A lakás szellőztetése: ennyi a napi minimum
Vírusok és szén-monoxid ellen
Fázós vagy, és ritkán szellőztetsz? Komoly következményei lehetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyirkos őszi reggeleken ismerős lehet a helyzet, amikor arról még sikerül meggyőznöd magad, hogy kimássz a takaró alól, de az utcai ködbe bámulva egyszerűen kizártnak tartod, hogy elfordítsd az ablaknyitót.

Pedig a fűtési szezonban még fontosabb a lakás szellőztetése, mint nyáron, mert így elkerülhető a belső térben megtalálható allergének, valamint a szén-dioxid és a szén-monoxid okozta egészségkárosodás. A friss levegő segít, hogy az ilyenkor támadó nátha- és influenzavírusok támadásainak ellenálljon az immunrendszered.

Szellőztetéssel a légúti betegségek ellen

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet - OKI - által összeállított tájékoztató szerint télen - a kevesebb szellőztetés miatt - a lakás levegőjében felhalmozódik a vízpára, ami a lehűlt falakon és ablakokon lecsapódik. A nedvesség penészgombák és poratkák megjelenésével, ezáltal különböző légúti megbetegedésekkel jár. Többnyire asztmát, illetve allergiát okoz, illetve gyengíti az immunrendszert.

Mennyi ideig érdemes szellőztetni?

Az OKI ezért azt javasolja, hogy ha nincs otthonod ablakaiban légbevezető rés, mielőbb építtesd be. Egyes esetekben arra is szükség lehet, hogy a friss levegő beszívását valamilyen gépi berendezéssel oldd meg. Ha ez nem lehetséges, akkor naponta többször - legalább négyszer - valamennyi ablakot sarkig ki kell tárni, és így rövid ideig tartó, de intenzív szellőztetésre van szükség. Ez alatt a pár perces szellőztetés alatt a párás, szennyezett meleg levegő kitódul a lakásból, és helyette száraz, friss, tiszta levegő áramlik be.

Takarítás a fűtési szezon előtt

A fűtés megkezdése előtt fontos a portalanítás is - figyelmeztet az OKI. A bútorokon, a szőnyegekben, kárpitozott bútorokon megült porban sok, nyáron leülepedett pollen halmozódik fel, ezek a fűtésnél felkavarodnak, lebegnek, és légzőszervi panaszokat okoznak. E szennyeződések lerakódhatnak a fűtőtesten, illetve a helyiséget meleg levegővel ellátó klímarendszerben is. Ezért a fűtési szezon előtt javasolt kitakarítani a fűtőtestet, illetve kitisztíttatni a klímarendszert.

Vásárolj légtisztítót!

Az OKI tájékoztatójában olvasható továbbá, hogy a lakás levegőminősége légtisztítókkal is javítható. A légtisztítók elsősorban a por, a pollen, a dohányfüst és a baktériumok szintjét csökkentik a lakótérben, egyes típusaik a vírusok és az illékony vegyületek, szagok kiszűrésére is alkalmasak. Penész és atkaszennyeződés megszüntetésére azonban nem alkalmasak, mivel ezeknél a kiváltó okot, vagyis az épületanyag nedvesedését kell megakadályozni.

Erősítsd az immunrendszered!

Nézd meg az alábbi videót, ha kíváncsi vagy, milyen vitaminokat javasol a gyógyszerész a téli időszakra!

Csökkentsd a szén-dioxid-szintet!

Fűtési szezonban az ajtók-ablakok általában zárva vannak, a gyengén szellőztetett helyiségekben a szén-dioxid koncentrációja általában magasabb az ajánlott értéknél. Egészségkárosító hatása csak igen magas koncentráció esetén van ugyan, de rontja a belső térben tartózkodók közérzetét, koncentrálóképességét.

Így kerüld el a szén-monoxid-mérgezést!

A nem megfelelő szellőztetés, az elégtelen légcsere következtében a szén-dioxid mellett a belső térből származó egyéb légszennyező anyagok mennyisége is feldúsul. Ezért a szakemberek a lakás megfelelő szellőztetését biztosítandó légtechnikai rendszerek kiépítését és nyitott ablak melletti takarítást javasolnak.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A fűtési szezon kezdetével megszaporodnak a szén-monoxid-mérgezések, ennek megelőzésére ajánlatos szakemberrel átnézetni a fűtő- és tüzelőberendezéseket. Fontos, hogy semmiképpen se járasd a gépkocsi motorját zárt térben - különösen, ha lakáshoz közvetlenül kapcsolódik a garázs. A nagyobb biztonság érdekében célszerű CO-érzékelőt beszerezni minden olyan helyiségbe, ahol nyíltlángú berendezés van. Válassz olyan készüléket, amely tanúsítottan megfelel az EN 50291:2001 szabvány előírásainak.

Ezt is szeretjük