Ahogy ősszel elkezdődik az óvoda, iskola, a kisgyerekes szülők nagy része már lélekben készül az újabb logisztikai bravúrokra, melyeket a gyerekek havi rendszerességgel bekövetkező újabb betegségei indokolnak.
A hűvösebb idő és a vírusok, baktériumok számának növekedése indokolttá teszi, hogy szülőként ilyenkor fokozott figyelmet fordíts az immunerősítésre. Ha szeretnéd, hogy minél ritkábban legyen beteg a gyerek, mutatunk pár kellemes ízű, immunerősítő hatású italt, melyet szívesen fogyasztanak a kicsik.
Immunerősítő italok gyerekeknek
Megelőzés céljából elég napi egy - esetleg két - pohárral inni az alábbi finom italokból. A teáknál azonban ügyelj arra, hogy magával a teafűvel ne érintkezzen fémeszköz - kanál vagy teatojás. Az alumínium vagy a rozsdamentes acél ugyanis semlegesíti egyes anyagok gyógyhatását.

Az áfonya magas C-vitamin-tartalmának, valamint a színét adó antocianinnak köszönhetően bír rendkívüli egészségügyi hatásokkal. Az gyümölcsöt összeturmixolhatod egy kevés banánnal és növényi tejjel - így garantáltan a gyerek kedvenc immunerősítő itala lesz.
Fotó: baibaz / Getty Images Hungary

A mezei kakukkfű fertőtlenítő, vérkeringés-javító, sejtregeneráló hatásának köszönhetően támogatja az immunrendszer működését. Nyákoldó tulajdonsága miatt köhögéses megbetegedések ellen is kiválóan alkalmazható.
Fotó: Getty Images Hungary

A kék szőlőt frissen is fogyaszthatjátok, de ha a kicsi nyafog a mag miatt, érdemes kipréselni a gyümölcs levét. A benne található antocianin nevű festékvegyületnek és más fitovegyületeknek köszönhetően erősíti az immunrendszert.
Fotó: Getty Images Hungary

A hársfatea kellemes illatának és ízének köszönhetően a gyerekek kedvence. Vértisztító, izzasztó hatású, így megelőzésként és már kialakult betegség esetén is érdemes fogyasztani. Ha már kicsit lehűlt, mézzel is ízesíthetitek.
Fotó: Getty Images Hungary

A céklában lévő betain nevű növényi festékanyag erős antioxidánsként hatékonyan támogatja az immunrendszer működését. A zöldség levét gyümölcspréssel nyerheted ki, ha önmagában nem szívesen issza a gyerek, keverheted egy kis citromlével, almalével.
Fotó: jayk7 / Getty Images Hungary

A csipkebogyó magas C-vitamin-tartalmáról ismert, ám fontos, hogy a bogyókat hideg vízben kell kiáztatni 5-6 órán át, és ezt követően sem szabad felforralni, csak 40°C-ig melegíteni a teát. Egy-két kanál mézzel ellensúlyozható az immunerősítő ital savanykás íze.
Fotó: Pannonia / Getty Images Hungary

A rubinvörös színű gránátalmát sok gyerek önmagában is szívesen fogyasztja. Ha a tiéd nem szívesen eszi a ropogós magokat, érdemes gyümölcspréssel kipréselni a levét, mely C-vitaminban és immunerősítő antioxidánsokban egyaránt gazdag. Ráadásul nagyon finom.
Fotó: Getty Images Hungary
Miben van még sok C-vitamin?
A következő táplálékok C-vitaminban gazdagok, támogatják az immunrendszer megfelelő működését a téli időszakban.
8-szor annyi C-vitamin van benne, mint a citromban: 5 egészséges táplálék, ami felturbózza az immunrendszert
Az őszi-téli meghűlés ellen a táplálkozásoddal is sokat tehetsz.
Elolvasom
(Képek: Getty Images Hungary)