Alattomos kór a meddőség hátterében: inzulinrezisztencia - Megelőzés, kezelés

Sokszor rejtve marad, pedig százezreket érinthet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pontos szám ugyan nem áll rendelkezésre, ám a cukorbetegség előszobájának is nevezett inzulinrezisztencia több százezer nőt érinthet Magyarországon.

Bár sokáig észrevétlen maradhat, számos módon fejtheti ki áldásosnak semmiképpen sem nevezhető hatását: okozhat hasi elhízást, zavart kelthet a petefészek működésében, de nehezített teherbeeséshez és meddőséghez is vezethet. Tudd meg, mit tehetsz ellene!

Így alakul ki

A szervezet működéséhez szükséges energiát a cukor biztosítja. Ezt a táplálékból előállítva a vér szállítja el minden szervhez, a sejtekbe juttatásáról pedig az inzulin nevű hormon gondoskodik. Mondjuk, hogy a mozdony a szerveink, aminek a működéséhez energia szükséges. A szén pedig, ami az energiát biztosítja, a cukor. Aki pedig a szenet a mozdonyba lapátolja, az nem más, mint az inzulin.

Az egészséges szervezet optimalizálja az erőforrásait, vagyis ha nincs cukor, amit be kell juttatni a szervekbe, akkor nem termel inzulint, pihen a hasnyálmirigy. Zavar esetén azonban bizonyos szervek nem veszik fel a cukrot, és a hasnyálmirigy ezt úgy érti, hogy még több inzulin kell. Ezért keményen dolgozik, azaz egyre termeli az inzulint - hiába. Továbbra is magas lesz a vércukorszint, és ezzel együtt az inzulinszint is. A kelleténél több vércukor roncsolja a szöveteket, a magas inzulinszint pedig néhány szerv kóros működését idézi elő.

Ez az állapot az inzulinrezisztencia - valójában arról van szó, hogy bizonyos sejtek inzulinfüggő cukorfelvétele csökken. Ha hosszú időn keresztül fennmarad, akkor cukorbetegséghez vezet, ugyanis a hasnyálmirigy előbb-utóbb kifárad, és megszűnik inzulint termelni.

A fentieken túl még egy következménnyel számolni kell, mert bár az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy vannak inzulinnak ellenálló szervek, vannak olyanok is, amelyek megszenvedik a fokozott inzulintermelődést. Ezen szervek egyike a petefészek.

Következmények

Az inzulinrezisztens hölgyek az anyagcsere egyensúlyának felborulása miatt hasi típusú elhízást tapasztalnak magukon - 44%. A petefészek működésének zavara a menstruáció kimaradásával, rendszertelenségével jár - 52%. A kezeletlen inzulinrezisztencia meddőséget okoz, vagy nehezített teherbeesést - 74%. Fokozott szőrnövekedés, bőrproblémák szintén jelei az inzulinrezisztenciának - 68%.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Diagnózis

A helyes és pontos diagnózist nőgyógyász és endokrinológus szakorvos szoros együttműködésével lehet felállítani, amely részletes anamnézis felvételéből, nőgyógyászati vizsgálatból, ultrahang vizsgálatból és vérvételből áll. Fontos tehát, hogy olyan orvosi centrumhoz fordulj, ahol a nőgyógyász és az endokrinológus együttműködnek.

Kezelés

A problémák oka összefügg a szénhidrátbevitel - azaz cukorbevitel - mennyiségével és eloszlásával, így, ha azt szabályozzuk, akkor a tünetek is enyhülnek.

Gyakran hallani, hogy az inzulinrezisztencia kezelése a diéta és a mozgás. Ez kissé közhelyesen hangozhat - hiszen melyik betegség állapotán nem javít egy megfelelő diéta és a mozgás? Valójában azt kell megérteni, hogy ha az inzulinrezisztens képes a saját irányítása alá vonni a szervezetében zajló anyagcsere-folyamatokat, akkor együtt lehet élni a problémával úgy, hogy az ne okozzon tüneteket.

A megfelelően beállított diéta az első lépés. Itt nem kell feltétlenül fogyókúrára gondolni. A kulcs a szénhidrátok megfelelő mennyisége és napi eloszlása. Például nagyon hatásos tud lenni az a szisztéma, amikor napi hét-nyolc alkalommal eszik valaki, persze mértékletes mennyiségben, de finomat és ízleteset.

A rendszeres testmozgás akkor hatásos, ha az érintett alkatához illő, számára kedvelt mozgásforma, és szintén a saját alkatához igazított pulzusszámmal és ismétlésszámmal végzi heti három-négyszer rendszeresen.

Ha a következetesen alkalmazott táplálkozási és sportolási módszerek nem vezetnek eredményre, vagy a szakemberek már súlyosabb stádiumban állapítják meg a betegséget,  akkor olyan gyógyszeres terápiát alkalmaznak, amely érzékenyíti a szöveteket az inzulin felvételéhez.

Kifejezett bőrproblémák esetén előfordul, hogy antiandrogén kezelésben részesítik a pácienst bőrgyógyász bevonásával vagy speciális hatású fogamzásgátlóval.

Ha minden terápia sikertelen, és sürgős teherbeesés a cél, petefészket érintő műtéti megoldást alkalmazható.

Ezt is szeretjük