Influenza ellen: ezt tedd a járvány ideje alatt
Ha nem adattátok be az influenza elleni védőoltást, vessetek be néhány óvintézkedést a vírusok ellen. Íme, a leghatékonyabbak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több európai országban alakul ki kiterjedt influenzajárvány: elsősorban a kontinens északi és nyugati része érintett, de január harmadik hetében hazánkban is átlépte a megbetegedések száma a pandémiás küszöböt.

Elsősorban a gyerekek és az idősek számára jelenthet veszélyt az influenzafertőzés, amely akár olyan komolyabb szövődményekkel is járhat, mint például a tüdőgyulladás.

Így kerüljétek el az influenzát!

Gyerekek esetében sajnos nehéz megúszni az influenzát, hiszen az óvodai, iskolai közösségekben gyorsan terjed a vírus. Míg a közösségekbe járó kisebb gyermekek esetében háromból egy megkapja a fertőzést, addig a felnőttek esetében ez az arány tízből egy. A legbiztosabb megelőzési módszer a védőoltás, ám mivel a védettség kialakulásához egy-két hét szükséges, az influenzaszezon közepén számításba jöhetnek más bevált módszerek is.

  • Próbáld minél előbb megtanítani gyermekednek, hogy tüsszentéskor, köhögéskor tegye a kezét a szája elé, de még jobb, ha a könyökhajlatába tüsszent. A következő lépcsőfok, hogy lehetőleg zsebkendőt tartson a szája elé - bár valljuk be, ez a felnőtteknek is ritkán sikerül.
  • Influenzaszezonban ajánlott a papír zsebkendő használata - még akkor is, ha egyébként a ruhazsebkendőre esküszik a család. A használt zsebkendőt pedig minél előbb dobjátok a kukába.
  • Szoktasd rá a gyereket, hogy gyakran mosson kezet meleg vízzel, szappannal - különösen köhögés, tüsszentés, tömegközlekedés érintése után.
  • Fontos, hogy piszkos kézzel ne érintse a szemét, orrát, ne nyúljon a szájához!
  • A gyakran érintett felületeket, például telefont, billentyűzetet, kilincseket érdemes sűrűbben - akár naponta - fertőtleníteni.
  • A zárt terekben naponta többször is szellőztess - hogy hányszor és milyen hosszan, arról korábbi cikkünkből tudhatsz meg többet.
  • Párologtass a szobában eukaliptusz-, fenyő- vagy levendulaolajat. Ezek bizonyos mértékig baktérium- és vírusölő tulajdonsággal bírnak, de maga a párásítás is fontos, hiszen a fűtési szezonban kiszáradt otthoni levegő kedvez a kórokozók terjedésének.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ha már megtörtént a baj

Előfordulhat, hogy betartottatok minden szükséges óvintézkedést, de mégsem sikerült megúszni az influenzát. Ilyenkor a legjobb, ha a kicsi ágyban marad, sok folyadékot iszik: ajánlott a mézes, citromos kamilla- vagy hárstea. Az evést ne erőltesd, ha nincs étvágya, de egy tányér levest valószínűleg elfogad.

A lázát valamilyen gyerekeknél alkalmazható lázcsillapítóval kell enyhíteni. Fontos, hogy az előírnál gyakrabban akkor se adj a gyereknek gyógyszert, ha nem csökkent jelentősen a hőmérséklete. Ilyenkor inkább hűtőfürdő javasolt: ültesd testmeleg vízbe, majd ehhez engedj hideg vizet addig, amíg a víz szobahőmérsékletűre hűl. Elég, ha ezután néhány percet tölt vízben a gyerek. Ha nagyon vacog, ne erőltesd!

Ezt is szeretjük