Csodálatos, mi játszódik le az újszülöttek testében az első levegővételénél: pillanat alatt átalakul a tüdő működése is
A megszületést követő pillanatokban a picik szervezetében több dolog is átalakul, hogy alkalmazkodni tudjanak a megváltozott körülményekhez.

újszülött
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kisbaba érkezése óriási dolog az egész családnak, gyökerestül felforgathatja a mindennapokat. A megszületés az új jövevény számára is hatalmas változást jelent. Körülbelül kilenc hónapot az anyaméh biztonságában, védelmében töltött, amit hirtelen el kell hagynia. 

A szervezetének pillanatokon belül alkalmazkodnia kell a módosult körülményekhez. A születést követő másodpercekben először vesz egyedül levegőt, ami azt is jelenti, hogy apró tüdeje és keringési rendszere is hihetetlen gyorsasággal alakul át. Valósággal lenyűgöző, hogy a - laikus - külső szemlélő számára láthatatlanul, milyen változások zajlanak a testében.

Az anyaméhben más még a működés

A babák tüdeje és keringési rendszere természetesen másként működik az anyaméhben, mint a külvilágban. Magzati korban a tüdőknek nincs szerepe még az oxigénellátásban, így részben összeesett állapotban vannak, folyadékkal telnek meg a fejlődés során. Az oxigén a köldökzsinóron keresztül érkezik a méhlepényből, a magzat gázcseréjét, tápanyagellátását és az anyagcsere-végtermékeinek ürítését a placentán keresztül biztosítja az anyai szervezet.

A kis vérkör, ami a szív jobb kamrájából a vénás vért a tüdőbe szállítja, majd az oxigéndús vért a szív bal pitvarába viszi, még nem működik. A magzati keringés jelentős része kikerüli a tüdőt, méghozzá két olyan képleten keresztül, amelyek normális esetben a születés után záródnak. A szív pitvarai közötti sövény nyílása a foramen ovale, ami lehetővé teszi, hogy az oxigéndús vér a jobb pitvarból közvetlenül a bal pitvarba áramoljon. A Botallo-vezeték, más néven a ductus arteriosus a tüdőverőér és a főverőér között biztosít összeköttetést. Az egykörös vérellátás miatt a magzat szervei, testrészei változó mértékben kevert vérrel ellátottak. A legjobb vérellátású a máj, a fej és az agy, még a felső végtagok is viszonylag friss vért kapnak, a lentebb lévő részekről ez már nem mondható el. 

Az első levegővétel változások sokaságát indítja

A felnőtt szívvel ellentétben, amikor a kisbaba megszületik, a jobb szívfele a domináns, ám a születést követően a keringési rendszer átalakul, a bal kamra veszi át a „vezető szerepet”, felelős lesz az oxigénben gazdag vér szétküldéséért az egész szervezetben, míg a jobb kamra új feladatot kap: szén-dioxidban gazdag vért indít a tüdőbe. 

A baba felsírásakor beindul a tüdőlégzés, ezzel együtt pedig a kis vérkör is működésbe lép. A magzat tüdejében a sejtek, amelyek a folyadék kiválasztásáért felelősek, elkezdik visszaszívni azt, így teremtenek helyet a levegőnek. A tüdő egyből megtelik levegővel, az első lélegzet olyan erős lehet, hogy egyes esetekben lyukat is üthet a szerven. A levegővel telítődés csökkenti a nyomást a tüdőben, ennek köszönhetően indul meg a vér a jobb kamrából a szerv felé. Az alacsony tüdőnyomás következtében a pitvarok közötti lyuk, a foramen ovale is zárul.

A cikk az ajánló után folytatódik

A feleslegessé váló Botallo-vezeték is összehúzódik, majd a születést követő két nap folyamán bezárul. A gázcsere, a szén-dioxidban dús vér oxigénben dúsra cseréje áthelyeződik a tüdőhólyagocskákba, az alveolusokba. Körülbelül öt percre van szükség ahhoz, hogy az egészséges újszülött kivörösödjön, és felvegye az új ritmust. De a legnagyobb változás már az első lélegzetvételnél megtörténik, ami egy igazán varázslatos pillanat. 

A foramen ovale gyakran nyitva marad

A szív veleszületett fejlődési rendellenességei viszonylag gyakorinak számítanak, társulhatnak különböző kórképekhez, például gyakoriak a Down-szindrómás babák esetén, de változatos külső behatások, vírusfertőzések, oxigénhiányos állapotok miatt is kialakulhatnak. A nyitott foramen ovale nem ritka a népesség körében, gyakran csak más állapotokkal kapcsolatos vizsgálatok során derül ki, és nem is igényel kezelést. Általában nem folyamatosan van nyitva, gyakran akkor nyílik meg, ha a jobb szívfélben nagyobb lesz a nyomás, például köhögés, tüsszögés vagy székletürítés során. A legtöbb betegnek nincsenek tünetei, de a nyitott foramen ovale (PFO) szerepet játszhat a migrén kialakulásában, és megnövelheti a stroke és a szívroham kockázatát is. 

Díjnyertes fotók a születés csodájáról

A képekből elképesztően érződik az a fájdalom, öröm és határtalan boldogság, amit az édesanyák és párjaik a szülőszobában élnek át.  Egy aprócska lény megszületése a világ legszebb csodája, aminek minden mozzanatát érdemes megörökíteni az utókor számára.

(Képek forrásaI: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük