működik. A magzati keringés jelentős része kikerüli a tüdőt, méghozzá két olyan képleten keresztül, amelyek normális esetben a születés után záródnak. A szív pitvarai közötti sövény nyílása a foramen ovale, ami lehetővé teszi, hogy az oxigéndús vér a jobb pitvarból közvetlenül a bal pitvarba áramoljon. A Botallo-vezeték, más néven a ductus arteriosus a tüdőverőér és a főverőér között biztosít összeköttetést. Az egykörös vérellátás miatt a magzat szervei, testrészei változó mértékben kevert vérrel ellátottak. A legjobb vérellátású a máj, a fej és az agy, még a felső végtagok is viszonylag friss vért kapnak, a lentebb lévő részekről ez már nem mondható el. 

Az első levegővétel változások sokaságát indítja

A felnőtt szívvel ellentétben, amikor a kisbaba megszületik, a jobb szívfele a domináns, ám a születést követően a keringési rendszer átalakul, a bal kamra veszi át a „vezető szerepet”, felelős lesz az oxigénben gazdag vér szétküldéséért az egész szervezetben, míg a jobb kamra új feladatot kap: szén-dioxidban gazdag vért indít a tüdőbe. 

A baba felsírásakor beindul a tüdőlégzés, ezzel együtt pedig a kis vérkör is működésbe lép. A magzat tüdejében a sejtek, amelyek a folyadék kiválasztásáért felelősek, elkezdik visszaszívni azt, így teremtenek helyet a levegőnek. A tüdő egyből megtelik levegővel, az első lélegzet olyan erős lehet, hogy egyes esetekben lyukat is üthet a szerven. A levegővel telítődés csökkenti a nyomást a tüdőben, ennek köszönhetően indul meg a vér a jobb kamrából a szerv felé. Az alacsony tüdőnyomás következtében a pitvarok közötti lyuk, a foramen ovale is zárul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A feleslegessé váló Botallo-vezeték is összehúzódik, majd a születést követő két nap folyamán bezárul. A gázcsere, a szén-dioxidban dús vér oxigénben dúsra cseréje áthelyeződik a tüdőhólyagocskákba, az alveolusokba. Körülbelül öt percre van szükség ahhoz, hogy az egészséges újszülött kivörösödjön, és felvegye az új ritmust. De a legnagyobb változás már az első lélegzetvételnél megtörténik, ami egy igazán varázslatos pillanat. 

A foramen ovale gyakran nyitva marad

A szív veleszületett fejlődési rendellenességei viszonylag gyakorinak számítanak, társulhatnak különböző kórképekhez, például gyakoriak a Down-szindrómás babák esetén, de változatos külső behatások, vírusfertőzések, oxigénhiányos állapotok miatt is kialakulhatnak. A nyitott foramen ovale nem ritka a népesség körében, gyakran csak más állapotokkal kapcsolatos vizsgálatok során derül ki, és nem is igényel kezelést. Általában nem folyamatosan van nyitva, gyakran akkor nyílik meg, ha a jobb szívfélben nagyobb lesz a nyomás, például köhögés, tüsszögés vagy székletürítés során. A legtöbb betegnek nincsenek tünetei, de a nyitott foramen ovale (PFO) szerepet játszhat a migrén kialakulásában, és megnövelheti a stroke és a szívroham kockázatát is. 

Díjnyertes fotók a születés csodájáról

A képekből elképesztően érződik az a fájdalom, öröm és határtalan boldogság, amit az édesanyák és párjaik a szülőszobában élnek át.  Egy aprócska lény megszületése a világ legszebb csodája, aminek minden mozzanatát érdemes megörökíteni az utókor számára.

Lélegzetelállító fotók a szülés csodájáról: 2021 díjnyertes pillanatai az élet kezdetéről

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrásaI: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük