Pontosan így változik a babák látása az első évben: egy újszülött még csak homályos, szürke foltokat érzékel

Egyperces videóval szemléltetjük, mit is lát egy csecsemő.

Csecsemő látása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mivel az anyaméh a látás szempontjából meglehetősen ingerszegény környezet, ezért a látószerv ráérősen fejlődik. Az újszülöttek látása még homályos, sokáig inkább csak fényeket, kontrasztokat vesznek észre. Az egy hónapos baba látásélessége alig egyhatoda a felnőttének.

Egyéves korukig azonban - csakúgy mint a mozgásuk - a látásuk is rohamos fejlődésen megy keresztül.

Így változik a babák látása az első évben

Az újszülöttek még nem tudják kontrollálni a sugárizmokat - a fókuszáláshoz szükséges szemizmokat -, ezért távolra alig látnak valamit. De nemcsak a sugárizmok gyengék még, hanem azok a fényérzékelő receptorok - az úgynevezett csapok - is fejletlenek, melyek az éles látásáért és a színlátásért felelnek. A fotoreceptorokon és a sugárizmokon túl pedig az agy azon területei is éretlenek, melyek a látásért felelnek. A következő videó jól érzékelteti, hogy mit is látnak a babák a körülöttük lévő világból.

Sokáig a szakemberek is úgy hitték, hogy az újszülöttek csak a mozgást érzékelik, ám úgy tűnik, hogy ennél azért többre képesek a babák. A csecsemő kéthetes korban már észreveheti az élénk színeket és a nagy formákat. Minél nagyobb a kontraszt, annál valószínűbb, hogy felfigyel rá. Egy hónaposan már próbál fókuszálni a szülőkre, és mivel távolra még nem lát, főként a közeli dolgok iránt érdeklődik. Hathetesen a tekintetét még nem, de a fejét már fordítja a figyelmét felkeltő dolgok után.

Két hónapos kor után kezdi felfedezni az arc részleteit: figyeli a szem, a száj és az orr mozgását. Kettő és négy hónapos kor között már a szemével követi a fényt, a mozgó tárgyakat, és próbál fókuszálni is rájuk. 5-8 hónapos korára a csecsemő mélységérzékelése megerősödik, a színlátása javul. Öt hónaposan már arcról felismeri a szüleit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

9-12 hónapos korára a baba jobban érzékeli a dolgok közötti távolságokat. Ekkorra már élesen és színesben látja a körülötte lévő tárgyakat, embereket. A térlátás fejlődése egy-másfél éves kortól indul meg igazán, látóképességük teljes fejlettségét pedig nagyjából iskoláskorra érik el a gyerekek.

Optikai illúziók

Bizonyos képek a felnőttek látását is megtréfálják. Mutatunk pár optikai csalódást, amitől garantáltan káprázni fog a szemed - próbáld ki, mi történik akkor, ha csak egy pontra fókuszálsz a képeken!

8 látványos optikai illúzió, ami mindenki szemét becsapja: neked is mozognak a körök?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük