Mit tesz az ibuprofen a férfiakkal? Fontos tudni, ha valaki apa szeretne lenni
Fájdalomcsillapítók hatóanyaga az ibuprofen.

gyógyszerek1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan tartózkodnak a gyógyszerektől, és még egy fájdalomcsillapítót sem hajlandóak bevenni, csak a legvégső esetben. A másik oldalról azonban vannak olyanok is, akik azonnal a gyógyszeres dobozért nyúlnak a legkisebb panasz esetén is.

A túl sok gyógyszer nyilvánvalóan felesleges és drasztikus terhelés a szervezetnek, de nemcsak ebből a szempontból érdemes kerülni őket: a fájdalomcsillapítók hatóanyaga, az ibuprofen kifejezetten veszélyes lehet.

Az ibuprofen hatása a férfiakra

Az ibuprofen a férfiak esetében hormonális problémát okozhat, és hátráltató hatással van a gyermekvállalásra , amennyiben a hatóanyag nagy mennyiségben és huzamosabb időn át rendszeresen a szervezetbe kerül.

A Koppenhágai Egyetem kutatói 31 egészséges, 18-35 év közötti férfi részvételével vizsgálatot végeztek, melynek keretében férfiak 600 milligramm ibuprofent vettek be napi kétszer, hat héten át.

Az eredmények szerint az ibuprofen negatívan befolyásolta a spermiumok fejlődéséhez döntő fontosságú sejtek működését, és csökkent a férfiak termékenysége. Az ibuprofen hatására a férfiaknál kompenzált hipogonadizmus alakult ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kompenzált hipogonadizmus lényege, hogy a herék tesztoszterontermelése csökken, amit az agyalapi mirigy más hormonok szintjének növelésével kompenzált. Ugyan a tesztalanyoknál ez időszakos dolog volt, az orvosok arra figyelmeztetik a férfiakat, hogy hosszútávon ne szedjenek ibuprofentartalmú fájdalomcsillapítót.

Ha mégis megteszik, a szervezetük hormonháztartása hosszú ideig a normálistól eltérő működésre kényszerül, ami nem szerencsés, a kompenzált hipogonadizmus pedig kórossá válhat.

Ételek aranyér ellen

A kellemetlen, fájdalmas aranyér ellen ételekkel is tehet, aki érintett: ezek segíthetnek.

Ezt is szeretjük