Nyilalló fájdalom a köldök környékén: 3 súlyos betegség első tünete lehet
A köldök környékén érzett hasi fájdalom több súlyos betegséget is jelezhet.

hasfajas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hasi fájdalmak az emésztési zavarok legszembetűnőbb tünetei, mégis kevesen fordítanak rájuk elegendő figyelmet. A köldök tájékán érzett erős és hirtelen fájdalom a szervezet ijesztő jelzése, és akár súlyos problémára is utalhat.

A fájdalomérzet hasonló, míg az okok különbözőek lehetnek, így a probléma eredete és súlyossága a kísérő tünetekről ismerhető fel igazán. Minden zavar más-más kezelési módot igényel, ezért, ha állandó, erős hasi fájdalmakat érzel, mielőbb keresd fel a szakorvost!

Crohn-betegséget jelezhet

A köldöktájéki fájdalom a gyulladásos eredetű Chron-betegség első jelei közé tartozik, különösen akkor, ha az 20-30 perccel az étkezés után érezhető a legerősebben. A gyakori fájdalom súlyos hasmenéssel, hányással, fáradtsággal és súlycsökkenéssel társulhat, de csak a kísérő tünetek ismeretében állítható fel a diagnózis.

Kezeletlen Crohn-betegség esetén alultápláltság, fekélyesedés vagy bélelzáródás is kialakulhat. Gyanú esetén az orvos vér- és széklettesztet, hasi ultrahangot, CT-t, MRI-t vagy kolonoszkópiát végezhet. A betegség legtöbbször gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezelhető, kiegészítő diétával és vitaminkúrával.

A vakbélgyulladás tünete

A köldök környékén érzett fájdalom kezdődő vakbélgyulladást is jelezhet, a has közepéről rövid időn belül a hasüreg jobb alsó részére ér a fájdalom. Mielőbbi szakszerű kezelése a perforáció elkerülése érdekében fontos, ez ugyanis életveszélyes szövődményeket, hashártyagyulladást, majd keringési zavart okozhat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A jobb oldali fájdalom mellett a vakbélgyulladás kísérő tünetei közé tartozik az émelygés, hányás, esetleg hasmenés vagy székrekedés, étvágytalanság és a magas láz. Gyanú esetén ultrahangos képalkotás és 12-24 órás megfigyelés következhet, de a műtéti eltávolítás mára rutin eljárás.

Epekövet is jelezhet

Az epekövek általában kicsi, kemény lerakódások az epehólyagban, de a mákszemnyi mérettől egészen a golflabdányi nagyságig előfordulhatnak. Amíg kicsik, ritkán járnak komoly komplikációval, ezért az érintettek sokszor nem is tudnak létezésükről.

Előfordul azonban, hogy az epekő elzáródást okoz az epevezetékben, ami kínzó hasi panaszokkal járhat. A leggyakrabban ez a has közepén érezhető, hirtelen nyilalló és egyre fokozódó fájdalomról ismerhető meg. Bár a szakértők szerint nehezen lokalizálható, sokszor a köldök tájékán erősödik fel az érzés. 

Az epegörcs akár nyolc-kilenc órán át is eltarthat. Ha a hasi görcs idején a bőr sárgulni kezd, vagy magas lázzal, hidegrázással jár, orvosi segítségre van szükség, ugyanis a betegség súlyos szövődményekkel, így epegyulladással is járhat. A szakorvos gyógyszeres kezelést írhat elő, vagy szükség esetén sebészeti úton távolítja el a követ.

Ezt is szeretjük