Súlyos szövődményei lehetnek a későn felfedezett tüdőgyulladásnak
Megelőzés, kezelés
Te is sokat tehetsz a gyógyulásért.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tüdőgyulladás szövődményként, más légzőszervi fertőzések például nátha, influenza, hörghurut után szokott kialakulni, melyek egyébként a mindenkori lelkiállapottal is szoros összefüggésben állnak. Nagyobb esély van erre, ha a gyerek nem gyógyult fel teljesen, vagy nem pihent eleget a tüdőgyulladást megelőző betegség miatt.

Bár a tüdőgyulladás önmagában nem túl súlyos betegség, szövődményei - például tüdőtályog, mellhártyagyulladás - annál nagyobb veszélyt jelenthetnek. Tudd meg, hogy ismerheted fel, és mit tehetsz a gyógyulás, illetve a megelőzés érdekében.

Hogy alakul ki?

A kórokozók általában belégzés útján jutnak be az alsóbb légutakba, ahol megtelepedve szaporodni kezdenek, majd gyulladásos folyamatot indítanak be.

Az érintett területen a léghólyagocskák légtartalma csökken, előrehaladott esetben teljes méretüket gyulladásos, gennyes váladék tölti ki.

A betegség kiterjedése változatos lehet, érinthet egy teljes tüdőlebenyt, egy tüdőrészt, vagy egy hörgőt és az annak környezetében elhelyezkedő léghólyagokat. Ezek a megkülönböztetések röntgenleleten alapulnak.

Szövődményei

A tüdőgyulladásnak számos szövődménye lehet. Kialakulhat tüdőtályog, ez főleg a Staphylococcusok által okozott tüdőgyulladásra jellemző.

Másodlagosan mellhártyagyulladás is felléphet. A mellhártyagyulladás következtében a mellhártya üregében folyadék szaporodhat fel, ami légzési nehézséget okozhat.

A tüdőgyulladás tünetei

Ha a gyereknek magas láza van, lélegzetvételnél feltűnően mozognak az orrcimpái, zihálva vagy nehezen veszi a levegőt, akkor lehet, hogy vírusos vagy bakteriális tüdőgyulladást kapott.

Azonnal orvoshoz kell vinni, mert elképzelhető, hogy kórházi kezelésre van szüksége. A tüdőgyulladás további jellegzetes tünetei a következők:

  • gyors, felületes légzés
  • mellkasi fájdalom
  • torok- és fejfájás,
  • váladékos - néha véres köhögés vagy száraz köhögés, amely idővel váladékos lesz,
  • magas láz,
  • izzadás,
  • hidegrázás,
  • levertség.

A tüdőgyulladás kezelése

A bakteriális tüdőgyulladásra antibiotikumot kell szedni, a betegség vírusos alfajára pedig általában nem kell különösebb gyógyszer. Lázcsillapítónak adható paracetamol vagy ibuprofén, súlyos esetekben oxigénre vagy lélegezető gépre is szükség lehet. A gyerekszobában használt párologtató segítheti a légzést, így a kicsi jobban alhat. Tisztíthatja a légutakat, ha kenőccsel bedörzsölöd a kis beteg mellkasát.

Megelőzés

Egyes gyerekek hajlamosabbak a légzőszervi megbetegedésekre, másoknál ezek a rossz étkezési szokások, a friss levegő és a testmozgás hiánya, a légszennyezettség vagy a passzív dohányzás következtében alakulnak ki. A krónikusan beteg, rendszeresen gyógyszert szedő gyerekek fogékonyabbak a betegségekre. Ha mindezt átgondolod, talán segíthetsz kordában tartani a betegséget.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az is fontos, hogy a gyereket ne vidd közösségbe, amíg fel nem épült, akkor se, ha csak megfázott vagy köhögött egy kicsit. A tüdőgyulladás általában szövődményként jelentkezik, ezért is fontos, hogy minden betegséget kikezelj jó sok pihenéssel, tápláló, egészséges étrenddel és szeretettel.

Nem mindegy, mit eszik

Arra, hogy a gyerek mit eszik, akkor is fordíts különös figyelmet, amikor éppen teljesen egészséges. Amellett, hogy ellátod vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő táplálékokkal, fontos, hogy az immunrendszert gyengítő csemegéket is kiiktasd a mindennapjaiból, vagy legalábbis a minimálisra csökkentsd a fogyasztásukat. Korábbi cikkünkre kattintva megtudhatod, melyek ezek.

Cikkünk Jo Frost A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvének segítségével készült.

Jo Frost, az Egyesült Királyság legmegbízhatóbb és legelismertebb gyereknevelési szakértője a magyar szülők körében is népszerű Szuperdada 1-2. után olyan könyvet írt, mely kizárólag a kisgyerekkorra koncentrál.

Új eszközöket és módszereket tanít, hogy szülőként jobban megértsd gyermeked érzelmeit és gondolkodásmódját, miközben a szülőkről sem feledkezik meg.

Számos jó tanáccsal szolgál arra nézve, hogyan érezheted magad egy kicsit jobban a bőrödben ebben, a gyermek fejlődése szempontjából oly fontos időszakban, mely néha meglehetősen frusztrálónak és idegtépőnek tűnik. A konkrét tanácsok és ötletek mellett ezúttal mesekönyveket, játékokat és mondókákat is ajánl, amelyek még színesebbé és hasznosabbá, már-már nélkülözhetetlen kézikönyvvé teszik munkáját.

Kiadja a Park Könyvkiadó.
A könyv ára 3920 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük