Egy apró szervünk, amiben hemzsegnek a baktériumok: a kutatókat is meglepte a köldök ökoszisztémája
A kutatók szerint hihetetlen mennyiségű baktérium van a köldökben.

koldok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi testben és annak felületén közel tízszer annyi baktérium van, mint emberi sejt. A legnagyobb számban nem meglepő módon a bőrfelszínen és az emésztőrendszerben fordulnak elő, a kutatók azonban egy aprócska szervet, mégpedig az emberi köldököt is megvizsgálták.

A köldök felületén egy virágzó ökoszisztéma található a tudományos munkatársak megállapításai szerint, ám eredményeikből kitűnik, hogy nemcsak a baktériumok száma, de sokszínűsége is megdöbbentő. 

Baktériumok a köldökben

A Rob Dunn biológus professzor vezetésével végzett kutatásban 60 önkéntes alany vett részt, hogy megvizsgálják a köldökükön fellelhető baktériumflórát. A 60 köldökben a kutatócsoport összesen 2368 baktériumot számolt meg, bár ezek nagy része nyolc fajhoz tartozott.

Akadtak olyan alanyok, akiknél nagyjából 30, egyeseken viszont akár 100 baktériumfajta is megtalálható volt. A szám és a sokféleség természetesen nagyban függött a személyes higiéniától is, annál például, aki évek óta nem mosta meg a köldökét, egészen szélsőséges körülményekhez szokott baktériumfajokat is felleltek.

A legmegdöbbentőbb felfedezések között volt olyan baktérium, amelyet korábban csak Japánban, a talajban találtak meg, de olyan is akadt, amely jellemzően a sarki jégsapkákban fejlődik ki. De nem ez az egyetlen érdekesség, ami korábban kiderült a köldökkel kapcsolatosan.

90%-ban homorú az alakja

A köldök formáját nem a szülészorvos tehetsége és a köldökzsinór elvágásának módszere dönti el, ahogy azt a városi legenda tartja, mindez csupán attól függ, hogy a köldökcsonk leesését követően mekkora hely van a bőr és a hasfal között, mennyi bőr kell a seb begyógyulásához - mondta el dr. Dan Polk, a chicagói Children's Memorial Hospital gyermekgyógyásza a Chicago Tribune lapnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Az orvos azt is hozzátette, éppen ezért nem is lehet tenni azért, hogy a babának domború vagy homorú köldöke legyen a későbbiekben. Az emberek nagyjából 90%-ára egyébként a befelé néző kis lyukacska jellemző. A műtéti változtatásra ugyan van lehetőség köldökplasztikával, bár nehezen gyógyuló szövetről van szó, ezért ez egy viszonylag drasztikus beavatkozásnak számít.

A köldökszösz titka

Nemcsak láthatatlan baktériumok gyűlnek össze a köldökben: különösen a férfiak körében tapasztalhatják sokan azt is, hogy a nap végére némi ruhaszösz kerül a kis lyukacskába. A jelenségért a köldökben növő szőrszálak felelősek, amelyek koncentrikus körökben rendeződtek el, és a ruhákhoz érve gyakorlatilag beszippantják a bolyhokat. A probléma inkább esztétikai jellegű, ám az elfeledett szerv higiéniája csakugyan elsődleges fontosságú.

Furcsa tévhitek, amiben sokan hisznek

Sok furcsa tévedés máig tartja magát, pedig százszor megcáfolták már. Nemcsak a köröm nem nő a halál után, de egyéb városi legendákról is lerántották már a leplet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük