6 dolog, amit azonnal meg kell tenned láz esetén
A láz a szervezet természetes reakciója, ami egy másik problémát jelez, ám, ha nem tartod kordában, veszélyessé válhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A láz a szervezet védelmi reakciója, mellyel valamilyen más problémára igyekszik felhívni a figyelmet, ám bizonyos esetekben veszélyes is lehet.

Különösen igaz ez gyerekeknél, akik - főleg, ha élénkebbek - a legkevésbé sem viselkednek betegként, holott a szüleik szerint nagyon is ágyban lenne a helyük. A témában dr. Gyarmati Andrea válaszol egy aggódó anyuka levelére.

Kedves Andrea!

Kisfiam, Bálint nagyon kedves, eleven, kicsit rosszcsont kisfiú. Minden rendben van vele, idén lett második osztályos.

Az idén többször is elkapott valamilyen betegséget. Az a problémám, hogy Bálintnak ilyenkor egy-két napig magas láza van, de sehogy sem tudom az ágyban tartani! Még 38,5 fokos hőmérsékletnél is inkább a lakásban szaladgálna, a földön játszana. Én meg aggódom, hogy ilyen magas lázzal feküdni kellene.

Doktornő, Ön szerint egy hétéves, eleven kisfiút hogyan lehet az ágyban tartani?

Minden jót kívánva,
Bálint anyukája, Magdi

Kedves Anyuka!

Először is, ne aggódjon, igazán nem csinál semmit sem rosszul. Másodszor is, ha röviden kellene válaszolnom, azt írnám, egy ilyen rosszcsont - bár a jócsontok se - nem tartható erőnek erejével az ágyban, de nincs is miért.

Mi a láz?

Lázról akkor beszélünk, ha a szervezet maghőmérséklete, vagyis a végbélben, szájban vagy hallójáratban mért testhőmérséklet magasabb 38,5 foknál.

Ez az úgynevezett centrális hőmérséklet, melyet meg kell különböztetnünk a perifériás hőmérséklettől, ez az, amit hónaljban mérünk. Másik neve bőrhőmérséklet, és annyit kell tudni róla, hogy ez mindig fél fokkal - 0,5 egységgel - alacsonyabb a maghőmérsékletnél. Vagyis, ha popsiban 38,5-nél beszélünk lázról, akkor ez hónaljban mérve 38 fokot jelent.

A láz a gyerekeknél sokkal gyakoribb, és általában magasabbra szökik, mint a felnőtteknél. A legtöbb gyereken észre lehet venni, ha lázas beteg. Valami megváltozik a viselkedésében már a betegség, a láz kitörését megelőző órákban. A lázas gyerek teste forró, nemcsak az arca vagy a homloka, hanem az egész teste meleg. Nem szabad azonban saccolgatni, pontosan meg kell mérni a testhőmérsékletét.

Mivel a gyerek légzése és szívműködése is sokkal szaporább, mint felnőttkorban, úgy mondanám, a gyerek a maximumon működik, olyan pulzus- és légzésszámmal, mintha mi erőteljesen futnánk, ezért az úgynevezett rezerv vagy tartalékkapacitása lényegesen kisebb, mint egy felnőtté. 

Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy a gyerekek zöme elcsendesedik, jó kisgyerek lesz, gubbaszt, nem pörög, ha belázasodik. Kedves Anyuka! Nem minden kisgyerek olvassa a tankönyvet. Van olyan is, nem is kevés, akit valamilyen módon felpörget a láz és a betegség, és, mint Bálint esetében is, hat lóval sem lehetne az ágyba húzni. Nincs is rá szükség.

Teendők láz esetén

Legyen a kisfiú játszóruhában, nem jó, ha pizsamában rohangál ki-be a szobákban. Legyen lehetősége lefeküdni, ledőlni egy nem megvetett ágyra, esetleg picit megpihenni. Próbáljon meg olyan játékokat, könyveket adni, melyek lekötik a figyelmét. A rajzoltatás, a gyurmázás, a figurák kivágása olyan elfoglaltság, amit nem lehet rohangálás közben megcsinálni.

Fürödjenek gyakrabban, az jót tesz a közérzetnek, és a láz csillapításában is segít. Kapjon a kisfiú bőven inni. Nem baj, ha étvágytalan, vagy visszautasítja a szilárd ételt. Ha mindössze néhány napról van szó, nem történik semmi baj. Erőltetéssel csak véget nem érő háborús helyzet generálódhat. Lényeges, hogy ne takargassa be a gyereket, nem fázik meg jobban!

A hűtőfürdő, hűtőpakolás, lemosás fizikális lehetőségek a láz csillapítására. Előbbieknél sose öntsön hideg vizet a gyerekre, a lemosás is langyos vizes szivaccsal történjen. A hideg víz nagyon kellemetlen, ezenfelül érösszehúzódást okoz, ami meggátolja a hő leadását. Itassa bőven a kisbeteget, nem baj, ha nem eszik.

A lázcsillapítás szülői feladat, addig is tenni kell valamit, amíg az orvos megérkezik. Fontos addig kérdezni, amíg nem teljesen világos, hogy mit kell tenni akkor, ha a gyerek lázas. Legyen otthon mindig lázcsillapító - bizonyos kúpok receptkötelesek, és lejárati idejük van, nem árt ellenőrizni. Amennyiben a gyereknek konstansan magas láza van, okvetlenül beszélni kell az orvossal.

Ha további tanácsokat olvasnál a doktornőtől, esetleg te is kérdeznél tőle, kattints ide!

Ezt is szeretjük