Kell-e a vitaminpótlás kisgyerekkorban? Dr. Gyarmati Andrea válaszol
Sok szülő vitaminkészítmények adásával igyekszik támogatni a gyerek fejlődését - de vajon eléri a célját?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülő szeretné megóvni gyermekét a betegségektől, a cél érdekében pedig sokan különféle vitaminokat is bevetnek, mint az az édesanya is, aki azzal a kérdéssel fordult dr. Gyarmati Andreához, hogy milyen készítményt adjon nyolc- és 14 éves csemetéinek.

De biztos, hogy ezen múlik a gyerek egészsége, vagy van ennél hatékonyabb és természetesebb megoldás? Az alábbiakban részleteket közünk a doktornő válaszából.

Csak 3-15% hasznosul

Bármi, amit a Földön találsz, rendelkezik egy bizonyos fajta elektromos töltéssel, és frekvenciával - rezgésszám -, és ez alól nem kivétel sem a tested, sem az étel, amit megeszel. Amikor a szervezet lebontja az élelmet olyan tápanyagokra, amelyeket a sejtjeid hasznosítani tudnak, ezek az anyagok más frekvencián rezegnek, és más elektromos töltéssel bírnak, mint a tested sejtjei.

Minél közelebb áll egy élelem ahhoz az állapothoz, mint amikor a Nap energiája feldolgozásra került benne, annál több energiát tartalmaz. A friss gabonacsírák energiaszintje nagyon magas. Amikor viszont ugyanezt a növényt hagyják beérni, majd kiszárítják, összetörik, feldolgozzák és kifehérítik, hogy liszt legyen belőle, elveszti tápértékének legnagyobb részét. És mi az, amit mai társadalmunkban legtöbbet eszünk? Friss vagy feldolgozott élelmiszer?

A vitamintabletták is távol állnak a tápanyag természetes energiaforrásától. Kémiai úton állítják elő őket, erősen feldolgozott állapotban vannak, és kemény pirulákká préselve kerülnek forgalomba. Gyakorlatilag semmiféle elektromos töltést nem hordoznak magukban.

Éppen ezért, amikor a szervezetnek nemcsak a kemény anyag lebontására kell energiát fordítania, de az is nehezére esik, hogy felszívjon egy olyan tápanyagot, amely a saját elektromos töltésénél jóval kisebb töltéssel rendelkezik. Ami azt illeti, a legtöbb táplálkozáskutató szerint az átlagos étrend-kiegészítők értékes anyagainak mindössze 3-15%-a tud mindössze felszívódni.

Minél természetesebb, annál jobb

Nehéz tanácsot adni, hiszen tudnom kellene, a gyerekek fiúk vagy lányok, kövérek vagy soványak, sportolnak-e, és még sok minden más egyebet is. Talán a legpontosabb, amit mondhatok, hogy mindenkinek megvan a maga speciális vitaminszükséglete. Ez is, mint oly sok minden, pályám szépségei közé tartozik: bár az irányvonalak azonosak lehetnek, a kezelés személyre szóló kell legyen. Van azonban véleményem szerint néhány általánosan megszívlelendő tanács. Érdemes elgondolkodni rajtuk.

A természetes anyagból előállított vitaminok esetleg többe kerülnek, de mindenképpen kedvezőbb hatásúak, mint a szintetikusak. Jó tudni, a vitaminok nem élénkítő szerek és nem élelmiszerpótlók. A vitaminok tápanyagok elfogyasztása nélkül nem hasznosulnak. Vagyis nem lehet csak vitaminokon élni, és egészségesnek maradni.

Ha helyesen megválasztott ételeket fogyasztunk, és adunk persze gyerekeinknek is, az nem azt jelenti egyszersmind, hogy megkapjuk az ételekben lévő vitaminokat is. A következőket érdemes szem előtt tartani.

Így marad vitaminban gazdag az étel

Mosd, és ne áztasd a friss zöldséget. A felvágott, állva hagyott gyümölcsök, zöldségek veszítenek vitaminjaikból. Éles késsel vágd, aprítsd a friss zöldségfélét: ha roncsolsz, az A- és C-vitamin bomlik. A saláta külső, zöldebb, durvább leveleiben több a kalcium, a vas és az A-vitamin, mint a finomabb halványzöld belső levelekben.

A gyorsfagyasztott készítmény nem ideális, de nagyobb a vitamintartalma, mint azé a friss zöldségé, amit egy hétig a jégszekrényben tartasz. Minden lefagyasztott élelmiszert előnyösebb, ha a tasakjában főzöl meg. Ne engedd fel, ne olvaszd fel a lefagyasztott zöldségféléket főzés előtt.

A rézedényben történő főzés tönkreteheti a C-, E-vitamint és a folsavat. Rozsdamentes acélból készült, üveg, vagy zománcozott edényekben főzve őrizheted meg legjobban az ételek tápértékét. Minél kevesebb vízben főzöl, minél rövidebb ideig, annál kevesebb kár keletkezik a tápanyagokban. A burgonyát tanácsos héjastul főzni, hogy minél több vitamin maradjon benne. A zöldségek, főzelékfélék főzőlevét használd levesek mártások elkészítéséhez. A barnára sült, ropogós, vagy pirított ételekben kevesebb vitamin van.

Ha további tanácsokat olvasnál dr. Gyarmati Andreától, esetleg magad is kérdeznél tőle, a doktornő oldalán megteheted.

Ezt is szeretjük