Mitől függ a köldök formája, és van-e bármilyen funkciója a születés után?
Melyik a gyakoribb, a csücsöri vagy dudori köldök?

koldok-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A várandósság ideje alatt a magzatot az anyával a köldökzsinór köti össze. A köldökzsinór egy nagy vénából és két kisebb artériából áll. A köldökzsinóron keresztül jut el az oxigén és a tápanyag az méhlepénytől a babához, visszafelé pedig a salakanyagok és az oxigénhiányos vér szállítása történik.

A születést követően elvágják a köldökzsinórt, ezzel az újszülött hasfalán kialakul élete első hege, a köldök.

Mitől függ a köldök formája?

A közhiedelemmel ellentétben a köldök formája nem attól függ, hogyan vágják, illetve szorítják el a köldökzsinórt. Még csak ahhoz sincs köze, hogy az újdonsült szülők az első hetekben miként gondozzák a köldökcsonkot. Hogy csücsöri vagy dudori - az angol nyelvben "innie", illetve "outi" kifejezéssel illetik - lesz-e a köldök, az pusztán annak függvénye, hogyan képződik a hegszövet, majd szárad le a köldökcsonk.

Dr. Curtis Cetrulo, Jr., a bostoni Massachusetts Általános Kórház plasztikai sebésze szerint a köldök alakja nagyrészt a bőr és a hasizom közötti tér nagyságától függ. Vagyis, ha van hely befelé, akkor csücsöri lesz, ha nem, akkor kifelé fordul. Az emberek túlnyomó többségének egyébként befelé húzódó köldöke van. Kifelé forduló köldökkel pusztán az emberiség 10%-a rendelkezik - nagyjából olyan gyakori, mint a balkezesség. Meglepő talán, de az esztétikai alapon - tehát nem köldöksérv miatt - végzett köldökplasztika gyakoribb, mint hinnéd. Amerikában 2005-ben több mint 2100 rekonstrukciót végeztek, ezzel a köldökplasztika nagyjából a fenékimplantátumokhoz hasonló gyakoriságú kategóriába került. A páciensek többsége befelé húzódó köldökre vágyott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Van funkciója a születés után? 

Vannak különböző kutatások arra vonatkozóan, milyen baktériumok tanyáznak az emberi köldökben, vagy milyen típusú szőrszáltól függ, hogy valaki hajlamos-e a köldökszösz-képződésre. Önmagában azonban a köldök a születést követően nem bír különösebb funkcióval. Pusztán emlékeztet az életre, mely egykor édesanyádhoz kötött.

Tévhitek az emberi testről

Vajon mennyi igaz abból, hogy a köröm és a haj még jóval a halál beállta után is növekszik? Mi történik, ha felébresztesz egy alvajárót? Mennyire egyedi az ujjlenyomat? A tudomány már mindennek utánajárt.

Képek: Getty Images Hunugary

Ezt is szeretjük